Salta al contingut principal

L'Agència Tributària desmunta una organització dedicada al contraban d'alcohol i tabac a tot Espanya

L'Operació Gat Blanco ha requerit més d'un any d'investigació. El frau detectat supera els seixanta milions d'euros. Implicades una trentena de persones i diversos dipòsits fiscals i fàbriques de begudes derivades en diferents províncies, pertanyents a l'organització. L'organització ha arribat a importar fraudulentament de la Xina més de quaranta contenidors de tabac falsificat. El centre principal es trobava a Galdácano (Biscaia).

Bilbao, 14 d'octubre de 2008. L'Agència Tributària ha desmuntat una organització dedicada al frau massiu de l'impost especial i al contraban d'alcohol, begudes derivades i tabac a tot Espanya. La xifra de frau estimada podria assolir els seixanta-dos milions d'euros i es troben implicades trenta persones a les que es considera responsables dels presumptes delictes de contraban, delicte fiscal, falsedat documental, blanqueig de capitals i suborn. Aquestes persones van ser detingudes i, una vegada prestada declaració, van ser posades a disposició judicial.

En el transcurs de les investigacions s'han registrat en tot el territori nacional onze empreses, en concret a les províncies de Biscaia, Àlaba, Barcelona, Murcia, Gijón, València, Guipúscoa, Navarra i Madrid, entre les que es troben dos dipòsits fiscals, dues fàbriques de begudes derivades i diverses empreses pantalla, a més de tretze domicilis de membres de l'organització, intervenint-se abundant documentació, material informàtic i més de cent mil ampolles de begudes de diferents marques.

Respecte al frau en Impostos Especials, en alguns casos, l'organització va falsificar tant els segells de la Duana de Barcelona com la documentació presentada a l'administració, declarant l'exportació de mercaderies per la Duana esmentada quan en realitat han estat desviades a uns altres països de la Unió Europea i al consum intern del nostre país; i en uns altres, s'ha realitzat la circulació de mercaderies sense presentar l'oportuna declaració, eludint en ambdós casos el pagament dels Impostos Especials i de l'Impost del Valor Afegit (IVA).

Pel que fa al contraban de tabac, l'organització ha importat fraudulentament de la Xina més de quaranta contenidors de cigarrets falsificats de marques habitualment consumides al Regne Unit, diversos dels quals han estat intervinguts pels serveis duaners de l'Agència Tributària. Per això s'ha usurpat la identitat de persones i empreses, alienes totalment a aquesta activitat, i s'ha comptat amb la col·laboració necessària de diversos agents de duanes que han estat detinguts.

Per poder dur a terme aquestes activitats, l'organització ha creat un entramat empresarial en el que destaca el centre de Galdácano (Biscaia), i ha utilitzat a una sèrie de persones, entre les que es troben administradors d'empreses, testaferros, experts en operacions duaneres, tant en matèria de gestió d'impostos especials, com en importacions, entre els quals es troben agents de duanes i funcionaris.

La investigació s'ha dut a terme dins les diligències prèvies 808/07 del Jutjat d'Instrucció NÚM. 9 de Bilbao.