Salta al contingut principal

Confiscats 720 quilos de cocaïna ocults en un contenidor de ferralla procedent de Costa Rica

Operació de l'Agència Tributària, Policia Nacional i Guàrdia Civil

  • La droga s'ocultava en un sarcòfag d'alumini de grans dimensions a l'interior del contenidor i entre més de 19 tones de ferralla

  • Han estat detingudes vuit persones en un operatiu que s'ha desenvolupat de forma simultània en sis partits judicials de tres províncies andaluses

30 d'octubre de 2023.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, han decomissat 720 quilos de cocaïna a l'interior d'un contenidor que va arribar al port de Málaga a finals del mes de setembre passat procedent de Costa Rica.

La droga estava disposada en paquets rectangulars d'1,2 quilos i amagada en una caixa metàl·lica que, al seu torn, havia estat col·locada entre runa i residus d'alumini que superaven les 19 tones de pes. Han estat detingudes vuit persones, entre les que es troben diversos individus coneguts per la seva relació amb el crim organitzat i el tràfic de drogues. De fet, dos d'elles ja havien estat detingudes i condemnades per fets similars al port d'Algesires el 2018.

Les investigacions es van iniciar després de tenir coneixement els investigadors de l'existència d'una organització assentada al Campo de Gibraltar que estaria introduint grans quantitats de cocaïna oculta en ferralla. Les forces actuants van sotmetre a l'organització a una estreta vigilància durant diversos mesos, adoptant diferents mesures d'investigació autoritzades pel Jutjat Mixt número 3 de San Roque (Cádiz).

L'estudi i anàlisi de les actuacions es van centrar en una societat exportadora de Costa Rica que havia estat objecte d'investigació en anys anteriors per la seva vinculació amb el tràfic de cocaïna mitjançant contenidors.

Quan es va tenir coneixement de l'arribada de nous contenidors al port de Málaga a finals de setembre, les investigacions van apuntar a què podria ocultar-se substàncies estupefaents en alguns d'ells, per la qual cosa els agents van dur a terme una monitoratge completa dels mateixos.

Va ser el passat 9 d'octubre quan, després d'un exhaustiu control sobre diversos contenidors a la sortida del port de Málaga, un d'ells es va desviar del seu trajecte programat, entrant en una finca pròxima a una zona boscosa de difícil vigilància en la localitat gaditana d'Alcalá de los Gazules.

Aquesta maniobra va fer sospitar als responsables de la investigació, motiu pel qual es va procedir a l'entrada i registre de la nau on es trobava el contenidor.

Una vegada descarregat el contenidor, es va observar entre la ferralla una caixa metàl·lica de grans dimensions, la qual ocultava en el seu interior els 720 quilos de cocaïna. De manera simultània es va procedir a la detenció de vuit dels implicats en l'operació i es van dur a terme nou registres domiciliaris on es va intervenir diners en efectiu, un uniforme de la Guàrdia Civil, un detector de freqüències i dos rellotges d'alta gamma, a més de divers material informàtic i documentació.

Per al desenvolupament de l'actuació es va comptar igualment amb la participació d'efectius de grups especialitzats G.O.I.T. de la Policia Nacional i els G.A.R. de la Guàrdia Civil.

Les indagacions practicades pels investigadors van permetre constatar ramificacions d'aquesta trama en la Costa Tropical de Granada, concretament a les localitats de Motril i Almuñécar.

L'operació ha estat dirigida pel Jutjat d'Instrucció Mixt núm. 3 de San Roque (Cádiz) i duta a terme per grups de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària de Málaga, investigadors de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO), així com de la Unitat de Drogues i Crim Organitzat (UDYCO) i Unitat d'Estupefaents de Marbella de la Policia Nacional.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-Thur9mWE0b