Salta al contingut principal

Interceptat al sud de les Açores un veler amb una important quantitat de cocaïna amb destinació a les costes gallegues

Operació de l'Agència Tributària, Policia Nacional i Guàrdia Civil

  •  En paral·lel a la presa del veler i la droga, s'ha dut a terme un ampli desplegament policial a l'àrea de Pontevedra, amb set detencions i set registres
  •  Detinguts els cinc tripulants del veler, que va partir el juny de la costa de Pontevedra per carregar la cocaïna a l'oest de l'illa de Cap Verd

 

30 de juliol de 2020.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional a Galícia, en el marc de l'operació conjunta ‘Bats’, han realitzat durant el dia d'avui un ampli desplegament policial a l'àrea de Pontevedra amb la realització de set registres i la detenció de set persones que els investigadors vinculen amb la captura, en el matí d'ahir dimecres 29 de juliol, del veler ‘Nergha’ de bandera espanyola, carregat amb una important quantitat de cocaïna, a un miler de milles a l'oest de les Illes Canàries i al sud de les Açores.

El veler, interceptat per funcionaris dels tres cossos a bord del patruller de l'Armada “Bam Rayo”, juntament amb els cinc tripulants detinguts, viatja escortat a les Canàries, on està previst que arribi la setmana vinent per a la seva revisió i confirmació de la pesada de la droga, que d'acord amb les investigacions tindria com a destinació prevista les costes gallegues.

L'abordatge del veler sorgeix d'una investigació conjunta realitzada per la Unitat Operativa de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a la Corunya, Greco i UDYCO Galícia de Policia Nacional, i ECO Galícia i EDOA Pontevedra de la Guàrdia Civil. La investigació es troba judicialitzada al Jutjat Central d'Instrucció número 4 de l'Audiència Nacional.

Investigació prèvia

Des del mes de desembre de 2019, de manera conjunta, diferents unitats dels tres cossos estaven desenvolupant una investigació sobre les activitats il·lícites a què s'estava dedicant una organització criminal instal·lada a la comarca del Salnés (Pontevedra).

El desenvolupament del procés va permetre als investigadors no només conèixer les intencions criminals dels components de l'organització, sinó també identificar el mitjà de transport que pretenien utilitzar per fer arribar a Espanya una important partida de cocaïna.

Al llarg del segon trimestre de l'any, el treball policial es va centrar en el control, tant del mitjà de transport (sotmès a reparació i transformació en diferents ports de la província de Pontevedra), com de les persones que havien de formar part de la tripulació, i també de les que, situades en un esglaó superior de la piràmide en què està conformada l'organització investigada, dirigien l'estratègia amb els proveïdors per carregar l'estupefaent.

Detencions en terra i mar

El veler intervingut, matriculat a Vigo, va sortir del port de Cobres (Pontevedra) el 16 de juny de 2020, i després de parar a Cascais (Portugal) i Cadis, va fer cap al sud-oest, fins a assolir una posició a unes 600 milles a l'oest de Cap Verd, coordenades en les quals va rebre el carregament de droga, que havia partit d'algun punt per determinar de la costa de Sud-amèrica. Des d'aquella posició, va començar la navegació cap al nord, fins al punt en el que ha estat finalment decomissat.

A bord del veler s'han detingut els quatre tripulants que van sortir el juny de la província de Pontevedra (dos espanyols, un portuguès i un brasiler), més un cinquè tripulant, també espanyol, del qual es desconeix el medi utilitzat per arribar al veler.

Paral·lelament, i com a resultat de la investigació desenvolupada a terra, avui s’ha desplegat un important operatiu a la província de Pontevedra, en què s’han efectuat set detencions i set entrades i registres, en els quals s'ha intervingut, entre altres efectes, diversa documentació vinculada amb l'estupefaent que l'organització volia fer arribar a Espanya.

Propera arribada del veler a Las Palmas

El veler, acompanyat del “Bam Rayo” de l'Armada, es dirigeix al port de Las Palmas, on està prevista l'entrada la setmana vinent per al registre de l'embarcació i pesada de la droga.

El veler agafat va cridar l'atenció dels investigadors de Galícia quan, el passat mes de desembre de 2019, després d'una navegació erràtica a prop de les costes gallegues, va haver de sol·licitar suport a Salvament Marítim per arribar a port. Es confirma la reactivació de la via marítima com una de les utilitzades per a l'intent d'introducció de cocaïna a Europa, com han posat de manifest diverses operacions policials els darrers mesos.