Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària desarticula a Catalunya i València una trama de frau al IVA al sector d'hidrocarburs

Operació ‘Espina’

- L'organització va defraudar més de 10 milions d'euros en apropiar-se d'IVA transferit en subministrar el carburant a les gasolineres

- S'han registrat set domicilis, amb la intervenció de 700.000 euros en efectiu i el bloqueig de comptes bancaris de la trama

- L'Agència ha immobilitzat més d'un milió de litres de combustible i ha acordat la prohibició de disposar de vuit immobles


8 d'abril de 2013.-
L'Agència Tributària ha desmantellat una organització dedicada a la intermediació en el negoci de carburants que, mitjançant l'apropiació d'IVA cobrat pel subministrament d'hidrocarburs a gasolineres, podria haver defraudat a la Hisenda Pública més de 10 milions d'euros.

Les investigacions de l'Agència en culminen el passat dia 22 de març, quan agents de Vigilància Duanera, amb el suport d'altres funcionaris de l'Agència Tributària, van practicar set entrades i registres en domicilis de diferents localitats de Girona, Lleida, Barcelona i Castelló i van prendre declaració a set persones, quatre en qualitat de detinguts, a les quals se'ls imputa la comissió de diversos delictes fiscals.

L'operació, denominada ‘Raspa’, s'inicia a partir d'una denúncia formulada per la Delegació Especial de l'Agència Tributària a Catalunya el passat mes de juliol de 2012, que tenia el seu origen en investigacions prèvies dutes a terme per les Dependències d'Inspecció i de Duanes i Impostos Especials de l'esmentada delegació.

A conseqüència de la denúncia, la Fiscalia de Delictes Econòmics de Barcelona va presentar una querella que va donar lloc a l'obertura de diligències pel Jutjat d'Instrucció núm. 28 de Barcelona, la titular de la qual ha ordenat les actuacions dutes a terme per l'Agència.

Modus operandi

Les persones implicades venien operant al sector dels combustibles mitjançant la venda a l'engròs a gasolineres.L'esquema del frau, centrat en l'IVA, consistia a utilitzar societats de molt curta vida per adquirir legalment carburants en un Dipòsit Fiscal (a l'engròs d'hidrocarburs), adquisicions en les quals no se suporta l'impost.

Posteriorment, aquestes societats venien el carburant a estacions de servei repercutint l'IVA, però no ingressaven a la Hisenda Pública les quotes que havien repercutit i cobrat a les gasolineres.Per evitar la detecció del frau, els responsables substituïen cada pocs mesos a les societats de les que se servien per a l'operativa i situaven com responsables formals de les mateixes mers testaferros.

L'apropiació de les quotes d'IVA permetia vendre el producte als detallistes a uns preus inferiors als que oferien els operadors que sí que compleixen l'obligació d'ingressar a la Hisenda Pública l'impost repercutit als seus clients.En relació amb això, podrien arribar a exigir-se responsabilitats als detallistes que hagin adquirit, a aquesta o altres trames, carburants a preus notòriament inferiors als de mercat.

Bloqueig de comptes bancaris i carburant

En l'operació, es van intervenir 700.000 euros en efectiu, s'han bloquejat els comptes bancaris de la trama, s'ha immobilitzat més d'un milió de litres de carburant a Barcelona, Huelva i Bilbao i s'ha acordat la prohibició de disposar sobre vuit immobles, tots ells situats a Catalunya.Igualment, s'ha intervingut abundant documentació i s'han confiscat diversos ordinadors el contingut dels quals serà analitzat en els propers dies.

L'Agència Tributària va mobilitzar en l'operatiu 32 funcionaris de Vigilància Duanera de Catalunya i Castelló, juntament amb uns altres 17 inspectors, tècniques i experts informàtics.També s'ha explicat amb el suport de funcionaris d'Andalusia i País Basc per a la immobilització del producte petrolífer en els dipòsits fiscals.

L'activitat defraudatoria desmantellada ara en l'operació ‘Espina’ segueix pautes molt similars a la que desenvolupava la trama desarticulada per l'Agència Tributària a Andalusia la tardor passada en el marc de l'operació ‘Hidro’. En aquella ocasió el frau generat a la Hisenda Pública es va estimar en més de 9 milions d'euros.L'operació ‘Hidro’ es va saldar amb la detenció de quatre persones imputades per presumpte delicte fiscal, així com la intervenció de 15 immobles, dues embarcacions d'esbarjo i més de 3,3 milions d'euros en comptes bancaris.