Salta al contingut principal

L'Agència Tributària desmantella a València una gran organització xinesa dedicada al contraban i blanqueig

- Detingudes 11 persones per presumpte delicte fiscal, de contraban, blanqueig, falsedat documental i contra la propietat industrial

- Les actuacions afecten a 25 empreses implicades en una trama d'importació de mercaderia procedent de la Xina que es distribuïa en els polígons de Cobo Calleja (Madrid) i El Carrús (Elx)

- S'han bloquejat 233 comptes bancaris i s'ha procedit a la captura de 35 tones de tabac i 300.000 articles falsificats amb un valor conjunt superior als 24 milions d'euros

 - La investigació ha permès detectar un frau fiscal estimat en 20 milions d'euros i transferències a la Xina per un import de 118 milions.

L'Agència Tributària ha desmantellat una important organització dedicada a la introducció a Espanya de mercaderia procedent de la Xina i al blanqueig de capitals. La xarxa, que operava des de la Comunitat Valenciana, estenia la seva activitat delictiva al contraban de tabac i gèneres falsificats, el frau fiscal, el blanqueig i la falsificació de documents. La investigació dirigida a desarticular aquesta organització ha permès, fins al moment, la detenció d'11 persones a València, Barcelona i Alacant, el bloqueig de 233 comptes bancaris i la captura de mercaderia de contraban amb un valor superior als 24 milions d'euros, incloent més de 300.000 productes falsos valorats en 20 milions.

 L'operació, denominada ‘Bella Dorment’, arrenca el maig de 2012 amb una complexa investigació, desenvolupada en diverses fases. Sota la tutela del Jutjat d'Instrucció número 20 de València, i aprofitant informació rebuda dels serveis duaners francesos, experts analistes de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, van localitzar en el port comercial de València set contenidors amb revestiment de granit com mercaderia declarada. Tanmateix, ocultes en el seu interior, es van trobar més de 35 tones de picada de tabac, amb un valor estimat de més de quatre milions d'euros.

 Arran d'aquests fets, es va iniciar una  investigació que va conduir a  un grup de persones i empreses de la qual activitat econòmica se centrava en la importació de contenidors i de la qual mercaderia, d'origen xinès, era distribuïda fonamentalment en els polígons industrials de Cobo Calleja (Madrid) i El Carrús (Elx) per a la seva comercialització o posterior desviament a diferents mercats de la Unió Europea.

 Frau i blanqueig

 L'organització investigada tenia el seu centre d'operacions a la ciutat de Sagunt i des de les seves oficines es gestava una activitat delictiva assentada en l'ocultació de tabac i articles falsificats de contraban.

 A més, utilitzava uns procediments de despatx duaner i un esquema de falsificació de factures que permetia un estalvi substancial d'impostos i unes condicions de competitivitat envejables en els mercats davant els operadors econòmics de la competència. El frau fiscal descobert per l'Agència Tributària s'estima en 20 milions d'euros i afecta a l'IVA, aranzels e impost sobre societats.

 Tant el flux de diners transferit a la Xina, més de 118 milions d'euros entre 2009 i 2012, com el perfil tributari de les més de 25 empreses investigades, va posar en alerta als Serveis d'Inspecció de l'Agència Tributària, tant del Departament de Duanes com de la Inspecció Financera i Tributària.

 La complexitat de la informació obtinguda i la seva explotació va fer necessària la coordinació d'experts de les diferents Dependències de les Agència Tributària, tant de Duanes, Inspecció i Vigilància Duanera, com de la Inspecció Financera i Tributària.

Finalment, l'autoritat judicial va procedir a l'autorització de nou entrades i registres en les empreses que constituïen el nucli principal de les operacions sota sospita, tant a València com a Barcelona.

 Bloqueig de comptes

 Fruit d'aquests registres, en què han participat unitats de Vigilància Duanera, Inspecció de Duanes, Inspecció Financera i Tributària amb les seves unitats de suport informàtic i la Dependència Regional de Recaptació, ha confiscat abundant documentació en paper i en suport informàtic que serà analitzada pels investigadors. Així mateix s'ha cursada ordre de bloqueig de 233 comptes que aquestes empreses i les persones que les dirigien tenien obertes en oficines bancàries repartides per tot el territori nacional.

 Els onze detinguts (vuit a la província de València, dos a Alacant i un a Barcelona), han passat ja a disposició de l'autoritat judicial, que ha procedit a prendre'ls declaració. Se'ls imputa els delictes de contraban, contra la Hisenda Pública, falsedat documental, delicte contra la propietat industrial i blanqueig de capitals. Les diligències policials no han conclòs i no es descarten noves detencions i registres en properes dates.

 Aquesta operació desenvolupada per l'Agència Tributària s'emmarca dins el pla anual de control del frau, que té per una de les seves prioritats el control integral de la importació i venda de mercaderia procedent d'Àsia amb l'objectiu de desarticular possibles circuits d'economia submergida. En aquest mateix context, l'Agència ja va anunciar el mes de gener passat els resultats d'una gran operació a Barcelona contra un grup de 23 empreses que podrien haver comès 133 delictes fiscals en la venda de mercaderia xinesa.