Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària agafa un vaixell amb 5.000 quilos de cocaïna a 800 milles de les Canàries

Cop al narcotràfic.El vaixell amb la droga i els cinc detinguts arribarà al port de Las Palmas el dia 5 de març.La droga podria tenir un valor de més de 250 milions d'euros al mercat.

27 de febrer de 2009. L'Agència Tributària va aturar ahir dia 26 de febrer als cinc tripulants veneçolans d'un pesquer que navegava a unes 800 milles nàutiques de les Canàries amb 5.000 quilos de cocaïna.

La presa del ‘Doña Fortuna', embarcació fluvial d'uns 16 metres d'eslora i que navega amb pavelló de Veneçuela, va tenir lloc aquest dimecres quan funcionaris de l'Agència Tributària embarcats en el patruller de l'Armada ‘Sentinella' van abordar el vaixell amb base a Puerto de la Cruz (Veneçuela) i, després de sorprendre els tripulants, en van trobar a bord més de 180 farcells de cocaïna d'entre 25 i 30 quilos de pes cada un.La droga podria superar els 250 milions d'euros al mercat.

L'abordatge es va efectuar sense incidents dignes d'esment a les 05:57 del dia 26 a 780 milles al nord-oest de Las Palmas.Es tracta de la primera vegada que aquest tipus d'embarcació és utilitzada en el transport de cocaïna en la fase del transport més pròxima a les costes europees.

L'operació ‘Jirito' es va desenvolupar sota la direcció del jutjat número 2 de Ribeira i la coordinació de la Fiscalia Antidroga de La Corunya.El vaixell juntament amb la droga i els detinguts arribarà previsiblement el 5 de març al port de Las Palmas de Gran Canària.Aquesta important operació està relacionada amb una altra que està desenvolupant el Cos Nacional de Policia i que continua oberta.

Coincidint amb l'operació ‘Jirito', i presumint-se que la destinació de la droga pogués ser la costa galaicoportuguesa i que per tant alguna embarcació ràpida pogués sortir des de Galícia per rebre la mercaderia transportada pel “Doña Fortuna”, es va organitzar pel servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària durant els dies 24, 25 i 26 una dispositiu especial de vigilància aeromarítima i terrestre a la costa gallega.Com a conseqüència d'això es va aconseguir interceptar a la matinada del mateix dia 26 de febrer a la Ria de Murs/Noya una llanxa tipus planadora amb quatre potents motors forabord i que carregada de gasolina es disposava a sortir cap a alta mar.S'instrueixen diligències al Jutjat d'Instrucció número 1 de Murs al mateix temps que s'intensifiquen les tasques d'investigació destinades a identificar els tripulants o organització que podria haver previst utilitzar aquesta embarcació.

L'Operació “Jirito” és el setè èxit operatiu d'un grup especial de treball constituït a Galícia l'any 2005 pel servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, amb suport de mitjans marítims i aeris i la col·laboració d'organismes internacionals, destinat a la detecció de vaixells dida que utilitzen la ruta de les illes (Cap Verd ? Canàries ? Açores) per al transport de cocaïna des de Sud-amèrica fins a Europa.Fruit del treball d'aquesta unitat s'han interceptat sis vaixells i s'ha impedit l'arribada a Europa prop de 19.000 quilos de cocaïna en quatre anys.

Entre aquestes operacions, les més destacades són les següents:l'octubre de 2005 es va abordar el “ROC ENNUVOLO” que portava als seus cellers 4.271 quilos de cocaïna;el juny de 2008 el pesquer “SAN MIGUEL” amb 4.080 quilos.i ara el “DO FORTUNA” amb una càrrega de 5.000 quilos, tots ells amb bandera veneçolana.

La pèrdua de més de dinou tones de cocaïna suposa un dur cop a les organitzacions del narcotràfic amb unes pèrdues de 1.200 milions d'euros aproximadament i confirma la importància operativa de la tasca investigadora desenvolupada per Vigilància Duanera.