Saltar al contingut principal

Desarticulada una organització internacional de tràfic de drogues després de la confiscació d'11 tones d'haixix

Operació conjunta de l'Agència Tributària i els Mossos d'Esquadra

  • La investigació conjunta s'ha desenvolupat durant més d'un any en tres fases i ha portat a l'ingrés a presó de 16 membres de l'organització de diverses nacionalitats, incloent els seus líders
  • Agafades quatre embarcacions, tres vehicles, dispositius electrònics i abundant documentació
  •  L'organització comptava amb una gran preparació logística i havia arribat, fins i tot, a planificar enviaments transoceànics de cocaïna des de Sud-amèrica a través de mercants i velers

30 d'abril de 2020.- L'Agència Tributària i els Mossos d'Esquadra han aconseguit la desarticulació d'una important organització criminal internacional dedicada al tràfic de drogues.L'operació, denominada ‘Zori’, s'ha desenvolupat al llarg de més d'un any, sota la direcció del Jutjat d'Instrucció 1 de Tortosa, portant a la confiscació de dos velers carregats amb més d'11 tones d'haixix, unes altres dues embarcacions més i divers material electrònic i documentació, així com a l'ingrés a presó de 16 membres de l'organització, incloent els seus líders.

La investigació va començar a mitjans de desembre de 2018, quan es va tenir coneixement que una organització criminal dedicada al tràfic de drogues intentava establir contactes amb persones que tinguessin la capacitat i l'experiència per dur a terme un transport de gran quantitat d'haixix des de les proximitats de les costes marroquines fins al Delta de l'Ebre.

Les primeres indagacions policials van conduir un home resident en Tortosa, que tenia l'experiència i els mitjans necessaris per dur a terme una transacció d'aquestes característiques.

Primera fase de la investigació

L'organització tenia una gran preparació logística i capacitat per utilitzar diversos transports marítims.La investigació ha posat en relleu que havien planificat des de rescats en alta mar per a enviaments de cocaïna transportats en mercants, fins a transports transoceànics des de Sud-amèrica, amb velers amb capacitat per allotjar centenars de quilos de cocaïna.

També podien portar tones d'haixix en vaixells de càrrega, pesquers, llanxes semirígides o velers.Finalment, aquest va ser el sistema triat i que es va aconseguir interceptar fins i tot en dues ocasions.

Com sovint ocorre en les transaccions a gran escala vinculades al narcotràfic, hi va haver una sèrie d'incidències que van obligar l'organització criminal a demorar en el temps els transports:la situació de tensió que es vivia al Marroc relacionada amb operacions antidroga, la qual cosa desaconsellava intentar qualsevol transport, o la presència de vaixells de guerra de països de la UE que feien maniobres a la zona.

Aquesta demora en el transport la van poder aprofitar els investigadors per identificar diversos membres de l'organització que preparaven un enviament en un veler d'uns 19 metres d'eslora.Els investigats assumien diferents funcions:contracte de la tripulació, l'elecció de l'embarcació i la persona que tancava acords per dur a terme l'operació.

Els investigadors van poder esbrinar que el primer transport estava previst des del Port de València per a la matinada del 10 de maig de 2019.L'objectiu dels traficants era arribar al Mar d'Alborán per rebre la droga i lliurar-la posteriorment a Líbia.

Tres dies més tard a la tarda dos patrullers de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, el ‘Paíño’, amb seu a Palma de Mallorca, i l'‘Albatros’, amb seu a València, van aconseguir interceptar el veler, amb nom ‘Open Sea’, en un moment que estava sent crític per a la tripulació.La sobrecàrrega de droga, amb prop de 6.000 quilos d'haixix, havia posat en serioses dificultats l'embarcació, que es trobava ja en risc d'enfonsar-se.Els tres tripulants van ser detinguts i el jutjat va acordar el seu ingrés a la presó.El preu de la droga al mercat il·lícit hauria tingut un valor proper als 35 milions d'euros.

Malgrat que s'havia aconseguit avortar amb èxit aquest primer enviament encara no s'havia aconseguit identificar als principals integrants de l'organització i els agents tenien constància que estaven preparant altres enviaments.

Segona fase de la investigació

En aquesta nova fase els investigadors van detectar l'aparició de nous membres en l'organització que, juntament amb els integrants inicials, ja estaven planificant un nou enviament d'haixix.

Els funcionaris de Vigilància i agents dels Mossos d'Esquadra van esbrinar que el principal investigat, un home de nacionalitat marroquina establert a Argentona (Barcelona), seria l'encarregat de coordinar les actuacions al Marroc.En aquest cas, havia de carregar la droga en una llanxa en un punt de la costa marroquina, traspassar-la a un veler i portar-la fins a Líbia.

Una altra vegada van sorgir diverses complicacions que van retardar el transport.Els investigats van provar d'executar sense èxit l'enviament fins i tot en tres ocasions:la pressió de les autoritats marroquines, una avaria i un temporal, van posar de nou en dificultats l'enviament.

Finalment, la matinada del 26 de març de 2020 van aconseguir fer cap a Líbia.Només unes quantes hores després del transvasament, el patruller ‘Voltor’ de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, amb base a Cartagena, va aconseguir abordar el veler, amb nom ‘Long Less’, va detenir els tres ocupants i va confirmar que transportaven 161 farcells que contenien 5.280 kg d'haixix valorats en uns 31 milions d'euros.

Els detinguts, de nacionalitats tunisiana, algeriana i espanyola van passar a disposició del jutjat de guàrdia de Cartagena, que va acordar l'ingrés preventiu a la presó.

Al cap de poc temps de finalitzar el registre del veler l'equip conjunt d'investigació, en coordinació amb el Jutjat Instructor i la Fiscalia, van engegar un ampli dispositiu, dissenyat per fases, amb l'objectiu d'assegurar la detenció de la resta d'investigats i els indicis que es poguessin localitzar en diversos immobles.

Fase d'explotació de la investigació

La fase final de la investigació perseguia un doble objectiu:d'una banda, la detenció dels investigats i la preservació d'indicis, i per un altre, establir criteris operatius de seguretat i salubritat tenint en compte l'estat d'alarma decretat per la pandèmia del COVID-19.Per això el dispositiu es va dur a terme en quatre fases:

  • Fase 1, el 27 de març:es van practicar sis entrades i registre, dos a València i una a Cabanes (Castelló), Cambrils (Tarragona) i Robí i Argentona (Barcelona).Es va procedir a la detenció de quatre persones, una de nacionalitat algeriana, una espanyola i dos del Marroc, principals líders de l'organització.Van ingressar els quatre a la presó.
  • Fase 2, el 8 d'abril:es van realitzar quatre entrades i registre, en Sueca (València), Vinaroz (Castelló), San Carlos de la Rápita i Tortosa (Tarragona), en els quals es van detenir quatre persones.A més, es va detenir dues persones més a Menorca i a Cambrils.En aquesta ocasió en van entrar cinc a la presó.
  • Fase 3, el 14 d'abril:es van realitzar set entrades i registre, una a València, i dos a la província de Tarragona, a les localitats de l'Ametlla de Mar i cinc a Roquetes i es va arrestar cinc persones, unes de les quals va entrar a la presó.
  • Fase 4, el 21 d'abril:es va aturar a València a dos integrants de l'organització i es va escoltar en declaració a onze persones com investigades.

En la fase d'explotació de la investigació s'han intervingut quatre embarcacions:els dos velers carregats amb droga, un pesquer i una llanxa semirígida que els investigats havien comprat i equipat amb quatre motors de 300 cavalls amb l'objectiu de realitzar transports d'haixix i que ja tenien preparades per traficar.També es van intervenir tres vehicles, diners, droga, telèfons mòbils, dispositius electrònics i abundant documentació.

L'operació en el seu conjunt ha comptat amb la participació de les unitats regionals de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Catalunya, València, les Balears, Múrcia i Andalusia, i amb la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de Mossos d'Esquadra. 

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir la següent adreça web):

https://we.tl/t-H8CQu57xiU