Salta al contingut principal

L'Agència Tributària intercepta un pesquer egipci amb 13 tones d'haixix al sud d'Almeria

Operació ‘Otero’

 

  • Detinguts els vuit tripulants del pesquer, tots ells de nacionalitat egípcia, e confiscats 450 fardells de resina d'haixix ocults en el celler del vaixell
  • Els  detinguts utilitzaven una nova ruta del narcotràfic, la ruta del Mediterrani oriental

 

8 de març de 2014.- L'Agència Tributària ha interceptat la nit del 6 de març un pesquer que transportava 13 tones d'haixix a unes 60 milles al sud-est de Cap de Gata (Almería). S'ha detingut als vuit tripulants, tots de nacionalitat egípcia.

L'operació, denominada ‘Otero’, es va iniciar quan mitjans aeris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i de la Duana Francesa van detectar la tard del 6 de març un pesquer sospitós, que no enarborava bandera, però amb retolació en caràcters àrabs en la seva proa, a unes 25-30 milles nàutiques al sud d'Almería. L'embarcació va resultar sospitosa pel que és inhabitual de la zona on es trobava per a un vaixell d'aquelles característiques.

Establert l'oportú dispositiu aeronaval, la patrullera ‘Alca’ de Vigilància Duanera, amb base a Almería, es va adreçar a la zona per interceptar el vaixell. Una vegada localitzat, va abordar al pesquer. En realitzar el control del vaixell els funcionaris de Vigilància Duanera descobreixen en el celler 450 fardells d'haixix que, a falta de la pesada oficial, podrien contenir a prop de 13.000 quilos.

Immediatament es procedeix a la detenció dels vuit  tripulants, així com a la captura del pesquer i posterior trasllat del mateix al port d'Almería.

Els detinguts, el vaixell i la droga han passat a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia d'Almería.

 

Oberta la ruta del Mediterrani oriental

Amb aquesta operació són ja cinc, des del mes de juny passat, les captures de grans quantitats d'haixix realitzades per l'Agència Tributària en la ‘ruta del Mediterrani oriental’, amb un balanç de més de 60 tones de droga confiscades. En l'últim mig any, els dispositius de control disposats en la ruta comercial del Mediterrani per les autoritats de França, Itàlia i Espanya han derivat en la intercepció de vuit vaixells que portaven una important càrrega d'haixix.

Aquesta nova operació ratifica la importància d'aquesta nova ruta oberta per al tràfic d'haixix. En els últims dotze mesos, per part d'Itàlia, França i Espanya s'ha procedit a la captura dels vaixells ‘Adam’, ‘Gold Star’, ‘Lluna-S’, ‘Moon Light’,  ‘Avenir de Safi II’, un pesquer egipci sense nom  i, recentment, el pesquer “Berk Kaptan”. Aquestes quatre últimes operacions s'han realitzat per Vigilància Duanera de l'Agència Tributària. Totes aquestes embarcacions portaven quantitats que arribaven fins a les 30 tones d'haixix. Amb la finalitat de controlar aquesta nova ruta del trànsit de l'haixix, el Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària ha establert una vigilància intensiva i permanent sobre la zona, analitzant objectius amb un patró semblant.

Com en les seves quatre últimes actuacions, la captura del pesquer sense bandera ha estat resultat d'aquesta estratègia. Les organitzacions de narcotraficants s'adapten ràpidament als nous escenaris, essent molt àgils per assumir qualsevol canvi d'estratègia. El control de la ruta del Mediterrani oriental i d'aquest tipus d'embarcacions és complex.

Els investigadors sospiten que aquesta ruta estaria essent empleada per organitzacions situades en països del nord de l'Àfrica. Transportarien importants quantitats d'haixix en vaixells de tipus mercant o pesquer, vaixells comercials que efectuarien transports legals i, a la seva sortida, amb una breu parada tècnica, reben importants quantitats d'haixix per al seu trasllat als països més orientals del Mediterrani.

Aquests vaixells també poden ser utilitzats com vaixells d'abastament per transbordar l'haixix a unes altres embarcacions menors, que les introduirien directament en les costes espanyoles o italianes.

 

Vigilància Duanera: Presentació de denúncies per contraban i delictes relacionats 

Telèfon gratuït 900351378. Adreça electrònica: va.adu@aeat.es