Salta al contingut principal

La investigació i les actuacions de comprovació del frau tributari i duaner recollides en el Pla Anual de Control Tributari i Duaner de 2023

Una de les bases vertebradores de les actuacions de l'Agència Tributària de cara a la prevenció del frau tributari i duaner, fixada en el Pla Estratègic 2020-2023, es refereix a les actuacions d'investigació i comprovació del frau tributari i duaner.

El Pla de Control Tributari i Duaner de 2023, recentment aprovat, concreta unes directrius generals que tenen per objecte garantir la màxima eficàcia en la lluita contra el frau tributari i duaner i fixa una sèrie de línies d'actuació prioritàries, partint d'una planificació i selecció de les actuacions de control que es realitza de manera coordinada entre les diferents àrees que configuren l'Agència Tributària, propiciant l'anàlisi conjunt dels riscos que es detecten en cada contribuent i, a partir d'això, definint per a cadascun d'ells l'estratègia òptima; bé sigui d'assistència o una altra activitat de comprovació.

La primera de les línies d'actuació prioritària consisteix en la millora de la informació amb transcendència tributària, obtinguda, per una part, en execució del Pla Nacional de Captació d'Informació, que cada any defineix, impulsa i coordina l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau tenint en compte l'evolució de la realitat econòmica del moment; i per una altra, en l'àmbit internacional, mitjançant la consolidació de mecanismes d'intercanvi d'informació, tant en l'espai de la Unió Europea com fora d'ell, així com la formalització d'acords multilaterals. Tot això ha permès a l'Agència Tributària incorporar a les seves bases de dades nova informació que permet aconseguir avenços importants, tant en les tasques de prevenció dels incompliments futurs, fomentant el compliment voluntari, com en la lluita contra el frau fiscal.

El control del compliment de les obligacions relacionades amb els tributs interns es desenvoluparà mitjançant actuacions que comprendran un ampli ventall d'obligats tributaris, ja siguin persones físiques o empreses, així com grups de societats.

Així, en relació amb els grups multinacionals, grans empreses i grups fiscals, es vetllarà per l'aplicació efectiva de les mesures antielusió, potenciant els acords previs de valoració, així com els procediments amistosos, en el marc d'una estratègia comuna 360º que pretén assegurar el compliment tributari a llarg termini de les multinacionals que operen a Espanya en el que fa referència a la seva política de preus de transferència. Així mateix, es mantindrà el focus en la identificació d'estructures i pautes de comportament que es beneficiïn indegudament de la baixa fiscalitat de determinats territoris.

L'actuació sobre grups fiscals s'adreçarà al control de la compensació de bases imposables negatives d'exercicis anteriors i del compliment dels requisits legals exigits per a la integració d'entitats en el grup fiscal, amb especial interès en els elements que determinen la ubicació territorial de l'entitat representant del grup.

Pel que fa a l'anàlisi patrimonial i al control de patrimonis rellevants, el Pla de Control de 2023 destaca l'examen de la simulació de la residència fiscal, tant fora del territori espanyol, incloent supòsits de no-declaració i també de declaració per l'Impost sobre la Renda de No Residents quan hagués de declarar-se com a contribuent d'IRPF, com dins el mateix respecte dels contribuents que obtenen indegudament una menor tributació situant la seva residència en una comunitat autònoma diferent de la real.

Quant a la lluita contra l'economia submergida, aquesta se centrarà, entre altres matèries, en la incorrecta utilització de societats interposades que simulen una activitat econòmica inexistent, bé sigui per canalitzar rendes o desviar despeses personals, o bé per emetre factures irregulars; en definitiva, qualsevol esquema que pretengui aconseguir indegudament una menor tributació. Aquest àmbit d'actuacions també se centrarà en la identificació dels no declarants en qualsevol impost, el seguiment de les transaccions realitzades en diners efectiu o amb monedes virtuals, la verificació de les rendes obtingudes per artistes i esportistes no residents que actuen en territori espanyol i el reforç de l'anàlisi patrimonial de qualsevol subjecte relacionat amb la cerca indeguda d'una menor tributació.

D'altra banda, mitjançant la coordinació de les àrees de control de Duanes i Inspecció es pretén evitar l'abús del règim de dipòsits fiscals en matèria d' IVA i el desmantellament dels fraus articulats per trames que defrauden tributs sobre el comerç exterior, impostos especials i mediambientals. Al seu torn, mitjançant la col·laboració entre Inspecció i Recaptació es pretén assegurar que la correcta tramitació de les actuacions de comprovació vagi acompanyada del subsegüent ingrés del deute liquidat.

El Pla de Control de 2023 centra la comprovació de l'impost sobre Societats en els obligats que compensin bases imposables negatives i en crèdits fiscals pendents de compensar, així com en beneficis fiscals utilitzats de forma fraudulenta per entitats interposades, sense activitat, amb especial èmfasi en la comprovació de la realitat de les operacions financeres existents entre societat i soci. També es revisaran les sol·licituds de devolució d'ingressos especialment rellevants per la seva quantia o tipologia rellevant i la correcta aplicació del règim fiscal especial de les entitats sense fins lucratius.

Quant al control de les obligacions formals, el Pla té en compte una major presència als carrers del personal de l'Agència Tributària per confirmar la informació rebuda a l'Agència Tributària i poder detectar l'existència de societats inactives, a més de la utilització de programes informàtics de doble ús o entitats inscrites en el Registre d'Operadors Intracomunitaris, o en el Registre de Devolució Mensual a l'IVA, sense complir els requisits establerts per això.

D'altra banda, es preveu l'impuls d'actuacions col·laboratives d'obtenció d'informació amb les plataformes de comerç electrònic, que posen en contacte a venedors i compradors, per identificar fiscalment als intervinents i assegurar el compliment de les obligacions fiscals d'ambdós.

El Pla de Control de 2023 incideix en l'ús de l'enfocament Behavioural Insights com forma menys intrusiva d'obtenir una millora en el comportament fiscal dels contribuents.

Una menció especial es dedica al control del frau duaner, que dirigirà els seus esforços a la detecció i desmantellament dels fraus articulats per trames que defrauden tributs sobre el comerç exterior, impostos especials i mediambientals, potenciant el suport de l'Agència Tributària a la Fiscalia Europea en la persecució dels delictes de la seva competència que es cometin en territori espanyol o fora d'ell.

Es potenciaran les visites directes als establiments on es troben mercaderies subjectes a vigilància duanera, juntament amb les de verificació del compliment de les obligacions formals relacionades amb els impostos mediambientals.

Finalment, el Pla de Control destaca el paper de l'Agència Tributària en relació amb la prevenció i repressió del contraban, narcotràfic i blanqueig de capitals i en la lluita contra la delinqüència organitzada en l'àmbit nacional i internacional, sense perdre de vista l'actuació contra la criminalitat organitzada associada a la producció i tràfic de marihuana i al cultiu il·legal de tabac, juntament amb el control dels moviments de pagament.