Salta al contingut principal

Exportació de productes objecte de IIEE en règim suspensiu seguida de trànsit

La Directiva 2020/262/UE del Consell per la qual  s'estableix el règim general dels impostos especials, disposa:

  • Exposició de motius: "...s'avança en la coordinació dels procediments duaners i dels impostos especials i, amb l'objectiu de permetre l'ús del règim de trànsit extern després del règim d'exportació, s'habilita a la duana de sortida com possible destinació d'una circulació en règim suspensiu dels impostos especials...

  • Art.16 Disposicions generals relatives al lloc d'expedició i de destinació de la circulació

  1. Els productes subjectes a impostos especials podran circular en règim suspensiu  entre els llocs que s'esmenten a continuació dins el territori de la Unió, fins i tot a través d'un tercer país o territori:

    1. des d'un dipòsit fiscal amb destinació a:

    2. la duana de sortida, quan es prevegi conforme a l'article 329, apartat 5, del Reglament d'Execució (UE) 2015/2447,  que sigui al mateix temps la duana de partida per al règim de trànsit extern  quan així es prevegi en virtut de l'article 189, apartat 4, del Reglament Delegat (UE) n.o 2015/2446/;

      - Article 19 Començament i finalització de la circulació de productes subjectes a impostos especials en règim suspensiu...

    3. en els  casos establerts en l'article 16, apartat 1, lletra a), incís v),  en el moment en què els productes siguin inclosos en el règim de trànsit extern."
      Atès que la data limiti per a la transposició nacional i entrada en vigor d'aquest procediment era el 31 de desembre de 2021, a l'espera de la mateixa, i per no perjudicar als operadors econòmics que desitgin utilitzar aquest procediment, s'ha considerat necessari informar i aclarir el mateix.

En resum:

  1. Del magatzem o dipòsit fiscal circularà a mercaderia en règim suspensiu amb el corresponent Document d'Administratiu Electrònic  de IIEE (eDA), que tindrà com destinació la duana d'exportació.

  2. Es presentarà una declaració d'exportació, document del qual precedent, actual casella 40, serà el eDA, amb duana de sortida la mateixa que la duana de partida del trànsit, actual casella 29 de la declaració.

  3. El trànsit extern (T1) haurà d'incloure la declaració d'exportació en la casella 44. En aquells supòsits en què es consideri que s'ha produït una sortida indirecta, haurà d'haver-se presentat el missatge EAL de forma prèvia a la presentació del trànsit.

    El règim suspensiu de IE s'ultimarà quan ambdós règims, exportació i trànsit, estiguin al seu torn enllestits.

    Per tant, en aquest cas l'e-Ad tindrà règim exportació i com lloc de destinació la Duana d'exportació.