Salta al contingut principal

Confiscades en aigües del sud d'Almeria entre 10 i 15 tones d'haixix transportades en un pesquer amb bandera portuguesa

Operació conjunta de l'Agència Tributària, la Guàrdia Civil, el Cos Nacional de Policia i la Policia Judiciària de Portugal


L'embarcació ‘Eiskos’, de 24 metres d'eslora, va ser abordada a unes 40 milles nàutiques al sud d'Almería per Vigilància Duanera i els seus deu tripulants van ser arrestats, en el marc de l'operació ‘Adiada ’


Són ja vuit les actuacions realitzades per l'Agència Tributària en l'últim any i mitjà en la ‘ruta del Mediterrani Oriental’, amb un saldo de més de 100 tones d'haixix interceptades

 

25 de novembre de 2014.- L'Agència Tributària, en una operació conjunta amb la Policia Judiciària de Portugal, ha decomissat un pesquer amb bandera de Portugal que portava una quantitat d'haixix, encara per determinar, que podria situar-se entre els 10.000 i 15.000 quilos. Els seus deu tripulants, cinc portuguesos, dos senegalesos, un espanyol, un guineà i un ghanès, han estat detinguts. D'acord amb les investigacions realitzades, l'operativa del pesquer es trobaria emmarcada en la denominada ‘ruta del Mediterrani Oriental’.

L'actuació es va dur a terme diumenge passat, 23 de novembre, en aigües del Mediterrani, a unes 40 milles nàutiques al sud d'Almería, per una dotació de presa de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a bord de la patrullera ‘Caçadora’ de l'Armada Espanyola. En el moment de l'abordatge, els tripulants del pesquer van fer explosionar un bidó de gasolina per tal d'incendiar el vaixell i fer desaparèixer la droga que transportaven.

Els funcionaris de Vigilància Duanera van aconseguir apagar el foc i fer-se amb el control del vaixell. Com a conseqüència de l'explosió, dos dels tripulants del pesquer van quedar ferits i van ser evacuats per Salvament Marítim d'Almería per a la seva atenció hospitalària.

La investigació ha estat desenvolupada per la Policia Judiciària de Portugal, amb la col·laboració de l'Agència Tributària, Guàrdia Civil (UOPJ-Pontevedra), Policia Nacional i s'ha comptat amb el suport del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), del MAOC-N, de l'Armada i de l'Exèrcit de l'Aire espanyol, que va col·laborar en la localització de l'objectiu. Les investigacions de la Policia Judiciària de Portugal assenyalaven que un pesquer de nom ‘Eiskos’ i bandera portuguesa podria haver rebut una important quantitat d'haixix i es trobaria navegant pel mar Mediterrani.

Després de sol·licitar-se la col·laboració de l'Agència Tributària per a la seva detecció i abordatge, el pesquer va ser localitzat en aigües al sud d'Almería, i amb la corresponent autorització de les autoritats portugueses es va procedir a la seva intercepció.

Els funcionaris de Vigilància Duanera que van realitzar l'abordatge van observar en la bodega del vaixell un número important de fardells dels utilitzats habitualment per al tràfic d'haixix. A causa de l'incendi declarat a bord està pendent el recompte dels mateixos. Tant la droga, com els detinguts i el pesquer es troben ja a disposició judicial a Almería.

 

‘Ruta del Mediterrani oriental’

Amb aquesta operació són ja vuit, des del mes de juny de 2013, les captures de grans quantitats d'haixix realitzades per l'Agència Tributària en la ‘ruta del Mediterrani oriental’, amb un balanç de més de 100 tones de droga confiscades. Per això ha estat fonamental la implantació de dispositius d'anàlisi i control en la ruta comercial del Mediterrani per les autoritats de França, Itàlia i Espanya, que han derivat en la intercepció de més d'una dotzena de vaixells que portaven grans càrregues d'haixix.

Aquesta nova operació ratifica la importància d'aquesta nova ruta oberta per al tràfic d'haixix. En l'últim any i mitjà, per part de les autoritats d'Itàlia, França i Espanya s'ha procedit a la captura dels vaixells ‘Adam’, ‘Gold Star’, ‘Lluna-S’, ‘Moon Light’, ‘Avenir de Safi II’, un pesquer egipci sense nom, ‘Berk Kaptan’, ‘A la voluntat de Déu’, ‘Mayak’, “Aseel”, “Aberdeen”, “Just Noran”,  i ara, el pesquer ‘Eiskos’ decomissat al sud d'Almería.

Amb la finalitat de controlar aquesta nova ruta del trànsit de l'haixix que pogués desviar-se al nostre país, el Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària ha establert una vigilància intensiva i permanent sobre la zona, avaluant el risc del trànsit marítim de mercaderies i intensificant la col·laboració internacional. Com en les seves set actuacions anteriors, la captura del pesquer ‘Eiskos’ ha estat resultat d'aquesta estratègia.

Les organitzacions de narcotraficants són àgils i flexibles, adaptant-se ràpidament als nous escenaris. Els investigadors sospiten que aquesta ruta estaria essent empleada per organitzacions situades en països del nord de l'Àfrica. Transportarien importants quantitats d'haixix en vaixells de tipus mercant o pesquer, vaixells comercials que efectuarien transports legals i, a la seva sortida, amb una breu parada tècnica, reben importants quantitats d'haixix per al seu trasllat als països més orientals del Mediterrani.

Aquests vaixells també poden ser utilitzats com vaixells d'abastament per transbordar l'haixix a unes altres embarcacions menors, que les alijarían directament en la costa comunitària, espanyola, francesa o italiana.




Vigilància Duanera: Presentació de denúncies per contraban i  delictes relacionats  

Telèfon gratuït 900351378. Adreça electrònica: va.adu@aeat.es