Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària confisca 4.500 quilos d'haixix en una operació aeronaval desenvolupada al mar d'Alborán

Lluita contra el narcotràfic

  • Un dispositiu aeronaval de Vigilància Duanera va aconseguir frustrar l'estratègia dels narcotraficants, que havien agrupat fins a deu embarcacions per preparar una partida de grans dimensions disseminada per la costa espanyola
  • La fugida precipitada de les ‘narcolanchas’ va provocar un xoc d'algunes d'elles, amb caiguda d'homes a l'aigua, i va derivar en la intervenció de dues embarcacions i l'aprehensió de 149 farcells d'haixix

22 de desembre de 2020.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària han agafat, a la matinada de dijous passat, un total de 4.500 quilos d'haixix en el marc d'una operació aeronaval desenvolupada al sud de l'illa d'Alborán, on es trobaven fins a deu ‘narcolanchas’ disposades per a una estratègia de partida disseminada per la costa espanyola.

Dins de les actuacions de control de les rutes marítimes que realitza l'Agència Tributària a través de Vigilància Duanera, es va detectar dijous a la matinada una agrupació d'embarcacions, de les denominades ‘narcolanchas’, algunes de les quals estaven carregades de farcells dels utilitzats normalment per al trànsit d'haixix i amb persones a bord.

Immediatament es va procedir a establir l'operatiu aeronaval necessari per impedir la introducció de mercaderies il·lícites al nostre país, disposant l'acció d'un patruller i un helicòpter amb base a Almeria.

En detectar l'arribada del patruller, les ‘narcolanchas’ van iniciar una fugida apressada, produint-se xocs entre elles, amb caiguda de diversos tripulants a l'aigua que van ser rescatats immediatament per altres embarcacions.

En l'actuació es va aconseguir abordar dues de les embarcacions semirígides, els membres de les quals van saltar a altres de més ràpides fugint dels funcionaris de Vigilància Duanera.Tant la substància estupefaent com les embarcacions han estat traslladades a la base marítima de Vigilància Duanera d'Almeria per continuar amb la pràctica de diligències.

Una vegada efectuat la inspecció ocular, el recompte va donar la quantitat de 149 farcells dels habitualment utilitzats per al transport il·lícit d'haixix, amb un pes aproximat de 4.500 quilos, procedint-se a l'obertura d'una investigació per posar a disposició judicial els responsables de la partida frustrada.

Totes les actuacions, ajunto les embarcacions i mercaderies agafades, es troben a disposició del Jutjat d'Instrucció número 5 d'Almeria.

Concentració d'embarcacions

La pressió exercida a la zona de l'Estret i les mesures de control introduïdes pel Reial Decret Llei 16/2018 contra les ‘narcolanchas’, han portat a les organitzacions narcotraficants a evitar que es vegin en territori espanyol les grans semirígides no registrades i a modificar les seves estratègies d'introducció d'estupefaents.

Els informes d'intel·ligència d'Aduanas han corroborat aquest canvi, detectant-se concentracions d'embarcacions narcotraficants a la mar, que en operacions coordinades intenten introduir droga de forma simultània i massiva, a fi d'intentar desbordar les forces encarregades del seu control.

Per lluitar contra la introducció d'aquestes mercaderies il·lícites, la Duana espanyola ha establert un pla de vigilància dels espais marítims basat en la tasca d'intel·ligència, combinada amb una explotació oportuna i coordinada amb els organismes nacionals i internacionals encarregats també del control d'estupefaents.

Vigilància duanera:Presentació de denúncies per contraban i delictes relacionats

Telèfon gratuït 900351378.

Email:denunciasvigilanciaaduanera@correo.aeat.es

Filmació i fotografies de l'operació (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir la següent adreça web):

https://we.tl/t-HPoE2i1siy