Salta al contingut principal

Desmantellades tres fàbriques de tabac il·legals amb capacitat per produir més de 18.000 cigarrets per minut

Operació de l'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • S'han decomissat més de 43 tones de picada i full de tabac, 1.443.000 paquets i diversa maquinària disposada per realitzar el procés complet de fabricació i empaquetat, havent-se comptabilitzat fins a 14 marques diferents de tabac falsificat

  • Totes aquestes infraestructures desmantellades a les províncies de Madrid, Murcia i Alacant pertanyien a una organització criminal d'origen búlgar, que es considera desarticulada a Espanya després de la detenció de 38 dels seus membres

  • L'organització proveïa tant al mercat nacional com a l'internacional, per a la qual cosa comptava, a més, amb diverses naus per emmagatzemar la primera matèria i amb remolcs de gran tonatge carregats amb el producte final i aparcats en estacionaments de camions

14 d'octubre de 2020.- L'Agència Tributària, Policia Nacional i Guàrdia Civil han desmantellat tres fàbriques de tabac il·legals ubicades a les províncies de Murcia, Alacant i Madrid que, en conjunt, comptaven amb una capacitat de producció de prop de 18.000 cigarrets per minut. Amb aquesta actuació són ja 23 les fàbriques il·legals de cigarrets desactivats fins a la data a Espanya.

En el marc de l'operació, denominada ‘Centinela-Tervel’, s'ha procedit a la detenció de 38 persones, amb la qual cosa es considera desarticulada l'estructura a Espanya d'una organització altament especialitzada i amb una gran capacitat logística que, sota la direcció de ciutadans búlgars, proveïa el mercat negre nacional i internacional amb fins a 14 marques diferents falsificades.

També s'ha procedit a la captura de 43.160 quilos de picada de tabac i 1.443.000 paquets, tot això amb una valoració estimada de més de nou milions d'euros, així com a la confiscació de sis vehicles, un cap tractor, dos camions-remolc i diversa maquinària disposada per realitzar el procés complet de fabricació i empaquetat.

La tasca prèvia dels investigadors, desenvolupada durant mesos, havia posat de manifest l'existència d'una sèrie d'instal·lacions clandestines vinculades a una organització criminal integrada majoritàriament per ciutadans búlgars i ucraïnesos, comptant diversos d'ells amb antecedents per fets similars.

Juntament amb les tres fàbriques, s'han detectat, a més, diverses naus ‘de seguretat’ per a l'emmagatzematge de la mercaderia i maquinària fins al seu trasllat a les cadenes de producció. També s'ha desmantellat una estructura estable de transport per carretera, tant de les primeres matèries per a l'aprovisionament de les fàbriques, com dels paquets de cigarrets per a la seva distribució en el mercat de contraban. Per fer-ho, l'organització se servia de camions de gran tonatge.

Donat l'elevat nombre de marques de cigarrets falsificades, se sospita que l'organització fabricava sota demanda, produint tant marques de consum en el mercat nacional, cas de ‘Fortuna’, ‘Winston’, ‘L&M’ o ‘Chesterfield’, com unes altres de consum en mercats d'uns altres països de la UE.

Desmantellament simultani

La fase d'explotació de l'operació es va realitzar simultàniament en els diferents centres de fabricació i emmagatzematge a finals del passat 25 de setembre, quan l'organització es trobava a punt d'iniciar la producció en la tercera de les seves fàbriques, la situada a Albatera (Alacant).

En aquesta nau industrial estaven disposades dues línies de producció de cigarrets, completament instal·lades per a la seva entrada en funcionament immediat, fins al punt de què ja es trobaven els treballadors en la fàbrica, amb tots els elements necessaris per començar la producció il·lícita de cigarrets i tota la maquinària instal·lada.

A la nau d'Albatera es va procedir a la detenció d'11 persones de nacionalitat búlgara (5), ucraïnesa (5) i russa (1), i es va intervenir la maquinària, cartonatge per a envasament de cigarrets de diferents marques, i diferents materials necessaris per a l'empaquetat, així com 12.960 quilos de full de tabac i picada, a més de diversos vehicles.

Les altres dues fàbriques es trobaven en ple funcionament i amb doble línia de producció. En la situada en la localitat de Blanca (Murcia) es va detenir a 14 persones (8 ciutadans búlgars i 6 ucraïnesos) i es va procedir a la intervenció de 41.840 paquets de cigarrets de múltiples marques, 1.800 quilos de full de tabac picada i divers material de fabricació i maquinària.

Al seu torn, en la fàbrica situada a Villanueva de Perales (Madrid) es va procedir a la detenció d'unes altres 12 persones (4 de nacionalitat búlgara i 8 ucraïnesa) i es van intervenir 462.533 paquets de cigarrets ja elaborades, 4.900 quilos de full de tabac picada i el corresponent material de fabricació i maquinària. Entre aquests detinguts destaquen els capitostos de l'organització criminal a Espanya, havent-se decretada presó provisional per als seus tres màxims responsables.

Naus ‘de seguretat’ i camions-magatzem

Una característica d'aquesta organització era la seva cautela i capacitat de reacció davant qualsevol eventualitat des del punt de vista logístic. D'una banda, comptaven amb diverses naus que els investigadors denominen ‘de seguretat’, atès que el seu paper era emmagatzemar els materials i la primera matèria fins al moment que era necessari el seu trasllat a la cadena de producció en les fàbriques.

Durant l'explotació de l'operació s'han registrat tres naus d'aquestes característiques, a les localitats d'Illescas (Toledo) i Alcalá de Henares (Madrid). A Illescas es va detenir a la persona que controlava una de les naus, un ciutadà búlgar, i es va intervenir abundant material de fabricació, 4.800 quilos de full de tabac (‘strips’), quatre vehicles i un camió remolc. A la nau d'Alcalá de Henares es va procedir a la confiscació de 439.290 paquets de diferents marques.

Però, a més d'aquestes naus, l'organització utilitzava també remolcs-tràiler per a l'emmagatzematge de cigarrets i materials, remolcs que mantenien en aparcaments públics destinats a l'estacionament de camions en general. En un d'aquests aparcaments, situat a la localitat de Móstoles (Madrid), s'han intervingut 500.000 paquets i 18.700 quilos de full de tabac picada que es trobaven ocultes en dos remolcs.

Amb el desmantellament de l'estructura a Espanya d'aquesta organització i les seves fàbriques il·legals s'evita un important perjudici econòmic a la Hisenda Pública i també la competència deslleial que l'activitat il·lícita ocasiona als operadors legalment establerts, així com un perjudici sanitari als consumidors, donat el nul control al que estan sotmesos els cigarrets produïts il·legalment.

Les investigacions, iniciades sota l'empara de la Fiscalia d'Elx, s'instrueixen actualment en els jutjats d'Instrucció d'Oriola (Alacant), Cieza (Murcia), Navalcarnero (Madrid) i Illescas (Toledo).

En la fase d'investigació i posterior explotació operativa han participat, la Subdirecció d'Operacions de Vigilància Duanera (V.A.) de l'Agència Tributària i les àrees regionals de V.A. de Barcelona, Alacant, Murcia, Toledo i Madrid; la UDEV de la Policia Nacional i la UCO de la Guàrdia Civil.

Imatges de l'operatiu (per descarregar els vídeos i les fotografies s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-15SnMOIUhb