Salta al contingut principal

Document publicat per la COMP a l'entrada en vigor de la nova fase 2 de ICS2 i de l'excepció concedida a dotze estats membres fins a 30 de juny de 2023 per connectar-se al nou sistema

Per garantir la coordinació a la Unió Europea i una transició adequada de ICS2 de la fase 1 a la fase 2 i per facilitar les operacions comercials, la Comissió Europea ha permès que els Estats membres autoritzin a què els operadors econòmics afectats es connectin gradualment al sistema fins al final d'una finestra de desplegament. En relació amb aquesta qüestió s'ha emès la nota informativa 1/2023 per la Subdirecció General de Gestió Duanera del Departament de Duanes i Impostos Especials.

Aquella finestra de desplegament, garantida per l'Estat membre de registre del EORI de l'operador econòmic, s'aplica en tots els Estats membres. Els retards en la connexió de determinats Estats membres al nou sistema poden conduir a la situació en la que un operador econòmic (operador aeri) es connecti a ICS2 fase 2 abans que l'autoritat duanera competent del país d'arribada de l'aeronau, procedent d'un tercer país. Per garantir que el sistema funciona correctament es recomana intensament que els operadors aeris que operen els seus vols directes des de països que no pertanyen a la Unió Europea a un o diversos Estats membres que no estan connectats a ICS2 R2 (és a dir, tenen garantida l'excepció) sol·licitin una finestra de desplegament a l'Estat membre de registre del seu número EORI fins al 30 de juny de 2023, és a dir, per començar a operar amb el nou sistema l'1 de juliol de 2023.

Els operadors aeris que tinguin garantida aquella finestra de desplegament continuen aplicant els procediments previs de presentació de la Declaració Sumària d'Entrada (ENS) durant el període de durada de la corresponent finestra.

Cada operador aeri ha d'avaluar la seva pròpia situació de com opera amb els seus vols directes des de tercers països a aeroports d'entrada de la Unió Europea i ser procedent en conseqüència.

En qualsevol cas, se subratlla que per poder aplicar la finestra de desplegament és necessària en qualsevol cas la sol·licitud per l'operador.

Per a més informació, poden acudir a la  pàgina de la Comissió Europea

S'indica, com informació addicional, que els Estats membres que tenen garantida l'excepció a la connexió al nou sistema són: Estònia, els Països Baixos, Romania, Grècia, França, Dinamarca, Àustria, Suècia, Bèlgica, Luxemburg, Croàcia i Polònia.

Agència Tributària: Declaracions sumàries. Les ENS i EXS - En què consisteix la Declaració Sumària d'Entrada  (ICS2)?