Salta al contingut principal

Macrooperació de l'Agència Tributària contra les vendes en negre al Mercat Central del Peix de Barcelona

Operació ‘White’

 

  • Més d'un centenar de funcionaris de l'AEAT, amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra, registren 23 llocs i 10 oficines pertanyents a una vintena de societats majoristes que operen a Mercabarna
  • Les societats inspeccionades declaraven una facturació anual superior als 300 milions d'euros i podrien estar ocultant més del 30% de les seves vendes reals
  • D'acord amb les investigacions prèvies realitzades, les societats disposaven d'un sistema informàtic que permetia seleccionar a voluntat les vendes que decidien ocultar en la seva comptabilitat i en les declaracions tributàries

 

10 de març de 2015.- L'Agència Tributària ha iniciat aquest matí una operació de gran calat contra les vendes en negre en el Mercat Central del Peix de Barcelona. L'operació, denominada ‘White’, implica l'inici d'actuacions inspectores sobre un total de 20 societats dedicades al comerç a l'engròs de peix i que operen a Mercabarna.

En el marc d'aquestes actuacions s'ha procedit al registre de 23 llocs i 10 seus d'oficines pertanyents a les societats inspeccionades, en el marc d'un operatiu per al qual s'han desplegat més d'un centenar de funcionaris de l'Agència, que ha comptat amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra en la preparació i realització del dispositiu d'entrada i registre en els llocs i societats investigades.

Paral·lelament a les actuacions en els llocs de venda i oficines de les societats, l'Agència ha iniciat actuacions inspectores sobre set persones físiques vinculades a algunes de les societats.

D'acord amb les investigacions prèvies que va iniciar l'Agència Tributària a mitjan 2014, les societats inspeccionades estarien en possessió d'un sistema informàtic que permetia ocultar deliberadament, i a voluntat, un important volum de la seva facturació.

Les dades sobre vendes s'introduïen en el servidor informàtic de cadascuna de les societats a través de pantalles tàctils situades en els llocs. El sistema utilitzat per les societats inspeccionades identificava amb una sèrie de codis concrets aquelles vendes que s'ocultaven en la comptabilitat i en les corresponents declaracions tributàries de les empreses.

 

Un anòmal marge de benefici de l'1,5%

Les societats inspeccionades declaraven una facturació conjunta de més de 300 milions d'euros anuals, però les estimacions prèvies derivades de la investigació permeten inferir que la facturació oculta podria suposar més d'un 30% de vendes addicionals a les efectivament declarades. Les societats comptaven amb uns marges nets de beneficis sobre el volum de vendes anormalment baixos, que en estranyes ocasions superaven l'1,5%.

D'altra banda, diversos indicis permeten afirmar que era habitual el maneig de grans quantitats en efectiu per part dels responsables de les societats afectades per aquesta investigació i la insuficient documentació dels justificants de venda que els majoristes oferien en les seves operacions amb clients.

Durant la fase prèvia d'investigació, l'Agència Tributària ja va poder comprovar que en alguns d'aquests justificants s'incloïen els codis especials incorporats a les vendes que no anaven a ser comptabilitzades.

En el dispositiu desplegat han participat un total de 106 funcionaris de l'Agència Tributària, coordinats per la Dependència Regional d'Inspecció de l'AEAT de Catalunya i del seu Equip d'Auditoria Informàtica, i ha comptat amb la col·laboració de personal de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) i de les Delegacions Especials de l'AEAT de València i Aragón.

Les actuacions d'entrada i registre, per a les quals s'ha comptat amb autorització judicial, són de caràcter administratiu, per la qual cosa no s'han produïda detencions.