Salta al contingut principal

L'Agència Tributària realitza la seva operació més important contra el contraban de productes falsificats en cinc anys

Operació ‘Tazas’

  • L'actuació se salda amb la captura de 200.000 falsificacions per valor de 91,8 milions d'euros i la imputació de tres persones 
  • La mercaderia falsificada es trobava oculta en un contenidor a Algesires i en una nau industrial a Seseña, Toledo

5 de juny de 2013.- L'Agència Tributària, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, ha desarticulat una organització dedicada al contraban de mercaderies falsificades a Algesires i les províncies de Málaga, Guadalajara i Toledo. En el curs de l'operació, denominada ‘Tasses’, s'han decomissat 206.042 articles valorats en 91.873.000 euros i s'ha imputat a tres persones de moment.

Es tracta de la major operació contra el contraban de productes falsificats duta a terme sota la direcció de l'Agència Tributària des de l'any 2008. Aquesta actuació, en termes de valor de mercat de la mercaderia intervinguda, representa per si sola gairebé un 30% del producte fals decomissat per l'Agència en tot l'any passat.

L'operació, presentat aquest matí en roda de premsa per l'administradora de la Duana del port d'Algesires, Nuria Carracedo, i el comandanta Cap d'Operacions de la Comandància de la Guàrdia Civil d'Algesires, Juan Carlos Lafuente, ha estat desenvolupada per la Unitat d'Anàlisi de Riscos – UAR– de la Duana d'Algesires, composta per funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i funcionaris de la Guàrdia Civil.

Les investigacions arrenquen el passat 14 de maig a Algesires, en el curs dels habituals controls d'importacions de mercaderia.  Arran de l'anàlisi de la informació que origina el flux de mercaderies i sobre la base dels perfils de risc definits per l'Agència Tributària, es va seleccionar per al seu control un contenidor sospitós que tenia el seu origen a la Xina, amb destinació Espanya i que, segons la documentació presentada, contenia tasses.

Els funcionaris de la Duana d'Algesires van procedir a l'obertura del contenidor i, en el seu interior, es va observar una pantalla inicial de caixes que contenien la  mercaderia declarada. Tanmateix, ocultes després de les tasses es va trobar altres caixes que contenien més de 64.000 productes falsificats, entre tèxtils, rellotges i cosmètics, de conegudes marques internacionals. Efectuat el recompte es van intervenir els següents productes amb un valor estimat de gairebé 20.750.000 euros: 


Tipus de producte

Unitats

Productes cosmètics

33.940

Pols

14.592

Roba interior

10.848

Rellotges

3.900

Auriculars

1.000

Total

64.280

 
La nau de Seseña

Després d'aquestes primeres actuacions, es va prendre declaració a Algesires a una persona relacionada amb la importació, a qui se li va imputar la presumpta comissió d'un delicte contra la propietat industrial.

Després de la posterior anàlisi de la documentació obtinguda, i de les investigacions realitzades,  es va vincular a dues empreses més que participaven en l'operació i les pistes van conduir a una nau industrial a la localitat de Seseña  (Toledo). En el seu registre es van trobar i van decomissar més de 141.000 articles falsificats amb un valor estimat de gairebé 71.124.000 euros. Concretament: 


Tipus de producte

Unitats

Rellotges

95.400

Roba interior

17.136

Samarretes

16.620

Chándales

5.392

Pols

4.590

Equips

2.240

Caçadores

384

Total

141.762

     


Dues persones més relacionades amb les empreses participants van resultar imputades per la presumpta comissió d'un delicte contra la propietat industrial.

Les actuacions es van comunicar al Jutjat d'Instrucció número 4 d'Algesires, a disposició de titular del qual van quedar les mercaderies decomissades.

Lluita contra la pirateria

La lluita contra la falsificació i la pirateria és una de les àrees preferents d'investigació de l'Agència Tributària, que d'aquella forma combat el perill que causen al consumidor els articles falsificats i la competència deslleial que suposen per al sector empresarial.

En aquest àmbit d'actuació, l'any passat l'Agència Tributària va intervenir un total d'1.936.543 productes falsificats mitjançant 2.137 operacions (retencions) dutes a terme pel Departament de Duanes i Impostos ·Especiales. D'haver arribat al mercat, aquesta mercaderia falsa podria haver assolit un valor de 339 milions d'euros, més del doble que el 2011. En la seva lluita contra les falsificacions, l'Agència Tributària va aixecar un total de 171 atestats, un 40% més que el 2011, i va detenir a 160 persones.