Saltar al contingut principal

Interceptat a la costa gallega el primer "narcosubmarino" detectat a Europa

Operació d'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • Hi ha dues persones de nacionalitat equatoriana detingudes i se'n busca una tercera
  • Transportava tres tones de cocaïna a 152 farcells la procedència dels quals encara s'investiga 

27 de novembre de 2019.- L'Agència Tributària, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional ja han reflotat el submarí interceptat dissabte passat amb 3.000 quilos de cocaïna a escasses milles de la platja d'Hío, a la comarca de la Morrada (Pontevedra).Una vegada finalitzat el recompte durant la passada matinada s'han intervingut un total de 152 farcells.El submergible, des del qual pretenien traspassar la droga a una altra embarcació, ja es troba al port d'Aldán, a Cangas (Pontevedra), lloc on s'ha extret la droga de l'interior de l'aparell.

Es tracta del primer “narcosubmarino” detectat al continent europeu.En l'operació han estat detingudes dues persones -de nacionalitat equatoriana- i n'hi ha una tercera de fugida i el parador de la qual encara es desconeix.

Les investigacions van començar quan el Centre d'Anàlisi i Operacions Marítimes en matèria de Narcotràfic (MAOC) va alertar al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), sobre una embarcació sospitosa que es dirigiria a Espanya per l'Atlàntic carregada de cocaïna.En aquesta primera fase, la col·laboració amb els cossos policials del Regne Unit ha estat fonamental per a la posterior intercepció del submarí.En l'operació també han participat policies de Portugal, els Estats Units i el Brasil.

Des d'aquell moment es va desplegar un dispositiu policial amb mitjans aeronavals procedents de La Corunya i Pontevedra, alhora que es va reforçar la presència policial a tota la zona de costa.

Quan finalment el submarí va arribar dissabte a la nit a la Península de la Morrada (Pontevedra), una patrulla amb mitjans de visió nocturna va poder divisar l'arribada de l'aparell i la fugida posterior dels seus tripulants.

Davant de la situació de temporal al mar, el semisubmergible no va ser capaç de lliurar la droga a una tercera embarcació, obligant-lo a desplaçar-se fins a la costa on els detinguts van provocar el seu enfonsament i van abandonar la mateixa.

En aquell moment es va detenir una persona que va aparèixer equipada amb vestit de neoprè. A les 9 del matí de diumenge s'aconsegueix detenir un segon narcotraficant.El tercer tripulant ha fugit i es troba actualment en parador desconegut.

La investigació continua oberta per poder determinar tant l'origen de la droga com l'organització que anava a rebre la droga a Espanya.Encara que l'ús de submarins és molt habitual a Amèrica, es tracta de la primera vegada que es detecta aquest sistema de transport de droga a Europa.Es tracta d'un artefacte de fabricació artesanal, realitzat en fibra, amb capacitat i autonomia per transportar entre tres i cinc tones de cocaïna.

Filmació de l'operatiu (per descarregar els vídeos s'han d'introduir les següents adreces web):

Imatges nocturnes de l'helicòpter de Vigilància Duanera, exploració i arribada a port

https://we.tl/t-oB1zb4i80W

Imatges de l'exploració del submergible i arribada a port

https://we.tl/t-t7hgTlBPL1 

Fotografies de l'operatiu

https://we.tl/t-QpH6uFAhHX