Salta al contingut principal

Desarticulada una organització de narcotransportistes e confiscades més de quatre tones d'haixix

Operació conjunta de l'Agència Tributària, la Policia Nacional i la Policia Judiciària de Portugal

  • Detinguts 19 individus que utilitzaven embarcacions semirígides dotades de motors de gran potència per  traficar amb l'estupefaent des de la costa oest del Marroc fins a la zona occidental de Huelva i la regió portuguesa de l'Algarve
  • Ha estat intervinguda una embarcació semirígida amb dos motors fora borda, dues embarcacions d'esbargiment, 88.625 euros en efectiu, tres vehicles, dues motos nàutiques, dues motocicletes, gran quantitat de mitjans de comunicació, entre els quals s'inclouen telèfons satelitarios, dues balises de seguiment i localització i documentació en la que es recull la comptabilitat

18 de novembre de 2017.- L'Agència Tributària, de manera conjunta amb la Policia Nacional i la Policia Judiciària de Portugal, han desarticulat una organització de narcotransportistes dedicat al trànsit de fardells d'haixix entre Espanya i Portugal. En aquesta operació han estat confiscades més de quatre tones d'haixix i s'ha detingut a 19 individus-14 d'ells han ingressat a la presó - que utilitzaven embarcacions semirígides dotades de motors de gran potència per transportar la droga des de la costa oest del Marroc fins a la zona occidental de Huelva i la regió portuguesa de l'Algarve.

La investigació es va iniciar quan els funcionaris van detectar l'existència d'una organització criminal que s'estaria dedicant al transport a gran escala d'haixix, per a la qual cosa utilitzaven embarcacions semirígides dotades de motors de gran potència, entre la costa oest del Marroc fins a les proximitats de la costa portuguesa o espanyola en poques hores. La xarxa estava liderada per un espanyol i tenia una estructura perfectament organitzada, amb jerarquia i repartiment específic de tasques.

L'agost de 2016 els funcionaris van descobrir que els narcotraficants disposaven d'una embarcació semirígida en el Port Esportiu de Vilamoura (Portugal). A partir d'aquell moment es desenvolupa la investigació conjuntament amb la Policia Judiciària de Far, per intentar identificar i detenir a tots els membres d'aquest entramat.

1.979 quilos d'haixix a Ayamonte

Mesos més tard es va realitzar una primera actuació en la zona de túnels de Canyella, en la localitat habitant de Huelva d'Ayamonte, en què els funcionaris van confiscar de 1.979 quilograms d'haixix, distribuïts en 61 fardells, en el moment en el que eren fondejats, després de produir-se un transvasament de la mercaderia des de l'embarcació investigada a dues llanxes menors.

El mes de juny els investigadors tenen notícies de què un dels pilots de l'organització s'havia desplaçat fins a la localitat de Quarteira (Portugal) per dur a terme els preparatius necessaris en l'embarcació amb el propòsit de realitzar un nou transport de substàncies estupefaents. Un dels tràmits que realitzan és una prova de navegació en mar obert i el reportatge de l'embarcació amb mil litres de combustible, el que fa sospitar als investigadors que en qüestió d'hores es durà a terme un enviament de mercaderia il·lícita des del Marroc a la costa de Huelva o l'Algarve portuguès. 

2.100 quilos d'haixix i 7 detinguts

Dies més tard l'embarcació surt del Port Esportiu de Vilamoura amb dos tripulants. En coordinació amb la Policia Judiciària de Far es va dur a terme un dispositiu per a la localització de l'embarcació carregada, per a la qual cosa van comptar amb el suport de la Unitat Nacional de Combat del Trànsit de Substàncies Estupefaents de la Policia Judiciària, la Unitat de Control Costaner de la GNR i la Força Aèria portuguesa. Quan l'embarcació alija en una platja de la localitat de Sagres (Portugal) els agents detenen a set persones, d'origen portuguès, en el moment que alijaban 2.100 quilograms d'haixix repartits en nombrosos fardells, que havien estat descarregats de l'embarcació moments abans.

12 detinguts més, entre ells el líder

Finalment, es deté al màxim responsable del grup, juntament amb onze components més. En total l'operació s'ha saldat amb la detenció de 19 persones i la confiscació de 4.079 quilos d'haixix. A més, s'ha intervingut una embarcació semirígida amb dos motors fora borda, dues embarcacions d'esbargiment, 88.625 euros en efectiu, tres vehicles, dues motos nàutiques, dues motocicletes, gran quantitat de mitjans de comunicació, entre els quals s'inclouen telèfons satelitarios, dues balises de seguiment i localització i documentació en la que es recull la comptabilitat.

Vigilància Duanera: Presentació de denúncies per contraban i  delictes relacionats 
Telèfon gratuït 900351378.
Adreça electrònica: denunciasvigilanciaaduanera@correo.aeat.es