Salta al contingut principal

Interceptat en aigües properes al port esportiu de Calp un iot carregat amb més de 4.300 quilos d'haixix

Operació conjunta d'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • Detingudes sis persones gràcies a la coordinació dels mitjans aeronavals i terrestres desplegats per Vigilància Duanera, Policia Nacional i Guàrdia Civil
  • Els traficants van ser sorpresos en plena nit pel patruller “Arao” de l'Agència Tributària quan intentaven descarregar al port de la costa alacantina

24 de juliol de 2020.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil, en el marc de l'operació conjunta ‘Sutge’, han evitat la introducció en territori nacional d'una partida de 4.380 quilos d'haixix. El carregament viatjava en un iot de bandera espanyola que va ser interceptat pel patruller “Arao” de l'Agència Tributària just quan els traficants ja es disposaven a descarregar la droga al port esportiu de Calp (Alacant).

Com a resultat de la coordinació dels mitjans aeronavals i terrestres disposats pels tres cossos, la presa de la droga ha estat acompanyada de la detenció de sis membres de l'organització, inclosos els dos tripulants de l'embarcació i quatre persones més que esperaven a terra per a la descàrrega.

L'operació va començar el mes de març passat, després d'unes investigacions preliminars de la Unitat Operativa de Vigilància Duanera d'Alacant en l'entorn de les instal·lacions nàutiques de la província, on els investigadors van detectar la presència d'una embarcació tipus iot, de bandera espanyola, la tripulació del qual va aixecar sospites als investigadors.

Centrada la investigació i convertits embarcació i tripulants en objectiu, la coordinació de la informació a través del CITCO, el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, va permetre posar en comú les dades obtingudes fins aleshores amb les que posseïen les unitats de Guàrdia Civil i Policia Nacional, que al seu torn també estaven analitzant aquestes persones.

A partir d'aquest moment, el control i la vigilància dels objectius era permanent als diferents ports que freqüentaven els tripulants amb el seu iot d'esbarjo.

Abordatge i detencions

Els fets es precipitaven l'última setmana en una de les sortides de port, ja que el comportament dels tripulants apuntava que ja estaven llestos per recollir el carregament en mar obert. Es va activar llavors l'operatiu, amb un ampli desplegament de mitjans aeronavals i terrestres per no perdre detall dels moviments i contactes del iot.

Atès el mal estat de la mar, durant la nit de dimarts a dimecres es va optar per mantenir a l'aguait, i en constant seguiment de l'objectiu, els mitjans previstos per l'Agència Tributària, el patruller “Arao”, l'helicòpter Argos II, amb base a Almeria, i l'avió de Vigilància Duanera amb base a San Javier (Múrcia).

Finalment, l’“Arao” va sorprendre els tripulants del iot cap a les quatre del matí de dimecres, quan s'encaminaven ja al port esportiu de Puerto Blanco, Calp, duent a terme el seu abordatge per impedir el lliurament de la droga a la resta de l'organització, que esperava a terra amb un furgó de grans dimensions.

El iot va provar d'escapolir-se del patruller, però els seus esforços van resultar en va, van ser neutralitzats ràpidament per la tripulació de presa de l’“Arao”, que en el mateix assalt ja es van trobar amb la ingent quantitat de farcells d'arpillera que viatjaven a bord de l'embarcació contrabandista.

Mentre els funcionaris de Vigilància Duanera detenien els dos tripulants del iot, els quatre membres de l'organització criminal que esperaven amb el furgó emprenien la fugida, ràpidament avortada amb la seva detenció gràcies al desplegament policial a terra disposat per Guàrdia Civil, Policia Nacional i Vigilància Duanera.

Neutralitzats els objectius i assegurat el carregament, l’“Arao” tornava a la seva base a Alacant amb l'embarcació capturada i els seus dos tripulants detinguts, mentre que els quatre restants quedaven sota custòdia de les unitats policials que van actuar a terra.

Seguidament, dimecres a la tarda una comissió del Jutjat d'Instrucció de guàrdia d'Alacant feia acte de presència a bord del iot intervingut, també amb la presència del seu patró, una de les persones detingudes, per dur a terme el registre, en què es van comptabilitzar 134 farcells d'haixix amb un pes de 4.380 quilos. Simultàniament, es duia a terme a Calp el registre d'un habitatge relacionat amb un dels detinguts del furgó. Els detinguts i les diligències practicades quedaran a disposició del Jutjat d'Instrucció número 2 de Dénia, en funcions de guàrdia.

En les investigacions i en l'operatiu de detencions i registres han participat la Unitat Combinada de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Alacant, l'equip EDOA de Guàrdia Civil de la Comandància d'Alacant, el grup UDYCO de Policia Nacional també d'Alacant i el Grup d'Estupefaents de Policia Nacional a Elx.

Filmació de l'operació (per descarregar els vídeos s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-H8CQu57xiU