Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària i el Cos Nacional de Policia desmantellen la més important trama de frau fiscal i blanqueig de capitals en la importació de calçat des de la Xina

Després de vuit mesos d'investigació, descobert un frau que s'acosta als 30 milions d'euros en els últims 4 anys.S'ha detingut 11 persones en 5 registres a Alacant i Muchamiel.S'han bloquejat els comptes bancaris de l'organització i intervingut 140.000 €, set immobles, 3 vehicles i 8 cavalls de pura raça espanyola.

30 de juliol de 2009. El Cos Nacional de Policia en una investigació conjunta amb La Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) han descobert una trama de frau organitzat en l'IVA i en l'Impost de Societats per la importació i venda procedent de la Xina de calçat roba.Es tracta d'una de les organitzacions de defraudació més grans al sector que venia operant des de 2004.

 

La investigació va començar el desembre de 2008 i s'ha dut a terme conjuntament per diverses àrees de l'Agència Tributària ( Inspecció i Duanes) amb seu a Alacant i la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (U.D.E.F) del Cos Nacional de Policia d'Alacant .

 

El frau comès per tota la trama composta per diverses mercantils que anaven succeint-se en el temps, s'estima en 30 milions d'Euros.S'han adoptat les mesures cautelars oportunes per garantir el cobrament dels deutes tributaris defraudats.

 

La investigació ha culminat amb l'operació duta a terme el dia 28 de juliol sota la direcció del Jutjat núm. 1 d'Alacant,  amb la detenció d'11 persones (6 d'ells ciutadans xinesos), 5 registres a Alacant i 1 a Muchamiel, la intervenció de 140.000 € en efectiu, el bloqueig de tots els comptes corrents de l'organització, l'anotació preventiva respecte  de 7 immobles, a més de la confiscació de vehicles de luxe, 8 cavalls de pura raça espanyola i diversa documentació que està sent analitzada.

 

Inici de la Investigació.

 

Després de la detenció el passat 30 de gener de 2009 per part de funcionaris de la Brigada Provincial de Policia Judicial d'Alacant de set súbdits argentins per un presumpte DELICTE de ROBATORI AMB VIOLÈNCIA I INTIMIDACIÓ es van iniciar investigacions per part de l'UDEF en relació amb la víctima dels fets, (J.A.V.G.), davant de la falta de justificació dels diners que manifestava haver estat sostret, UN MILIÓ Y MIG d'EUROS en efectiu, quan el  15/12/2008, anava a realitzar el seu ingrés en una entitat bancària d'alicante, procedent segons ell de la seva activitat laboral consistent a rebre grans quantitats de diners en efectiu, ingressar-les en diversos comptes corrents al seu nom o a nom d'algunes de les seves empreses i posteriorment transferir-les a comptes oberts a la Xina, procedint els diners de diverses mercantils de capital xinès vinculades al calçat.

 

Operativa de la trama 

 

Mitjançant una activitat comercial legal com a importador de mercaderies amb origen Xina que es venen sense emissió de factures a diverses empreses, principalment de calçat, ubicades a la localitat d'Elx i administrades per súbdits xinesos.El resultat d'aquesta activitat oculta suposa un delicte fiscal que s'acosta als trenta milions d'euros en els últims quatre anys.Posteriorment es blanquegen els diners obtinguts mitjançant transferències milionàries a diferents comptes corrents ubicats a la Xina.

La procedència dels esmentats diners caldria situar-la en les mercantils regentades per ciutadans xinesos, amb les quals J.A.V.G. manté un trànsit econòmic, que serviria de justificació per a la ingent quantitat de diners que remet.

Igualment han resultat detingudes les persones que col·laboren amb ell en la recollida, emmagatzematge, transmissió dels diners i manteniment de la pantalla legal que prova de justificar el volum comercial mantingut:

 

 • J. A.V.G.
 • J.J.R. C.
 • E. J. V. M.
 • M. P. P.
 • I.J.R.C.

 

I els responsables de les mercantils d'origen xinès, generadors del capital il·lícit transferit:

 

 • A.X., N/ 16.01.68
 • C.C., N/ 05.03.78
 • Z. W., N/ 15.07.66
 • R. L., N/ 03.11.69 .
 • Y.H., N/ 02.03.62.
 • G.Q., N/ 15.12.68.

 

En el període investigat els enviaments d'efectiu a la Xina a través dels comptes bancaris  dels detinguts, ascendeixen a cent quaranta MILIONS d'euros.