Salta al contingut principal

Intervinguts més de 1.200 quilos de cocaïna ocults en tres contenidors marítims procedents d'Amèrica del Sud

Operació conjunta de l'Agència Tributària, la Policia Nacional, la Policia Nacional de Colòmbia, el HSI americà i les autoritats de l'Equador

  • La investigació ha permès la completa desarticulació d'una organització criminal internacional dedicada al tràfic de cocaïna, i la detenció dels seus set integrants
  • En el primer enviament, arribat al port de Barcelona, la droga es trobava en un contenidor que transportava sacs de goma d'enganxar per a ceràmica; tan sols un mes després es va produir un segon enviament, aquesta vegada al port de València, amb la substància estupefaent amagat en la base d'un contenidor de bananes
  • Com a resultat dels registres practicats, s'han intervingut més de 80.000 euros en efectiu, tres vehicles i nou telèfons mòbils, alguns d'ells amb les comunicacions encriptades

25 de maig de 2023.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb agents de la Policia Nacional, la Direcció d'Antinarcòtics de la Policia Nacional de Colòmbia, el Homeland Security Investigations americà i les autoritats de l'Equador, han intervingut més de 1.200 quilos de cocaïna ocults en tres contenidors marítims procedents d'Amèrica del Sud. La investigació ha permès la completa desarticulació d'una organització criminal internacional dedicada al tràfic de cocaïna, i la detenció dels seus set integrants.

En el primer enviament, arribat al port de Barcelona, la droga es trobava en un contenidor que transportava sacs de goma d'enganxar per a ceràmica. Tan sols un mes després es va produir un segon enviament, aquesta vegada al port de València, amb la substància estupefaent amagat en la base d'un contenidor de bananes. Com a resultat dels registres practicats, s'han intervingut més de 80.000 euros en efectiu, tres vehicles i nou telèfons mòbils, alguns d'ells amb les comunicacions encriptades.

La investigació es va iniciar al començament d'aquest any gràcies als canals de cooperació internacional en la lluita contra el narcotràfic.
Des d'un primer moment, les indagacions es van centrar en una organització criminal internacional presumptament dedicada a la introducció de contenidors marítims contaminats amb cocaïna a través dels ports de Barcelona i València.

Xarxa empresarial per a la recepció dels carregaments

Després de diverses gestions policials, els investigadors van identificar una xarxa empresarial creada per l'organització per a la recepció dels carregaments de cocaïna a Espanya, centrant la seva activitat sobre l'empresa principal amb seu a València.

A finals del mes de gener passat, els investigadors van detectar un primer enviament de tres contenidors des del port de Cartagena (Colòmbia) fins al port de Barcelona, declarant com mercaderia legal sacs de goma d'enganxar per a ceràmica. Després d'inspeccionar-los, entre la mercaderia d'un dels contenidors van interceptar 1.003 paquets de cocaïna que van llançar un pes brut de 1.124 quilos. Arran d'aquesta intervenció, l'entramat criminal va canviar l'empresa destinatària dels seus lots de contenidors en els que ocultava la substància estupefaent amb l'objectiu d'emmascarar l'arribada d'una nova partida de droga.

A mitjan març, al mateix temps que els agents acreditaven nombroses trobades i reunions dels membres de l'organització encarregats de rebre la droga, van arribar dos nous contenidors procedents de Guayaquil (Equador) al port de València.

Finalment, els investigadors van advertir que els contenidors van ser traslladats a una nau – seu de l'empresa controlada per l'entramat – i van observar a part dels seus membres manipulant la base d'un d'ells i traient nombrosos paquets de l'interior de l'estructura.

Això va precipitar la detenció de cinc persones i, després d'una inspecció exhaustiva dels dos contenidors, la confiscació de 130 paquets de cocaïna que van llançar un pes brut de 143 quilos. D'altra banda, en la nau es van localitzar diversos vehicles, un dels quals disposava d'un compartiment ocult en la zona del darrere de l'habitacle, disposat per al transport de la substància estupefaent.

Efectes intervinguts

Els agents van realitzar dos registres, intervenint en el domicili del principal responsable de l'entramat 80.000 euros en efectiu i nou telèfons mòbils, alguns d'ells amb les comunicacions encriptades.

Amb l'avenç de les indagacions, es va obrir una nova línia d'investigació sobre les persones que es trobaven darrere de la importació de la mercaderia, que eren les encarregades de fer front a les despeses i gestions documentals de la mateixa. D'aquesta manera, a finals del mes de març es va detenir a una sisena persona, responsable de l'altra empresa de l'entramat criminal, i a la que s'havia desviat la recepció del primer contenidor en el que es va trobar més d'una tona de cocaïna.

Finalment, a mitjan abril, els investigadors van detenir a un altre membre de l'organització encarregat d'aconseguir i facilitar el vehicle caleteado per al transport i distribució de la droga, desarticulant per complet l'organització.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-3X5gpKlNUK