Salta al contingut principal

Augmenten a més de 106.000 els cobraments anticipats que ja reben els beneficiaris dels 'xecs familiars'

Segon pagament mensual dels impostos negatius

 

  • En el següent pagament, a realitzar a finals d'abril, s'inclouran també els nous supòsits de famílies monoparentals amb dos fills, pensionistes i desocupats
  • Els sol·licitants que han presentat amb errors el model 143 de sol·licitud de pagament anticipat podran agilitzar el cobrament completant o modificant la sol·licitud per Internet o telèfon

13 d'abril de 2015.- L'Agència Tributària ha desemborsat ja més de 106.000 pagaments anticipats als beneficiaris de les tres noves deduccions en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) que incorpora la reforma fiscal per al suport a la família.

El Reial Decret llei 1/2015 ha establert un nou supòsit, el de famílies monoparentals amb dos fills a càrrec, i ha ampliat l'àmbit de les deduccions familiars anticipades en permetre que puguin ser sol·licitades també pels pensionistes i desocupats que tinguin ascendents o descendents amb alguna discapacitat a càrrec seu, o que formin part d'una família nombrosa o d'una família monoparental amb dos fills. Els beneficiaris en virtut d'aquests tres supòsits addicionals començaran a rebre el pagament mensual a finals d'abril.

Durant el segon mes de funcionament del sistema de pagament anticipat, han estat més de 197.000 els pagaments anticipats sol·licitats que ha comptabilitzat l'Agència Tributària després d'una primera fase de depuració de sol·licituds. Dels 106.000 pagaments abonats, gairebé 93.000 corresponen a la deducció per família nombrosa, gairebé 13.000 a la deducció per descendent discapacitat a càrrec i més de 150 a la deducció per ascendent discapacitat a càrrec.

La resta de pagaments estan pendents de què els sol·licitants resolguin diversos errors en l'emplenament del model que impedeixen la seva tramitació (fonamentalment, no adhesió de tots els beneficiaris en les sol·licituds col·lectives i consignació incorrecta del nombre de beneficiaris, tant en sol·licituds individuals com en les col·lectives).


Quadre de pagaments anticipats

DELEGACIONS AEAT

PAGAMENTS ANTICIPATS

TOTAL

106.022

ANDALUSIA

21.054

ARAGÓ

2.771

ASTÚRIES

1.093

ILLES BALEARS

2.274

LES CANÀRIES

2.824

CANTÀBRIA

962

CASTELLA-LA MANXA

6.967

CASTELLA I LLEÓ

5.683

CATALUNYA

19.371

EXTREMADURA

2.807

GALÍCIA

3.836

MADRID

18.984

MÚRCIA

6.595

LA RIOJA

917

C. VALENCIANA

9.061

CEUTA

626

MELILLA

197


Nous supòsits

Després del segon mes de funcionament del sistema de pagament anticipat, l'Agència Tributària segueix rebent noves sol·licituds, més de 306.000 avui dia, que, una vegada depurades i solucionats els errors de presentació detectats, es traduiran en nous pagaments anticipats. Del total de sol·licituds presentades, 9.738 es corresponen amb el nou supòsit de família monoparental amb dos fills a càrrec seu, mentre que els contribuents pensionistes o desocupats que han sol·licitat les deduccions per família nombrosa o per família monoparental, o per ascendents o descendents amb discapacitat a càrrec assoleixen 37.134 sol·licituds.

La sol·licitud del pagament anticipat es pot realitzar de manera individual o col·lectiva, si escau, mitjançant la presentació del model 143, per cadascuna de les deduccions a les que tinguin dret els beneficiaris (100 euros mensuals per família nombrosa, família monoparental amb dos fills a càrrec seu, i per cada descendent i ascendent amb discapacitat; 200 euros en el cas de famílies nombroses de categoria especial).

Les deduccions són acumulables (excepte la de família nombrosa i família monoparental amb dos fills, que són alternatives), i es calculen de forma proporcional al nombre de mesos en què es compleixin els requisits. Si la sol·licitud no s'ha realitzat fins ara, es podrà sol·licitar el pagament mensual des d'abril. De qualsevol forma, les quantitats que no s'haguessin percebut anticipadament, es podran deduir en la declaració de l'IRPF a presentar el 2016.


Esmena d'errors en la presentació de sol·licituds

Els sol·licitants que han presentat amb errors el model 143 de sol·licitud de pagament anticipat podran agilitzar el cobrament per Internet, dins l'apartat específic de deduccions familiars de la pàgina web de l'Agència Tributària, i també per telèfon (901 200 345), completant o modificant la sol·licitud ja presentada, utilitzant els mitjans d'assistència tributària que l'Agència posa al seu servei. D'aquesta manera, els beneficiaris podran rebre els pagaments d'acord amb la data inicial de sol·licitud i, per tant, no perdran drets amb motiu de la presentació errònia.

En els casos de falta d'adhesió de beneficiaris, el defecte es pot resoldre accedint, amb ‘Clau PIN’ o certificat electrònic dels beneficiaris que han d'adherir-se, al tràmit "Adhesió a sol·licitud col·lectiva (resta de sol·licitants)". S'ha de seleccionar la sol·licitud a la que li falta l'adhesió i, en la identificació del beneficiari no recollit en la sol·licitud inicial, s'ha de fer ‘clic’ en l'opció"Adherir-se".

En els casos de consignació incorrecta de beneficiaris, des d'avui està disponible una opció específica en el web de l'Agència que permetrà també la modificació de la sol·licitud inicial. Per fer-ho, s'ha d'accedir, amb ‘Clau PIN’ o certificat, al tràmit “Consulta de detall i tramitació”, i a l'apartat que estarà disponible per a la modificació del model 143 presentat. Dos exemples d'aquest segon grup d'errors formals són la inclusió dels fills d'una família nombrosa com a beneficiaris quan els beneficiaris són els progenitors, i les sol·licituds individuals en les que es consignen menys beneficiaris dels que realment tenen dret.


Procediment per a la sol·licitud del pagament anticipat per primera vegada

Una vegada emplenat, el model de sol·licitud es pot presentar per Internet en el web de l'Agència Tributària (sede.agenciatributaria.gob.es ) mitjançant Clau PIN, DNI electrònic o certificat digital. La sol·licitud també es pot formalitzar en el telèfon 901 200 345 i en qualsevol oficina de l'Agència Tributària, previ emplenament en el web de l'Agència Tributària del formulari 143, impressió i signatura per part de tots els sol·licitants.

Quan existeixin diversos beneficiaris d'una mateixa deducció, l'abonament anticipat se sol·licita de manera col·lectiva o individual, elecció que es podrà modificar per a les diferents deduccions el gener de cada any.

En el cas de la sol·licitud col·lectiva, han de subscriure la sol·licitud tots els sol·licitants que poguessin tenir dret a la deducció. Qui figuri com primer sol·licitant ha de complir els requisits per a l'abonament de la deducció en el moment en què es presenti la sol·licitud i serà qui rebi la transferència bancària mensual. Si els beneficiaris opten, en canvi, per la sol·licitud individual, l'import de la deducció es divideix entre els diferents sol·licitants per parts iguals.


Requisits

- Títol de família nombrosa i/o certificat de discapacitat : els sol·licitants han de comprovar que compten amb la  documentació acreditativa de família nombrosa i el certificat de discapacitat de l'ascendent o descendent.

Número d'identificació fiscal (NIF) de tots els sol·licitants que figurin en la sol·licitud, així com dels descendents i ascendents amb discapacitat. Per a menors de 14 anys que no comptin amb NIF es pot sol·licitar un NIF amb la lletra ‘K’ de menors en les oficines de l'Agència Tributària.

Alta a la Seguretat Social o mutualitat i terminis mínims de cotització (en les sol·licituds col·lectives n'hi ha prou que el requisit el compleixi qui figuri com primer sol·licitant), excepte pensionistes i desocupats.