Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària confisca tres tones i mitjana d'haixix a les costes de Màlaga i Granada

En les operacions ‘Xarxa’ i ‘Cèrcol’

L'Agència Tributària confisca tres tones i mitjana d'haixix a les costes de Màlaga i Granada

  • Les actuacions se salden amb la detenció de quatre persones i la intervenció d'un pesquer i una llanxa d'esbarjo
  • Ambdues operacions són conseqüència del dispositiu especial de control del litoral andalús desenvolupat per Vigilància Duanera

 

 

28 de maig de 2013.- L'Agència Tributària ha confiscat 3.479 quilograms d'haixix en dues operacions a Andalusia durant el mes de maig.En una operació es van agafar 1.579 quilos en un pesquer a les costes de Marbella, Màlaga, i en l'altra 1.900 quilos al port d'Almuñécar, Granada.

Ambdues actuacions, que fins ara s'han saldat amb la detenció de quatre persones i la intervenció de dues embarcacions, són conseqüència del dispositiu especial de vigilància que realitza el Departament de Duanes de l'Agència Tributària a les costes andaluses sobre embarcacions potencialment susceptibles de dedicar-se a activitats il·lícites.

Operació ‘Xarxa’

La primera operació, denominada ‘Xarxa’, va tenir lloc el passat 1 de maig.Es va iniciar cap a les cinc del matí quan els mitjans aeris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària van detectar una embarcació pneumàtica semirígida, d'uns 10 metres d'eslora amb dos motors, tripulada per tres individus, que navegava a gran velocitat i sense llums, des d'alta mar amb rumb cap a la costa malaguenya de Mijas.

A les 9.30 hores l'embarcació alijó a un pesquer que es trobava a poques milles al sud de la Punta de Calaburras.El pesquer es va dirigir cap al port de Marbella, on va ser abordat per funcionaris de Vigilància Duanera de Màlaga que van observar que portava bonys d'arpillera i ràfia, dels comunament utilitzats per al transport d'estupefaents.

Immediatament es va procedir a la detenció dels seus dos tripulants, a qui se'ls imputa un presumpte delicte de contraban i contra la salut pública, i les filiacions dels quals responen a les següents inicials:F.J.L.J. (de nacionalitat espanyola, nascut el 1977 i veí de Màlaga), qui a més resulta ser el propietari de l'embarcació intervinguda, i T.B. (nascut a Tunísia en 1976 i veí de Mijas-Costa).

Una vegada realitzat un recompte exhaustiu de la droga agafada, aquesta va donar un pes aproximat de 1.579 quilos de resina d'haixix, repartits en 50 paquets de diferents formes, mides i pesos.Els detinguts, la droga agafada i l'embarcació intervinguda van passar a disposició del Jutjat d'Instrucció, número 5 de Marbella (Màlaga).

Operació ‘Cèrcol’

La segona operació, denomina ‘Cerco’, va tenir lloc el dia 16 de maig al port esportiu de Marina de l'Est (Almuñécar) sobre un iot de bandera britànica de nom ‘Devo’ que havia despertat les sospites dels funcionaris de l'Agència Tributària.

Establert un sistema de vigilància que es va prolongar durant diversos dies, es va esperar fins que els tripulants de l'embarcació van intentar accedir a ella, moment en què funcionaris de Vigilància Duanera van procedir a la seva identificació i a una primera inspecció ocular de l'embarcació contrabandista, trobant un espai ocult en el qual es trobaven els  bonys d'arpillera i ràfia.

Tot seguit es va procedir a la detenció dels dos tripulants, de nacionalitat britànica, a qui se'ls imputa un presumpte delicte de contraban i contra la salut pública, i les filiacions dels quals responen a les següents inicials:P. C. N. nascut el 25.02.1964 a Newport (País de Gal·les), que resulta ser el propietari del vaixell intervingut, i L. Sr. C. nascut el 01.05.1984 a Chester (Anglaterra).

El recompte de la droga intervinguda llança un pes aproximat de 1.900 quilos de resina d'haixix, repartits en 63 farcells.Ambdós detinguts, així com la droga i l'embarcació intervinguda, han passat a disposició del Jutjat d'Instrucció, número 1 d'Almuñécar (Granada), en funcions de guàrdia.

Ambdues investigacions es mantenen obertes, per la qual cosa no es descarta que es produeixi noves detencions en els propers dies.Les dues operacions formen part d'un dispositiu especial de vigilància marítima, aèria i terrestre desenvolupat per funcionaris de Vigilància Duanera d'Andalusia, que té per objecte lluitar contra el contraban i el narcotràfic en particular.