Salta al contingut principal

L'Agència Tributària desmantella a Madrid una nau clandestina de piles i memòries 'usb' falsos que generava 75.000 euros d'ingressos opacs al dia

Lluita contra la pirateria: Operació ‘Battery’

  • El centre de producció, ocult darrere un envà en una nau del polígon de Cobo Calleja de Fuenlabrada, comptava amb sis màquines amb capacitat per preparar 25.000 paquets de piles diaris i memòries electròniques de reconegudes marques
  • Han estat detingudes dues persones de nacionalitat xinesa pels presumptes delictes de contraban i contra la propietat industrial
  • A més de la maquinària per a elaboració i empaquetat, s'han intervingut 226.000 piles, més de 5.000 ‘pendrives’, 176 targetes de memòria i 250 caixes amb centenars de milers de productes per a l'envasament i etiquetat

1  de maig de 2018.- L'Agència Tributària ha desmantellat el passat 19 d'abril en el polígon de Cobo Calleja, a Fuenlabrada (Madrid), una nau clandestina dedicada a la falsificació de piles i memòries ‘usb’, utilitzant els logotips de dues reconegudes marques del sector. La nau tenia capacitat per etiquetar i empaquetar, a partir de piles genèriques procedents de la Xina, 25.000 paquets de piles diaris i generar ingressos pròxims als 75.000 euros per dia de treball. Durant la denominada operació ‘Battery’ han estat detingudes dues persones de nacionalitat xinesa i ha confiscat maquinària i abundant material d'elaboració, empaquetat i etiquetat.

L'operació arrenca quan funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària tenen coneixement de moviments sospitosos, pel que és inhabitual de les hores en què es produïen, en una zona del polígon Cobo Calleja de Fuenlabrada. Investigacions posteriors porten a delimitar una àrea determinada del polígon per acabar detectant en un dels carrers del perímetre de vigilància dues naus situades entre sengles restaurants xinesos que resulten completament diferents de la resta i es troben estratègicament situades, fent cantonada a un carreró que compta amb cambra de vigilància.

Centrades en aquestes naus les investigacions, el passat 19 d'abril funcionaris de la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Madrid procedeixen a registrar ambdues instal·lacions. Concretament, en una d'elles s'identifica a l'empleada d'una gestoria i es comprova que les mesures del local a registrar no coincideixen amb les mesures exteriors de la nau.

En aquell instant, dues persones, de nacionalitat xinesa intenten fugir a la carrera per la porta del darrere de la nau, portant les claus de la porta i una bossa verda de plàstic amb documentació referida a llistats de clients i inventari de mercaderia. Al moment els funcionaris els detenen i descobreixen que un envà separa en dues parts la nau; d'una banda, la gestoria, que no té relació alguna amb l'activitat il·lícita, i per un altre un espai ocult a la vista des del carrer principal.

Maquinària en marxa

A l'interior de la nau els funcionaris es troben maquinària encara calent, mitjançant la qual s'estaven col·locant en piles verges (sense cap tipus de marca) adhesius d'una reconeguda marca, així com cartrons per empaquetar, caixes, adhesius per a les caixes, i la resta d'elements necessaris per suplantar marques a partir de piles genèriques.
 
Es troben en la nau, també, memòries tipus ‘pendrive’ de diverses capacitats que simulaven una altra marca reconeguda i diversos adaptadors de memòries microSD. En trobar-se també cartrons d'aquesta marca sense utilitzar per a l'empaquetat, els investigadors estan en la certesa de què també són falses les memòries electròniques detectades.

La fàbrica clandestina tenia capacitat per preparar uns 25.000 paquets de piles al dia, el que podia suposar uns ingressos estimats, sense declarar, pròxims als 75.000 euros diaris.

Les dues persones de nacionalitat xinesa són presentades davant l'autoritat judicial, un home com detingut i una dona com investigada, pels presumptes delictes de contraban i contra la Propietat Industrial.

Les marques afectades s'han fet càrrec del gènere intervingut i les diligències han estat remeses al Jutjat d'Instrucció núm. 5 de Fuenlabrada, Madrid en funcions de guàrdia.

Material intervingut

  • 4 màquines per a elaboració de piles; cada màquina correspon a una mida de bateria.
  • 1 màquina per escalfar el blíster per a l'empaquetat de les piles.
  • 1 màquina per muntar el paquet final.
  • 1 compressor.
  • Pilas: 226.400 unitats.
  • Pendrives (diferents capacitats): 5.100 unitats
  • Targetes micro SD + adaptador: 176 unitats
  • 250 caixes amb centenars de milers d'unitats de material divers per al muntatge, envasament, etiquetat i empaquetat

Vigilància Duanera: Presentació de denúncies per contraban i delictes relacionats 
Telèfon gratuït 900351378.
Adreça electrònica: denunciasvigilanciaaduanera@correo.aeat.es

Nota: S'inclou Annex fotogràfic.