Salta al contingut principal

Decomissada al port d'Algesires la partida de cocaïna més gran intervinguda a Espanya

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • Intervingudes gairebé 9,5 tones de substància estupefaent, oculta en caixes de bananes, en un contenidor marítim procedent de l'Equador

  • En el carregament il·lícit es van detectar més de 30 logotips diferents, els quals es corresponen amb les diferents organitzacions criminals europees receptores de la partida

  • L'organització criminal responsable del subministrament de cocaïna a les xarxes més poderoses d'Europa comptava amb un ampli entramat empresarial per a l'enviament de contenidors marítims des de l'Equador cap a Espanya

25 d'agost de 2023.- Funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb agents de la Policia Nacional, han decomissat al Port d'Algesires (Cádiz) el major partida de cocaïna a Espanya fins a la data.

En concret, en l'Operació NANO han estat intervingudes gairebé 9,5 tones de substància estupefaent en un contenidor marítim refrigerat que, procedent de l'Equador, viatjaven ocultes a l'interior de caixes de bananes.

En el carregament il·lícit es van detectar més de 30 logotips diferents, els quals es corresponen amb les diferents organitzacions criminals europees receptores de la partida. L'organització criminal responsable del subministrament de cocaïna a les xarxes més poderoses d'Europa comptava amb un ampli entramat empresarial, per a l'enviament de contenidors marítims des de l'Equador cap a Espanya.

Les primeres indagacions de l'operació-que s'emmarca dins el Pla Meridional destinat a la lluita contra el tràfic de drogues al Campo de Gibraltar - es van iniciar el juliol quan els agents van tenir coneixement de l'existència d'una organització criminal responsable de subministrar cocaïna des d'Amèrica del Sud fins a Europa. Els investigadors van detectar que l'entramat disposava d'una àmplia xarxa empresarial per a l'enviament de la droga des de l'Equador fins al nostre país a través de diferents ports espanyols, principalment Algesires i Vigo.

Ampli entramat empresarial amb gran capacitat logística

Els investigadors van evidenciar que l'organització operava a través d'una empresa dedicada al comerç internacional de bananes ubicada en Machala (Equador). Des d'allà enviaven la mercaderia en contenidors marítims a diferents empreses espanyoles controlades per membres de la xarxa criminal.

Després de diverses gestions, els investigadors del Servei de Vigilància Duanera i de la Policia Nacional van acreditar la gran capacitat logística de l'entramat, capaç d'enviar 40 contenidors mensuals cap a Europa, descobrint que alguns d'ells eren contaminats amb la substància estupefaent.

Va anar a partir d'aquell moment quan els funcionaris de Duanes van començar a controlar els enviaments de l'organització i es va detectar una partida de 15 contenidors que, presumptament, entrarien a Europa a principis d'agost. Per aquell motiu es va establir el preceptiu dispositiu al Port d'Algesires, per procedir a la seva inspecció.

9.436 quilos de cocaïna intervinguts amb més de 30 logotips diferents

Finalment, el passat 23 d'agost, els investigadors van localitzar un contenidor refrigerat amb 9.436 quilos de cocaïna, fet que suposa el major partida intervinguda a Espanya fins a la data. La droga es trobava oculta a l'interior de caixes de bananes i comptava amb més de 30 logotips diferents, que es corresponen amb les diferents organitzacions criminals europees receptores d'aquesta partida.

Aquesta operació ha suposat un cop sense precedents a una de les organitzacions criminals més importants, a nivell mundial, en la distribució de cocaïna destinataris dels quals eren les principals xarxes criminals d'Europa.

Dels fets s'han instruït les corresponents diligències que, juntament amb els efectes intervinguts, ha estat llocs a disposició de l'Autoritat Judicial.

Filmació de l'operatiu  (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-IelpuOUQjD