Saltar al contingut principal

Desmantellats dos grups criminals pel frau de més de 150 milions d'euros al sector dels hidrocarburs

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • La trama se centrava en l'impagament d'IVA en la venda a l'engròs del producte mitjançant empreses instrumentals i testaferros

  • S'han dut a terme 21 detencions i intervingut 61 vehicles d'alta gamma, dos vaixells, i dos milions de litres de producte, i s'han bloquejat més de 300 comptes bancaris, de les més de 1.000 analitzades

  • Es considera el cop més gran a la delinqüència organitzada associada a aquest sector energètic

4 d'abril de 2019.- L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, dins de la denominada operació ‘Drake’, han desarticulat dues presumptes organitzacions criminals que desenvolupaven les seves activitats delictives al sector dels hidrocarburs, principalment comercialitzant de manera fraudulenta elevades quantitats de producte a l'engròs, i que hauria defraudat més de 150 milions d'euros.L'operació s'ha desenvolupat a les províncies de Castelló, València, Lleida, Girona i Madrid.

La manera de procedir d'aquests suposats grups criminals consistia, bàsicament, en la interposició d'empreses instrumentals i testaferros, controlats pels responsables dels mateixos, a través dels quals defraudaven l'IVA en quantitats milionàries;concretament, aquesta operació hauria revelat un frau estimat de més de 150 milions d'euros.

Aquestes entitats instrumentals s'apropiaven de les quotes d'IVA repercutides als seus clients en la comercialització de gasolines i gasoils, principalment mitjançant la utilització de diferents mecanismes d'evasió fiscal.

Evasió fiscal i blanqueig

Entre els mecanismes utilitzats es pot destacar la utilització de facturació falsa per reduir les quotes a ingressar, la declaració d'un volum de vendes inferior al real i la presentació de declaració sense ingrés.El frau es completava amb el buidament patrimonial de les entitats que havien de pagar l'impost.

Aquesta operativa delictiva, a més de generar el frau milionari, desvirtua el sector, expulsant aquells operadors legítims que no poden competir amb els preus disposats per les societats que eludeixen pagar els corresponents impostos.Al seu torn, aquestes societats actuen de manera concertada seguint indicacions de la direcció criminal, estenent la seva acció delictiva i, conseqüentment, acaparant sistemàticament una quota de mercat més gran.

Aquesta manera d'actuar permet assegurar la venda de tot el producte que es pot adquirir al mercat nacional i internacional, facturant milers de milions d'euros en un sol any, ja que el posicionament al mercat estava consolidat, precisament, per la capacitat permanent de millorar els preus en relació amb el conjunt de la competència.

Al seu torn, es generaven elevats beneficis que eren presumptament blanquejats per les mateixes organitzacions criminals a través d'estructures societàries utilitzades per a aquest final, invertint-los finalment en immobles o posicionant-los a tercers països.L'esmentada operativa també ha estat objecte d'aquesta investigació, a fi d'identificar tots els béns procedents de l'activitat fraudulenta, i d'aquesta manera assetjar aquestes dues organitzacions criminals, impossibilitant la seva reproducció.

Operació ‘Drake’ en xifres

A més dels més de 150 milions d'euros de frau detectat, en aquesta operació han estat detingudes 21 persones, per a la qual cosa s'han investigat un total de 292 societats i 150 persones físiques, analitzant 1.085 comptes bancaris i procedint al registre de 22 domicilis.També s'han confiscat 61 vehicles d'alta gamma, dos vaixells i dos milions de litres de producte, i s'ha tramitat el bloqueig de 347 comptes bancaris i 155 immobles.

El frau en aquest sector és especialment rellevant, precisament en aquest tram de comercialització.L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil porten investigant intensament aquestes trames criminals des del 2010 aflorant centenars de milions de frau.

Aquesta operació conjunta d'Agència Tributària i Guàrdia Civil suposa el cop més gran mai assestat a la delinqüència organitzada associada al sector dels hidrocarburs per la seva incidència i posicionament al mercat, sent aquestes dues organitzacions criminals desarticulades les més importants que han actuat en aquests últims anys.

La investigació va ser desenvolupada per l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) de l'Agència Tributària i la Dependència Regional d'Inspecció de l'Agència Tributària a Madrid i per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, sota la direcció del Jutjat Central d'Instrucció núm. 4 i del Jutjat d'Instrucció núm. 5 de Getafe (Madrid).

En l'operatiu establert per a l'explotació de l'operació ‘Drake’ han participat 50 funcionaris de l'ONIF i de les Dependències Regionals d'Inspecció de l'Agència Tributària a Madrid, València i Catalunya, a més de membres de la Unitat Central Operativa, diferents unitats d'intervenció de la Guàrdia Civil com el Servei Cinológico, USECIC Madrid i Unitats d'investigació i de seguretat ciutadana de les comandàncies de la Guàrdia Civil de Lleida, Madrid, Girona, Castelló i València.

Filmació de registres en el marc de l'operació ‘Drake’ (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir la següent adreça web):

https://we.tl/t-XDWICUhc3W