Salta al contingut principal

L'Agència Tributària desmantella una trama internacional de frau a l'IVA en el sector informàtic

- L'organització va defraudar com a mínim 5 milions d'euros en dos anys amb un esquema de societats pantalla ‘’i testaferros.

- 14 detinguts, uns altres tants registres en domicilis i empreses, i diversos comptes bancaris i caixes de seguretat bloquejades.

 L'Agència Tributària ha desmantellat una organització internacional dedicada al frau a l'IVA en el sector informàtic. La trama, que comptava amb ramificacions en diversos països europeus, hauria defraudat com a mínim cinc milions d'euros entre 2011 i 2012 mitjançant un esquema de societats pantalla ‘’, ‘societats pantalla’ i testaferros.

Després de gairebé un any d'investigacions, durant el dia d'ahir, sota la direcció del jutjat d'instrucció número 5 de Vigo, funcionaris de l'Agència Tributària van desenvolupar un ampli dispositiu que ha permès la detenció de 14 presumptes membres de l'organització, així com el bloqueig de diversos comptes bancaris i caixes de seguretat dels supòsits implicats en la trama.

L'operació, denominat ‘Marcianets’, arrenca amb una sèrie d'investigacions iniciades l'abril de 2012 sobre un grup d'empreses dedicades al frau a l'IVA en el sector informàtic.

D'acord amb els resultats de la investigació conjunta desenvolupada per Vigilància Duanera de Galícia (Unitat Operativa de Pontevedra i Unitat Fiscal Regional) i la Dependència Regional d'Inspecció Financera de Galícia (ONIF Galícia), en col·laboració amb la ONIF Central, els responsables de l'organització haurien creat una trama per a la defraudació a l'IVA en la comercialització de consoles per a jocs i altres productes informàtics, creant una complexa estructura empresarial amb societats a Espanya, Portugal i Romania.

La trama desarticulada operava mitjançant societats constituïdes a Galícia, Madrid, Catalunya, nord de Portugal i Romania, si bé subministrava a distribuïdors de tot Espanya.

 L'esquema del frau

La mercaderia objecte del frau viatjava directament des del nord d'Europa (Dinamarca, Bèlgica i Holanda) a magatzems logístics espanyols que, al seu torn, la remetien als comercialitzadors finals. Tanmateix, per dur a terme el frau a l'IVA s'interposaven en aquest esquema una sèrie de societats creades en uns altres països europeus (Portugal i Romania) i a Espanya.

La mecànica del frau consistia en què els productes, malgrat viatjar directament a Espanya, eren facturats per les societats del nord d'Europa a truites remotes, creades a Romania i Portugal. Aquestes empreses eren, nominalment, els primers receptors de la mercaderia, limitant-se a la seva refacturació a unes altres societats fictícies espanyoles, que tampoc rebien les mercaderies i que, al seu torn, refacturaban a unes altres societats espanyoles (societats pantalla), també creades per a l'ocasió, que finalment facturaven a les societats distribuïdores reals.

D'aquesta manera, mentre la mercaderia anava directament des d'una societat del nord d'Europa a un distribuïdor espanyol, la facturació es realitzava seguint un circuit del que formaven part, a més de l'emissor i el receptor de la mercaderia, fins a tres intermediaris (societats pantalla a Romania i Portugal, truites a Espanya i societats pantalla a Espanya).

Atès que, d'acord amb la normativa comunitària de l'IVA, no és procedent pagar aquest impost indirecte en les compres intracomunitàries, però sí en les vendes interiors d'Espanya, les truites espanyoles haurien d'ingressar unes quantitats d'IVA molt elevats, al no suportar IVA en les seves compres i sí repercutir-ho en les seves vendes.

Tanmateix, aquestes societats manipulaven les seves dades fiscals, creant quotes d'IVA suportades fictícies, habilitant així la reducció artificial de la quantitat a pagar a la Hisenda Pública. Per tant, el frau fiscal es produïa en el moment en què les truites espanyoles, que rebien una entrega intracomunitària exempta i repercutien IVA en la venda a les societats pantalla espanyola, no ingressaven aquelles quotes de l'impost en Hisenda. En els esglaons posteriors de la facturació fictícia, les societats ja sí suportaven IVA en les compres  i el repercutien en les vendes, com empreses normals, però la trama ja havia aconseguit oferir al comercialitzador a Espanya uns preus inferiors als dels seus competidors. El frau comès per la truita espanyola servia així per erosionar, a costa de les arques públiques, la lliure competència empresarial.

Les estimacions de les quantitats defraudades per aquesta organització assoleixen les xifres de 3.300.000 euros el 2011 i, com a mínim (atès que encara estan pendents d'analitzar les operacions de les últimes setmanes de l'any), 1.700.000 euros el 2012.

 Homes de palla

En la investigació s'ha detectat que una part important d'aquesta organització criminal es dedicava a la contínua creació de societats pantalla remotes, truites a Espanya i societats pantalla, per a la qual cosa contactaven amb persones sense recursos a les que, a canvi d'una petita remuneració, feien figurar com a administradors d'aquestes societats fictícies. Fins i tot, en algun cas, figuraven com a administradors d'aquestes societats ciutadanes que estaven complint penes de presó a l'estranger.

Així mateix, per donar credibilitat als moviments ficticis de la mercaderia ­– que mentre, formalment, es comprava i venia entre societats de diversos països europeus, en realitat no es movia del magatzem logístic espanyol al que havia estat transferida inicialment –, es realitzava un continu traspàs de diners entre comptes bancaris, totes elles operades a través d'Internet.

 Registres i detencions

En l'operatiu desenvolupat ahir es van realitzar 14 detencions i d'altres tants registres en domicilis dels detinguts i en seus de societats implicades, amb el següent desglossament:

Detencions :

1 en Guadalix (Madrid), 3 en A Estrada (Pontevedra), 8 a Vigo, 1 a Melide (Corunya) i 1 a Arzúa (Corunya).

Registres :

- 6 domicilis de persones físiques: 2 a Vigo, 1 en A Estrada, 2 a Redondela (Pontevedra) i 1 a Madrid.

- 7 domicilis de societats relacionades amb la trama: 5 a Madrid (Alcorcón, Coslada i Guadalix de la Sierra) i 2 a Catalunya (Lleida i Cerdanyola).

- 1 assessoria a Ourense.

 Els registres i detencions s'acompanyen d'àmplies mesures cautelars contra l'organització criminal, incloent el bloqueig de saldos en comptes bancaris i caixes de seguretat dels supòsits implicats. A més, en els registres de les societats s'ha intervingut un gran volum de documentació i han confiscat ordinadors per a, en propers dies, realitzar l'abocament de la informació en presència de l'autoritat judicial, amb vistes a practicar l'anàlisi oportú.