Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària desmantella dues importants trames de frau d'IVA al sector electrònic

En col·laboració amb altres administracions europees.L'import total defraudat ascendeix a uns 300 milions d'euros.Les operacions es van realitzar entre juny de 2008 i gener de 2009 i no es van fer públiques per no interferir en les investigacions judicials.

9 de març de 2009.L'Agència Tributària va desmantellar entre juny de 2008 i gener d'aquest any dos importants trames de frau d'IVA al sector de components electrònics per un import total defraudat d'al voltant de 300 milions d'euros.En les operacions es van embargar més de 250 immobles i es van bloquejar els comptes corrents utilitzats per a les transferències internacionals.

Com a última actuació d'investigació en el cas, i per ordre del Jutge, es va realitzar el mes de gener passat un registre a la seu d'una important empresa distribuïdora de material electrònic establerta a Holanda.Aquesta societat havia facturat 1.200 milions d'euros en els últims 10 anys, majoritàriament dirigits a Espanya a societats interposades, conegudes com a ‘truites', que distribuïen sense IVA la mercaderia.En total, l'import defraudat a Espanya és d'uns 140 milions d'euros, mentre que el frau en diferents països europeus ascendeix a uns altres 160 milions d'euros.

En el curs del registre judicial es va intervenir abundant documentació que actualment està sent investigada pel servei de la Policia Fiscal Holandesa (FIOD).Aquest registre constitueix un primer pas per estendre la responsabilitat penal a aquells proveïdors establerts en països membres de la Unió Europea que afavoreixen i fomenten la continuació d'aquests fraus.Per a això l'Agència Tributària ha comptat amb la col·laboració d'altres Agències Europees.

Per la seva part, prèvia a aquesta intervenció es van realitzar les operacions Tarongina i Basile en la setmana del 23 al 27 de juny de l'exercici passat que van ser la culminació d'investigacions desenvolupades al llarg d'any i mig per l'Agència Tributària.En elles van participar efectius de l'Àrea d'Inspecció Financera i Tributària juntament amb efectius de Vigilància Duanera.

L'Agència Tributària va analitzar informacions procedents de diverses fonts i, en particular, les derivades del conveni de col·laboració firmat per l'Agència Tributària i el Comitè Nacional de BSA (Business Programari Association).

Aquestes actuacions posen de manifest el compromís de l'Agència Tributària en la lluita contra el frau que va permetre posar en marxa el 2005 el Pla de Prevenció del Frau Fiscal de 2005, actualitzat el 2008, i el continu desenvolupament d'investigacions per combatre aquestes trames defraudatorias.

Operació Tarongina

En l'operació Azahar es va desarticular una trama que es lucrava amb dues tècniques de frau d'IVA conegudes com a “frau carrusel” i “frau d'abaratiment”. La primera consistia en fingir adquisicions intracomunitàries de béns i programari que, després de passar per dues societats de l'organització, tornaven a sortir del nostre país sol·licitant en aquell moment a Hisenda la devolució o compensació de les quotes d'IVA que ningú no va ingressar.

L'organització era controlada per un grup familiar que seguint aquest procediment hauria defraudat al voltant de 40 milions d'euros el 2007 i 2008.

En l'esquema utilitzat participaven societats portugueses i súbdits romanesos amb antecedents penals.Es dona el cas que l'Agència Tributària venia seguint la pista d'aquesta organització des de feia anys, ja que sobre ella penjaven denúncies per delictes fiscals des de l'any 2002.

En les actuacions, que es van desenvolupar a Madrid, es van practicar nou registres, precintant-se l'empresa causant principal de la defraudació.Pel que es refereix a les mesures adoptades sobre els patrimonis dels presumptes responsables, tendents al rescabalament del perjudici ocasionat, s'ha de destacar que el Jutjat ha ordenat, a instàncies de la investigació, la prohibició d'alienar nou immobles, així com el bloqueig dels comptes corrents.

Operació Basile

En l'operació Basile, l'organització detectada és considerada com una de les més actives al món del frau organitzat al sector de l'electrònica.Estava controlada per una persona que romania oculta a les autoritats des que fos imputat en altres diligències obertes a Toledo per fets similars als actuals.L'organització havia desenvolupat un complex entramat de persones que actuaven com a testaferros i en funcions auxiliars depenent del cap de l'organització.Disposaven de societats a l'estranger, tant per donar curs a la defraudació i tancar carrusels d'IVA, com per blanquejar els diners obtinguts.

L'operatiu va tenir lloc en diverses fases, principalment a Madrid però també a Catalunya, Andalusia, Canàries i Castella la Manxa i es va saldar amb la desarticulació de l'organització, i el registre de 28 locals i domicilis des dels quals operaven.

Les quotes tributàries d'IVA que s'estima hauria defraudat l'organització ascendeixen a més de 100 milions d'euros en els últims quatre anys.

D'altra banda, i des del punt de vista de la recuperació de les quotes defraudades al fisc, les investigacions sobre la xarxa de testaferros i societats interposades de l'organització, que comptava a més amb els serveis d'un despatx d'advocats, han permès detectar i embargar més de 250 immobles valorats en al voltant de deu milions d'euros.Els comptes corrents amb què es realitzaven les transferències internacionals en imports milionaris van quedar bloquejats per ordre judicial.