Salta al contingut principal

L'Agència Tributària incauta 1.100 quilos de cocaïna al port de Bilbao

En el marc de l'operació ‘Hammer’

  • Es tracta de la major captura de cocaïna realitzada en els últims anys al País Basc
  • La substància estupefaent es trobava oculta en un contenidor que transportava un carregament de bananes procedent de l'Equador
  • Hauria assolit en el mercat il·lícit un valor superior als 30 milions d'euros 

21 d'abril de 2020.- L'Agència Tributària ha confiscat al port de Bilbao 1.100 quilos de cocaïna oculta en un contenidor que transportava un carregament de bananes procedent de l'Equador. Es tracta de la major captura de cocaïna realitzada en els últims anys al País Basc i una de les majors efectuades fins a la data en aquest territori. La mercaderia hauria assolit un valor superior a 30 milions d'euros en el mercat il·lícit.

L'operació, denominada ‘Hammer’, és el resultat d'una complexa i laboriosa investigació duta a terme per Vigilància Duanera de l'Agència Tributària al País Basc i la Subdirecció General d'Operacions del Departament de Duanes i Impostos Especials, comptant amb la col·laboració dels Serveis de Duanes dels Estats Units i altres duanes europees.

La cooperació entre els diferents serveis de duanes és una de les eines clau en la lluita contra el narcotràfic. Fruit d'aquesta col·laboració es va poder saber que un gran carregament de cocaïna procedent de l'Equador podria tenir com destinació el port de Bilbao en aquestes dates.

Com a conseqüència d'aquell intercanvi d'informació, els investigadors de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària van procedir a realitzar una minuciosa anàlisi del tràfic de mercaderies procedent d'aquest país amb destinació a Bilbao, amb la finalitat de determinar quin contenidor, entre tot el trànsit legal, podria ser el que estigués contaminat.

Droga oculta en un contenidor

Durant el dia d'ahir es va procedir a l'examen dels contenidors seleccionats procedents de l'Equador. Després de l'obertura de les portes d'un dels contenidors que transportava bananes i la descàrrega de les primeres files de caixes, es va poder observar la presència d'una gran quantitat de borses. Una vegada retirats els embolcalls, es va detectar la presència de mil paquets d'una substància que, una vegada realitzat l'anàlisi pertinent, va resultar ser cocaïna.

La droga venia oculta en un contenidor que transportava càrrega legal des de l'Equador. Es tracta del ‘modus operandi ’conegut com ‘rip-off’, o ‘ganxo cec’, en què les organitzacions criminals contaminen en els ports d'origen, o durant la travessia marítima, contenidors de càrrega legal amb motxilles o borses que contenen els estupefaents. Una vegada arribats els contenidors a Europa, les organitzacions criminals retiren els bonys amb la droga del contenidor abans que el destinatari legítim prengui possessió de la seva mercaderia.

S'ha pogut constatar que les organitzacions estan intentant aprofitar la situació de confinament derivada de l'emergència sanitària que s'està produint a tot el món per incrementar la seva activitat.

Coneixedores d'aquestes circumstàncies, les duanes de tots els països han intensificat els mecanismes de control sobre el comerç exterior i han establert canals de cooperació i intercanvi d'informació i perfils de risc.

A més, el Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària ha dissenyat un pla específic destinat a evitar que les organitzacions criminals puguin aprofitar-se de la situació derivada de la declaració de l'estat d'alarma al nostre país.

Des de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma s'han desenvolupat importants operacions contra el tràfic de cocaïna que, amb participació de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han donat lloc a la confiscació de vuit tones d'aquesta substància, inclosa la captura efectuada durant el dia d'ahir a Bilbao.

Vigilància Duanera: Presentació de denúncies per contraban i  delictes relacionats

Telèfon gratuït 900351378

Adreça electrònica: denunciasvigilanciaaduanera@correo.aeat.es

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-RVvbTPOOtr