Salta al contingut principal

L'Agència Tributària ja ha tornat 1.400 milions d'euros als contribuents durant les tres primeres setmanes de campanya de Renda

Campanya de Renda 2017

  • Fins al moment han presentat ja la seva declaració 3.450.000 contribuents, 755.000 més que l'any passat, dels quals 2.238.000 han rebut la seva devolució, un 29% més
  • Més de 126.000 declaracions s'han presentat fins ara amb la nova aplicació mòbil i s'han concertat gairebé 183.000 cites per al pla ‘Li Truquem’ de confecció telefònica de declaracions, les dues noves vies que complementen la presentació des de la pàgina de l'Agència a través de ‘RENDA WEB’

24 d'abril  de 2018.- L'Agència Tributària ha tornat, a data d'avui, 1.400 milions d'euros, gairebé un 28% més que l'any passat en el mateix període, en tres setmanes de campanya de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques corresponent a 2017 (IRPF 2017). Són ja 2.238.000 els contribuents que han rebut fins al moment la seva devolució, un 29% més que en l'exercici anterior.

Aquesta agilitació en les devolucions és el resultat d'una nova i forta acceleració de les presentacions en aquest inici de campanya, impulsada per l'avenç en els serveis d'assistència i amb el suport de les dues noves vies incorporades aquest any per a la presentació de declaracions, la nova aplicació mòbil i el pla ‘Li Truquem’ de confecció telefònica de declaracions.

Així, en aquestes tres primeres setmanes de campanya han estat 3.450.000 els contribuents que ja han presentat la seva declaració, fet que suposa 755.000 més (un 28% més) més que l'any passat en igual període. Les declaracions amb sol·licitud de devolució sumen 2.988.000 (+25%) i aquelles amb resultat per ingressar totalitzen 380.000, amb un increment del 53%.

Aquest any, els contribuents han tingut l'oportunitat de preparar-se amb més temps, des del 15 de març, per poder, si així el desitgen, presentar la seva declaració des del primer dia a través de ‘RENDA WEB’, l'eina universal que ofereix l'Agència per a la gestió de totes les declaracions de Renda, independentment del canal de confecció i presentació (nova ‘APP’, telèfon, pàgina web de l'Agència i oficines).

Per a aquesta campanya està previst que es presentin 19.945.000 declaracions, 217.000 més que l'any anterior. D'elles, es preveu que 13.774.000 donin dret a devolució, per un import de 9.468 milions d'euros, mentre que s'espera que 5.246.000 surtin amb resultat per ingressar, per un import de 9.621 milions d'euros.

El termini de presentació finalitza el 2 de juliol, tant per a les declaracions per ingressar com per a aquelles amb resultat per retornar. No obstant això, en les declaracions per ingressar, si s'opta per realitzar el pagament mitjançant domiciliació bancària, el termini de presentació comprendrà fins al 27 de juny. L'atenció presencial en oficines començarà el 10 de maig.

La Renda, ‘en un clic’

Més de 126.000 contribuents han presentat fins al moment la seva declaració a través de la nova APP de l'Agència Tributària, que està disponible en els ‘markets’ de Google i Apple per a tots els telèfons mòbils (i tauletes, si escau) que funcionin amb Android e iOS. D'aquell total, poc més de 103.000 són declaracions senzilles que han estat presentades ‘en un només clic’ a través de l'‘APP ’i la resta són contribuents als quals l'aplicació ha derivat al web de l'Agència per realitzar alguna modificació i han tornat a l'APP per concloure la presentació.

A més de permetre les presentacions, l'APP és una potent eina d'assistència que simplifica la gestió dels tràmits més freqüents, en facilitar l'obtenció del número de referència, la visualització de les dades fiscals i la recepció de missatges ‘push’ amb informació d'interès com el moment de l'emissió de la devolució. L'APP es pot utilitzar en fins a quatre dispositius diferents (mòbils i tauletes) i admet fins a 20 perfils d'usuari, cadascun amb el seu número de referència, fet que permet la confecció i presentació de declaracions de familiars i pròxims, així com el càlcul de l'opció més favorable entre declaracions individuals i conjuntes.

Després de descarregar l'aplicació, per accedir als serveis personalitzats, cas de la presentació de declaracions, per raons de seguretat es requereix que el terminal compti amb un sistema de bloqueig de pantalla activat. A continuació, el contribuent ha d'identificar-se mitjançant el número de referència (amb la casella 450 de la declaració de l'any anterior, el NIF i la seva data de validesa; o bé mitjançant ‘Clau PIN’ o certificat electrònic), que queda emmagatzemat en l'aplicació per a usos posteriors, i pot acceptar la recepció de missatges ‘push’.

Pla ‘Li Truquem’

Existeix un altre perfil de contribuents, aquells que tradicionalment acudeixen a les oficines de l'Agència a partir del mes de maig i es limiten a confirmar sense canvis la proposta de declaració de l'AEAT, així com, en termes generals, tots els contribuents menys habituats a les noves tecnologies que compten amb perfil d'assistència telefònica, per als qui l'Agència ha disposat una alternativa a l'assistència presencial, de manera que puguin presentar abans i, si escau, obtenir abans també la seva devolució, el pla denominat ‘Li Truquem’.

Fins al moment són gairebé 183.000 els contribuents que han sol·licitat ja cita prèvia per Internet o telèfon perquè l'Agència els truqui i els assisteixi en la confecció i presentació de la seva declaració. Quan demana la seva cita, el contribuent tria un tram de 15 minuts entre les 9 i les 20.30 hores, i simplement haurà de tenir a disposició la informació necessària per realitzar la declaració en el moment en què hagi acordat la trucada de l'Agència.

Qui no està obligat a declarar?

En termes generals, no estan obligats els contribuents amb rendes exclusivament procedents del treball fins a un import de 22.000 euros anuals. Tanmateix, aquest límit es redueix si els rendiments procedeixen de més d'un pagador (llevat d'excepcions), o també quan el pagador no està obligat a retenir i quan els rendiments estan subjectes a un tipus fix de retenció. En tals casos, el límit és de 12.000 euros anuals.

Ambdós límits segueixen essent vàlids per no declarar si el contribuent compte, en el seu lloc, o a més, amb els següents rendiments íntegres:

  • Dividends, interessos i guanys patrimonials sotmesos a retenció amb un límit conjunt de 1.600 euros.
  • Rendes immobiliàries imputades, rendiments íntegres del capital mobiliari no subjectes a retenció derivades de lletres del Tresor i subvencions per a l'adquisició d'habitatges de protecció oficial o de preu taxat, amb el límit conjunt de 1.000 euros.

Igual que l'any anterior, tampoc estaran obligats els contribuents que comptin amb rendiments del treball, capital i activitats econòmiques, així com guanys patrimonials (subvencions, premis i d'altres), amb el límit conjunt de 1.000 euros, juntament amb pèrdues patrimonials inferiors a 500 euros.

Revisió de dades personals i econòmics

Sempre resulta convenient revisar la proposta de declaració que ofereix l'Agència Tributària. A través de RENDA WEB la informació serà la més actualitzada possible però, en qualsevol cas, l'Agència pot no disposar de totes les dades amb transcendència en la declaració, dades que potser el contribuent hagi d'incorporar a la proposta de declaració.

Alguns casos típics que aconsellen aquesta revisió són els següents:

  • Immobles i les seves referències cadastrals
  • Circumstàncies personals i familiars (si van canviar el 2017)
  • Arrendaments d'immobles
  • Transmissions
  • Aportacions a plans de pensions
  • Quotes sindicals
  • Percepcions per subvencions
  • Deduccions familiars i per maternitat
  • Deducció per inversió en residència habitual
  • Deduccions autonòmiques


Vies de presentació de la declaració

Existeixen diverses vies per presentar la declaració, segons sigui el resultat per retornar o per ingressar, i si es domicilia o no el pagament. Domiciliar el pagament significa que es pot presentar la declaració de la Renda qualsevol dia, fins al 27 de juny, però el pagament no es farà efectiu fins al 2 de juliol, últim dia de la Campanya de Renda. La domiciliació no impedeix fraccionar el pagament en dos terminis (el segon, el 5 de novembre).

Vies no presencials (sense desplaçament a oficines), fins al 2 de juliol (27 de juny si es tracta de pagaments amb domiciliació):

VIES DE PRESENTACIÓCasos en què es pot utilitzar aquesta via

Portal de Renda 2017

sede.agenciatributaria.gob.es

TOTS
APP (mòbils i tauletes) * A tornar i a ingressar (domiciliant el pagament)
Pla ‘Li Truquem’ (prèvia cita)*
Per telèfon (operador) *
901 200 345 i 91 535 68 13 (DL.-DV., de 9 a 21 hores)
Per banca electrònica i telefònica Per retornar i ingressar (sense domiciliar)
En caixers  automàtics de certes entitats

(*) Limitat per perfils: Fonamentalment, rendiments del treball, capital mobiliari, imputacions de rendes immobiliàries, vendes de fons d'inversió subjectes a retenció i, per al cas de l'atenció telefònica, també arrendament d'un immoble.
 
Vies presencials, del 10 de maig al 2 de juliol (27 de juny si es domicilia el pagament, amb càrrec el 2 de juliol):

VIES DE PRESENTACIÓCasos en què es pot utilitzar aquesta via
En les oficines de l'AEAT, CA i ens locals Per retornar i ingressar  (domiciliant el pagament)
En les oficines de les entitats financeres col·laboradores Per retornar i ingressar (sense domiciliar)

Principals serveis d'assistència i informació

  • Internet: sede.agenciatributaria.gob.es
    (ofereix informació i gestions sense horaris).
  • Telèfon Cita Prèvia ‘Li Truquem ’:
    901 22 33 44 o 91 553 00 71 (operador, de 9 a 19 hores, DL.-DV.)
    901 12 12 24 o 91 535 73 26 (servei automàtic, 24 hores)
  • Telèfon Assistència: 901 200 345 i 91 535 68 13
    (per gestionar la declaració; de 9 a 21 hores, DL.-DV.).
  • Telèfon Renda Informació: 901 33 55 33 i 91 554 87 70
    (per resoldre dubtes; de 9 a 19 hores, DL.-DV.)

Annex:

  • IRPF 2017 (Dades a 24 d'abril)
  • Declaracions presentades
  • Devolucions sol·licitades i pagades (imports en milions d'euros)
  • Devolucions pagades número i import 2016/2017 (imports en milions d'euros)