Salta al contingut principal

L'Agència Tributària desmantella una trama de frau en la importació de mercaderies des d'Àsia

Operació ‘Impala’

 

  • En la fase operativa s'han realitzat nou detencions, entrades i registres en set domicilis de Coslada, Fuenlabrada, Madrid capital i Montaverner (València), així com embargaments de comptes i béns per un import de 4 milions d'euros
  • L'organització importava mercaderies de la Xina i el Pakistan, declarant en les duanes un valor molt inferior al real
  • Les empreses haurien defraudat 12 milions d'euros a l'IVA dels últims cinc anys

 

1  de  desembre de 2016.- L'Agència Tributària ha desarticulat una organització dedicada al frau en la importació de mercaderies des de la Xina i el Pakistan amb destinació a Espanya, menysvalorant els valors declarats en la Duana i defraudant a la Hisenda Pública tant en els drets d'importació (aranzels), com a l'IVA.

En el marc de l'operació, denominat ‘Impala’ i derivada de diligències prèvies del Jutjat Central d'Instrucció número 1 de Coslada, el passat 20 d'octubre es van desenvolupar entrades i registres en set domicilis a Coslada, Fuenlabrada, Madrid capital i Montaverner (València).

Les investigacions prèvies arrenquen  el 2015 per part de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau amb el suport de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a partir d'una denúncia presentada en la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada.

L'organització venia operant des de l'any 2011, canviant de procediments i llocs de despatx, per evitar ser detectats. El frau de l'organització consistia en importar grans quantitats de mercaderia de la Xina i el Pakistan, eludint el pagament dels impostos associats. Aquesta operativa produeix a més una situació de competència deslleial en el comerç dels productes importats, acaparant el mercat. Només a l'IVA el frau supera els 12 milions d'euros en els cinc últims anys.

 

Principals clientes a València i Cobo Calleja

La cúpula de l'organització se situava a Espanya. Les seus principals clientes estan radicats a València i en el polígon industrial Cobo Calleja de Fuenlabrada. En els últims anys realitzaven els despatxos d'importació per Portugal, per a, a continuació, traslladar la mercaderia a Espanya, evitant o dificultant els controls de les autoritats fiscals espanyoles.

En l'operació s'ha intervingut diners en efectiu per valor de 77.000 euros, s'han bloquejat comptes bancaris per un import d'1,5 milions d'euros i s'han embargat béns per valor de 2,5 milions d'euros. També s'ha detingut a nou persones, romanent actualment cinc d'elles a la presó provisional sense fiança.

En l'operatiu van participar funcionaris de l'Àrea de Trames i de la Unitat Central d'Auditoria Informàtica de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau, de la Dependència d'Inspecció de València i Madrid,  personal de la Unitat d'Auditoria Informàtica d'Alacant i funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària de les Àrees Regionals de València, Andalucía, Extremadura i Castella-la Manxa.