Salta al contingut principal

L'Agència Tributària subhasta a Madrid més de 500 diamants i maragdes procedents de confiscacions

Vint lots amb un valor de taxació de 200.000 euros

  •  Les joies s'exposen públicament en les dependències de la societat Yanes Bros SL des d'avui fins al 6 de juny, dia de la licitació 
  • Encara que la subhasta s'adreça a professionals i inversors, pot acudir qualsevol particular sense necessitat de constituir un dipòsit previ

21 de maig de 2013.- La Delegació Especial de l'Agència Tributària a Madrid realitzarà el proper 6 de juny una subhasta de més de 500 maragdes i diamants procedents de diferents confiscacions realitzades per l'AEAT. Les joies, amb un valor de taxació de 199.446 euros, s'exposaran públicament des d'avui mateix en les dependències de la societat Yanes Bros SL (c/ Goya 27, Madrid), responsable de l'execució de la subhasta.

Els béns objecte de la licitació són 242 maragdes i 264 diamants, així com 187 quirats de “pols de diamant”. En el cas de les maragdes, la subhasta està dividida en nou lots amb un total de 361,73 quirats valorats en  68.288 euros. El lot de major valoració està compost per set maragdes que sumen 27,23 quirats i una valoració de 800 euros per quirat, fins a un total per al lot de 21.784 euros.

La subhasta inclou també vuit lots de pedres de diamant, dels quals el de major valoració, 23.107 euros, comprèn 14 diamants amb un pes total de 12,79 quirats i un valor de sortida de 1.806 euros per quirat. A més, se subhastaran tres lots de “pols de diamant” de diferents colors (groc, negre, blau i blanc) amb un pes total de 187 quirats i un valor conjunt de sortida de 28.025 euros. La valoració global de partida per als lots de diamants, que sumen 308,25 quirats, assoleix els 131.158 euros.

Encara que la subhasta va dirigida especialment a professionals del sector i inversors, està oberta a tot el públic. Els lots amb menor valoració parteixen dels 750 euros en el cas de les maragdes i els 905 euros en el dels diamants. Per participar no s'exigeix cap requisit previ i no és necessari constituir dipòsit algun. En cas que algun bé quedi desert, acabada la primera licitació es realitzarà una segona amb un tipus de licitació que serà el 75% de la primera subhasta.

Joies amb passat

Els diamants i maragdes objecte de la subhasta són procedents, en tots els casos, de confiscacions dutes a terme per l'Agència Tributària, en el marc del seu habitual control duaner de mercaderies i passatgers.

En el cas dels diamants, les confiscacions deriven de dues actuacions realitzades pel servei de viatgers de la Duana de Barajas. La primera actuació va tenir lloc el 13 de novembre de 2000, com a conseqüència de la informació facilitada per les autoritats duaneres de l'aeroport de Ginebra. Seguint els procediments d'assistència mútua amb tercers estats, les autoritats suïsses informen les espanyoles la identitat d'un passatger amb passaport francès que es disposa a prendre un vol amb destinació a Espanya i que és portador de pedres precioses. A l'arribada del vol, i després del pas del passatger pel circuit “res que declarar”, és reconegut per les autoritats espanyoles, descobrint les pedres en un sobre de color marró.

La segona de les confiscacions va tenir lloc el 24 d'abril de 2001, també amb l'actuació del servei de viatgers de la Duana de Barajas, però en aquest cas amb motiu d'un intent d'exportació irregular. Com a conseqüència del reconeixement efectuat a un passatger de nacionalitat israeliana, que és sotmès al corresponent control radiològic de seguretat quan es disposava a prendre un vol amb destinació a Suïssa, l'Agència Tributària descobreix 134 diamants que es trobaven a la butxaca interior  de la seva jaqueta.

Al seu torn, les maragdes provenen d'una investigació conjunta de la Duana i Policia Nacional realitzada el 1993, en què es pretenia determinar un possible blanqueig de diners a través de l'adquisició de pedres precioses. Les investigacions preliminars realitzades porten a la detecció d'una viatgera procedent de Colòmbia. Després de realitzar un seguiment de la sospitosa, s'observa que, en arribar a Madrid, aquesta viatgera contacta amb una persona. Ambdós es traslladen a Málaga, on finalment se'ls intercepta, comprovant que la persona procedent de Colòmbia portava les maragdes que són objecte de subhasta.

Des del moment de la seva captura, totes les joies han romàs custodiades en caixes fortes de la Delegació Especial de Madrid de l'Agència Tributària, a l'espera de la conclusió dels procediments judicials oportuns i a la posterior decisió judicial que ha atorgat a l'Agència la potestat per a l'alienació dels béns que ara se subhasten.