Salta al contingut principal

Més de 15.200.000 contribuents podran utilitzar Renda WEB per fer la seva declaració per Internet

Arrenca la Campanya telemàtica de Renda 2015

  • El període de presentació per via telemàtica arrenca avui i en 48 hores es rebran les primeres devolucions d'IRPF
    Gairebé el 80% de les declaracions, totes menys les que inclouen activitats econòmiques, es podran confirmar, modificar i presentar en la nova plataforma ‘Renda WEB’
  • Tots els contribuents que podien utilitzar l'esborrany i més d'1.660.000 dels que necessitaven el programa ‘PADRE’ comptaran amb una eina més simple i flexible
  • ‘Renda WEB’ no requereix descàrrega de programes, dona accés a les dades fiscals més actualitzades i permet operar en diferents sessions des de qualsevol dispositiu
  • En la campanya d'aquest any està prevista la presentació de  19.708.000 declaracions, de les quals 14.673.000 seran per retornar, per un import de 10.858 milions d'euros

6 d'abril de 2016.- L'Agència Tributària obre avui el termini per confirmar, modificar i presentar per via telemàtica la declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques corresponent a 2015 (IRPF 2015), que compta com principal novetat amb la implantació de ‘Renda WEB’ com plataforma única per a una gestió més simple i flexible per Internet de totes les declaracions de Renda que no incloguin rendiments d'activitats econòmiques.
 
Renda WEB compta amb un potencial d'usuaris estimat en més de 15.260.000 declaracions, gairebé el 80% del total, incloent tant a aquells contribuents que l'any passat podien utilitzar el tradicional esborrany d'IRPF (uns 13,6 milions), com a més d'1.660.000 contribuents que l'any passat encara estaven obligats a utilitzar el ‘PADRE’ o programes d'ajuda equivalents.

En la campanya que ara comença únicament poc més de 4.100.000 declaracions s'hauran de seguir confeccionant amb el PADRE per comptar amb rendiments d'activitats econòmiques, essent objectiu de l'Agència Tributària que també aquests contribuents puguin utilitzar Renda WEB en properes campanyes.

Nou increment en el nombre de declarants

Està previst que aquesta campanya compti amb 19.708.000 declaracions, fet que suposa un nou increment en el nombre de declarants d'IRPF després del registrat en l'anterior campanya. D'aquell total, 14.673.000 declaracions donaran dret a devolució, per un import total de 10.858 milions d'euros, i 4.260.000 declaracions sortiran amb resultat per ingressar, per un import de 7.948 milions d'euros.

El termini de presentació finalitzarà el 30 de juny, tant per a les declaracions per ingressar com per retornar. No obstant això, en les declaracions per ingressar si s'opta per realitzar el pagament mitjançant domiciliació bancària el termini de presentació comprendrà fins al 25 de juny. La campanya presencial començarà el 10 de maig, igual que l'assistència en oficines.

L'atenció a Internet i per telèfon s'inicia avui. Les devolucions s'iniciaran en gairebé 48 hores, el proper 8 d'abril, per als contribuents que, una vegada revisada, presentin per Internet, a través del web de l'Agència Tributària (sede.agenciatributaria.gob.es ), la seva declaració, tant amb Renda WEB com, en el cas de contribuents amb activitats econòmiques, amb el programa PADRE.

Un esborrany universal a través de Renda WEB

La nova plataforma per a la gestió de les declaracions per Internet facilita la confecció d'un esborrany universal, una proposta de declaració per a tots els contribuents que no compten amb activitats econòmiques. Renda WEB permet tant modificar, tramitar i presentar els esborranys generats en la pròpia plataforma, com confirmar o modificar els esborranys rebuts per correu, i tot això directament en el servidor de l'Agència Tributària, de manera que no requereix la descàrrega prèvia de cap programa.

A més, permet que el contribuent accedeixi, sempre que vulgui, a les dades fiscals més actualitzades que en cada moment pugui oferir l'Agència, i ofereix la possibilitat de reprendre una proposta de declaració sobre la qual s'hagués estat treballant prèviament, o obrir noves sessions de treball en qualsevol moment i des de qualsevol dispositiu, incloent tauletes i telèfons mòbils.

Una vegada que el contribuent accedeix a la plataforma i s'identifica, es produeix el trasllat automàtic de totes les seves dades. Si no és necessari corregir-los o aportar informació addicional, des del quadre de resultats es pot ja presentar la declaració o imprimir-la per presentar-la en paper. D'aquesta manera, la navegació es pot veure reduïda a amb prou feines tres pantalles (acceptació de dades fiscals i personals, resum de la declaració i presentació).

En cas de ser necessària la modificació o ampliació de dades, Renda WEB anirà guiant al contribuent en funció de la informació de què disposi l'Agència Tributària. Igualment, la plataforma també avisarà al contribuent si, després d'una primera sessió oberta prèviament, compta amb informació nova, perquè decideixi si vol generar una nova proposta de declaració, o continuar amb la sessió que havia iniciat. A més, Renda WEB permet, a través del resum de la declaració, comparar en les unitats familiars quin és l'opció més avantatjosa (individual o conjunta).

Impressió de resultats

Si el contribuent opta per imprimir la proposta de declaració per a la seva entrega en paper en oficines de l'Agència o entitats col·laboradores, el procés serà més còmode, tant per als qui hagin utilitzat Renda WEB, com per als usuaris del PADRE, ja que es redueix sensiblement el nombre de pàgines que és necessari imprimir.

A més, atès que la impressió es farà amb connexió a Internet, el contingut de la declaració quedarà registrat al moment en el servidor de l'Agència Tributària, per la qual cosa només serà necessari, per completar la presentació, entregar en l'entitat col·laboradora o oficina de l'Agència el document d'ingrés i devolució, en lloc de la declaració completa, com fins ara. En qualsevol moment, el contribuent que vulgui obtenir, abans de la presentació, una còpia amb els resultats, podrà fer-ho des de la pestanya ‘vista prèvia’ tant en Renda WEB com al PADRE.

Compatibilitat de ‘Cl@ve PIN’ i el RENØ

Igual que l'any passat, en aquesta campanya de la Renda els contribuents comptaran amb ‘Cl@ve PIN’ com a alternativa al servei RENØ que dona accés al núm. de referència per a la tramitació de l'esborrany i presentació de la declaració amb ‘Renda WEB’, l'obtenció de les dades fiscals i, si escau, la consulta de l'estat de la devolució. Igualment, ambdós serveis es podran utilitzar, com fins ara, per a la presentació de la declaració amb el programa PADRE.

El contribuent podrà triar entre els dos sistemes d'identificació, o utilitzar ambdós, atès que són plenament compatibles. Igualment, i com ja és tradicional, per a tots els tràmits de Renda es podran utilitzar tant el certificat electrònic com el DNI electrònic.

A diferència del RENØ, Cl@ve PIN no requereix que el contribuent recordi la casella 490 de la declaració de l'any anterior i permet presentar telemàticament declaracions per ingressar sense necessitat de domiciliació en compte. A més, Cl@ve PIN es pot utilitzar per a uns altres tràmits aliens a la Campanya de Renda i per a serveis d'uns altres organismes, com la Seguretat Social o la Direcció General de Trànsit, i no és necessari recordar la clau d'accés.

Al seu torn, aquest any el sistema RENØ permet sol·licitar un nou número de referència en qualsevol moment, de manera que el contribuent pot accedir a la informació més actualitzada a través de Renda WEB. També permet utilitzar el número no només durant la campanya actual, sinó fins i tot fins a l'inici de la campanya de Renda de l'any següent, facilitant així el seu ús per a serveis diferents dels vinculats amb la tramitació de la declaració. Com fins ara, en les declaracions per ingressar el RENØ únicament permet la presentació si el pagament és amb domiciliació.

Informació addicional al contribuent

Novament en aquesta campanya, tant en els esborranys de declaració, com en els justificants de presentació de la declaració, es proporcionarà als contribuents informació relacionada amb la destinació dels seus impostos.

Així, en el marc de la Llei de transparència, i amb la finalitat que els contribuents puguin conèixer l'ús i destinació de la recaptació dels diferents tributs, se'ls informa del repartiment que tindran els ingressos tributaris corresponents amb la seva liquidació entre Administració estatal i autonòmica, i també la destinació donada, per polítiques de despesa, a tots els ingressos que perceben les Administracions Públiques, tenint en compte l'últim exercici comptable tancat (2014).

Qui no està obligat a declarar?

En termes generals, no estan obligats els contribuents amb rendes exclusivament procedents del treball fins a un import de 22.000 euros anuals. Tanmateix, aquest límit es redueix si els rendiments procedeixen de més d'un pagador (llevat d'excepcions), i també quan es percebin pensions compensatòries del cònjuge o anualitats per aliments no exempts, quan el pagador no està obligat a retenir i quan els rendiments estan subjectes a un tipus fix de retenció. En tals casos, aquest any el límit s'amplia des dels 11.200 fins als 12.000 euros anuals.

Ambdós límits segueixen essent vàlids per no declarar si el contribuent compte, en el seu lloc, o a més, amb els següents rendiments:

  • Dividends, interessos i plusvàlues sotmesos a retenció amb un  límit conjunt de 1.600 euros.
  • Rendes immobiliàries imputades, rendiments íntegres del capital mobiliari no subjectes a retenció derivades de lletres del Tresor i subvencions per a l'adquisició d'habitatges de protecció oficial o de preu taxat, amb el límit conjunt de 1.000 euros.

Igual que l'any anterior, tampoc estaran obligats els contribuents que comptin amb rendiments del treball, capital i activitats econòmiques, així com guanys patrimonials (subvencions, premis i d'altres), amb el límit conjunt de 1.000 euros, juntament amb pèrdues patrimonials inferiors a 500 euros.

Qui poden utilitzar Renda WEB

Tots els contribuents de l'IRPF, llevat d'aquells que comptin amb rendiments d'activitats econòmiques entre les seves fonts de renda, podran tant confirmar el seu esborrany, com confeccionar i presentar la declaració amb la plataforma Renda WEB.

A més del perfil d'usuari de l'esborrany de Renda existent en la campanya anterior, aquest any també podran, per tant, utilitzar Renda WEB, entre d'altres, aquells contribuents que comptin amb rendiments del capital immobiliari, tinguin immobles no arrendats independentment del número i també els qui comptin amb guanys patrimonials sense retenció.

Com obtenir ‘Cl@ve PIN’ i el número de referència (RENØ)?

L'obtenció de Cl@ve PIN requereix dos passos, un registre previ únic i una sol·licitud posterior cada vegada que el necessiti el contribuent. El registre previ es podrà efectuar per dues vies:

  • A través d'Internet, seguint les instruccions de la carta que l'Agència remetrà als qui la sol·licitin a través de l'opció oferta en la icona de la pàgina web de l'AEAT ‘Cl@ve PIN’. En aquest cas, a més del DNI, el número de mòbil i el correu electrònic, el contribuent ha d'aportar els dígits de l'IBAN d'un compte bancari de la que sigui titular com informació de contrast.
  • Presencialment en les oficines de l'Agència Tributària aportant el DNI, un correu electrònic i un número de telèfon mòbil, sense necessitat de cita prèvia ni documentació alguna, llevat de l'exhibició del propi document d'identificació.

Una vegada registrat en el sistema, quan el contribuent desitgi realitzar algun tràmit, des de l'enllaç disponible en el propi tràmit o a través de la icona ‘Cl@ve PIN’ podrà sol·licitar-ho. Per això haurà de consignar el NIF, la data de caducitat del DNI i una contrasenya de quatre caràcters que definirà el contribuent per a cada sol·licitud. A continuació, rebrà per SMS un PIN de tres dígits que, juntament amb la contrasenya, formen el codi d'accés necessari per realitzar els seus tràmits.

Al seu torn, per a l'obtenció del número de referència mitjançant el servei RENØ se sol·licitarà el NIF i primer cognom del contribuent, la casella 490 de la Renda 2014 i un número de mòbil al que s'enviarà un SMS amb el nombre de referència. Als no declarants en l'exercici anterior i als nous declarants, en lloc de la casella 490 se'ls sol·licitarà el codi d'un compte bancari de la que sigui titular el contribuent.

Com a novetat, aquest any, i amb l'objectiu de facilitar la seva utilització per part del contribuent, el número de referència passarà a estar format per només 6 caràcters, davant els 12 d'anys anteriors. A més de mitjançant la icona específica en la pàgina de l'Agència, i del certificat electrònic i Cl@ve PIN, en aquesta campanya també es podrà sol·licitar el número de referència per telèfon, en el 901 12 12 24.

Aquest any, a més, a través del servei d'alertes a mòbils i en els enviaments per correu d'esborranys i dades fiscals es remetrà la casella 490, en lloc del propi número de referència, donada la possibilitat d'obtenir diferents números de referència en funció de les necessitats del contribuent.

Revisió de dades personals i econòmics

Sempre resulta convenient revisar la proposta de declaració que ofereix l'Agència Tributària. Si s'obté a través de Renda WEB, la informació serà la més actualitzada possible però, en qualsevol cas, l'Agència pot no disposar de totes les dades amb transcendència en la declaració, dades que potser el contribuent hagi d'incorporar a l'esborrany.

Alguns casos típics que aconsellen aquesta revisió són els següents:

  • Immobles i les seves referències cadastrals
  • Circumstàncies personals i familiars (si van canviar el 2015)
  • Arrendaments d'immobles
  • Transmissions
  • Aportacions a plans de pensions
  • Quotes sindicals
  • Percepcions per subvencions
  • Deduccions familiars i per maternitat
  • Deducció per inversió en residència habitual
  • Deduccions autonòmiques

Vies de presentació de la declaració

Existeixen diverses vies per presentar la declaració, segons sigui el resultat per retornar o per ingressar, i si es domicilia o no el pagament. Domiciliar el pagament significa que es pot presentar la declaració de la Renda qualsevol dia, fins al 25 de juny, però el pagament no es farà efectiu fins al 30 de juny, últim dia de la campanya de Renda. La domiciliació no impedeix fraccionar el pagament en dos terminis (el segon, el  7 de novembre).

  • Vies no presencials (sense desplaçament a oficines), del 6 d'abril al 30 de juny (25 de juny si es tracta de pagaments amb domiciliació):
    VIES DE PRESENTACIÓ  Casos en què es pot utilitzar aquesta via

    Per Internet

    sede.agenciatributaria.gob.es

    TOTS
    Per telèfon (operador) – limitat per perfil de rendes *–
    901 200 345 (DL.-DV., de 9 a 21 hores)
    A tornar i a ingressar (domiciliant el pagament)
     Per banca electrònica i telefònica Per retornar i ingressar
    (sense domiciliar)
     En caixers  automàtics de certes entitats Per retornar i ingressar
    (sense domiciliar)

    (*) Fonamentalment, rendiments del treball, capital mobiliari, imputacions de rendes immobiliàries i vendes de fons d'inversió subjectes a retenció.

  • Vies presencials, del 10 de maig al 30 de juny (25 de juny si es domicilia el pagament, amb càrrec el 30 de juny):
    VIES DE PRESENTACIÓ  Casos en què es pot utilitzar aquesta via
    En les oficines de les entitats financeres col·laboradores Per retornar i ingressar
    (sense domiciliar)
    En les oficines de l'AEAT o CA Per retornar i ingressar
    (domiciliant el pagament)

Declaració de patrimoni

En aquesta campanya es manté l'obligació de declarar l'impost sobre el patrimoni per als contribuents amb quota a ingressar (després d'aplicar les deduccions i bonificacions corresponents) i també per aquells sense quota a ingressar, però que comptin amb béns i drets amb un valor superior als dos milions d'euros.

Per norma estatal, el mínim exempt se situa en els 700.000 euros i l'habitatge habitual està exempta també fins als 300.000 euros, encara que ambdós límits poden variar, segons les CA. Tots els contribuents als que correspongui declarar Patrimoni hauran de fer-ho exclusivament per Internet, mitjançant Cl@ve PIN, número de referència, o bé utilitzant el DNIE o el certificat electrònic.

El termini per a la presentació comença avui i s'estén fins al 30 de juny (fins al 25 de juny per als pagaments amb domiciliació, encara que en aquests casos es podrà presentar fins al 30 de juny amb el nombre de referència, sempre que s'hagi obtingut prèviament el justificant de pagament que aporta el banc). Amb Cl@ve PIN es podrà presentar en qualsevol cas fins al dia 30 sense necessitat de domiciliar.

Principals serveis d'assistència i informació

  • Internet: sede.agenciatributaria.gob.es

    (ofereix informació i gestions sense horaris).

  • Telèfon Assistència: 901 200 345

    per gestionar l'esborrany; de 9 a 21 hores, de dilluns a divendres).

  • Telèfon Renda Informació: 901 33 55 33. (per resoldre dubtes; de 9 a 19 hores, de dilluns a divendres).