Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària agafa 450 quilos de cocaïna en alta mar

Operació “Llauna”

 

  • La droga era transportada per un pesquer transformat amb bandera de Surinam
  • Detinguts els sis tripulants del pesquer
  • Aquesta aprehensió sembla indicar una reactivació de la denominada ‘Ruta Atlàntica’

23 de setembre de 2013.- El vaixell ‘Petrell I’ de l'Agència Tributària ha arribat avui al port dels Palmells després d'interceptar en alta mar el passat 7 de setembre un pesquer amb pavelló de Surinam quan transportava 450 quilos de cocaïna.

L'operació, denominada ‘Llauna’, es inici a finals d'agost.En el marc de la col·laboració entre les Duanes d'Espanya i França, es va rebre una alerta que indicava que una embarcació, tipus pesquer transformat, anava a travessar l'Oceà Atlàntic amb una important quantitat de cocaïna.L'embarcació es dirigiria cap a un punt al sud de Cap Verd on, presumiblement, transbordaria la cocaïna a una altra embarcació que, al seu torn, la traslladaria fins a les Illes Canàries.

Els investigadors de l'Agència Tributària van poder identificar una embarcació de nom ‘Miss Emaila’, un pesquer transformat de 16 metres d'eslora  que hauria sortit de Surinam i que es dirigiria cap a la zona de transbord.El resultat de les investigacions es va comunicar al corresponent jutjat a les Canàries, que van procedir a l'obertura de diligències prèvies.

La Direcció Adjunta de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va posar en marxa l'operatiu necessari per aturar el vaixell amb la sortida des del port de Las Palmas del patruller ‘Petrell I’, que es va dirigir a la zona on podria realitzar-se el transbord de la cocaïna.

Després de més d'una setmana de navegació es localitza en aigües properes a Cap Verd, a unes 1.600 milles al sud de les Illes Canàries.El vaixell és abordat el  7 de setembre per funcionaris de la dotació de presa del patruller ‘Petrell I’, després de la preceptiva autorització de les autoritats de Surinam.

Després d'una breu inspecció es localitzen unes pastilles soltes i un total de 26 farcells dels utilitzats habitualment per al transport de cocaïna, amb un pes aproximat de 450 quilos.En aquell moment es procedeix a la detenció dels sis tripulants del pesquer, tres de nacionalitat de Ghana, dos del Brasil i un sisè de Sud-àfrica.

Una vegada assegurats els detinguts i el pesquer ‘Miss Emaila’, el patruller ‘Petrell I’ es dirigeix a Las Palmas de Gran Canària per posar la droga i els detinguts a disposició del Jutjat d'Instrucció Núm. 3 de Las Palmas.

Aquesta aprehensió, juntament amb una altra de realitzada aquest mateix mes en les proximitats de les Açores, i en la qual també va participar Vigilància Duanera, semblen indicar una reactivació de la denominada ‘Ruta Atlàntica’.

Durant l'últim any i a causa de l'increment notable de les aprehensions de droga  en contenidors en ports d'origen, com Guayaquil (Equador) i Balboa (Panamà), s'ha detectat un increment en la utilització d'embarcacions.Poden ser velers que transporten la cocaïna “ensecretada” i que arriben directament a ports espanyols (Ruta de les Açores), o bé pesquers tipus “veneçolà” que transporten la cocaïna des de la desembocadura de l'Amazones o proximitats de les costes de Surinam fins a un punt equidistant entre Amèrica i Europa, on la droga és  trasbordada a altres embarcacions que finalment la introdueixen a Europa (Ruta Atlàntica).

 

Vigilància duanera:Presentació de denúncies per contraban i delictes relacionats 

Telèfon gratuït 900351378.Email:va.adu@aeat.es