Saltar al contingut principal

Macrocop al tràfic de drogues amb la intervenció de 35 tones d'haixix després d'un abordatge simultani a quatre velers de la mateixa organització

Operació Goleta-Gràtil, conjunta Agència Tributària - Policia Nacional

  • Es tracta de l'operació més gran realitzada fins a la data a Espanya contra el trànsit d'haixix per via marítima
  • Aturades nou persones de nacionalitat búlgara i russa després d'una operació marítima de cinc dies en diferents punts de l'oceà Atlàntic
  • La complexa operativa de l'organització, que modificava amb freqüència el nom i pavelló dels velers, ha requerit actuacions a cinc països europeus per aconseguir la identificació plena dels objectius
  • El dispositiu aeronaval ha implicat l'actuació de quatre patrullers, un helicòpter i un avió de Vigilància Duanera, i el BAM ‘Meteor’ de l'Armada, que s'afegeixen a la investigació desenvolupada durant mesos per efectius de l'Agència Tributària, i Policia Nacional
  • Amb caràcter previ, el març i el juliol d'aquest any es van abordar uns altres dos velers de la mateixa organització amb uns altres 4.600 quilos d'haixix

30 de setembre de 2020.- L'Agència Tributària i la Policia Nacional, en el marc d'una investigació conjunta, han completat el cop més gran donat fins i tot la data a Espanya al trànsit d'haixix per via marítima, amb l'aprehensió, en tot just cinc dies, de quatre velers d'alta gamma pertanyents a la mateixa organització que portaven més de 30 tones d'haixix i la detenció de nou membres de l'organització, d'orígens búlgar i rus.L'operació completa actuacions anteriors i eleva la xifra global agafada a més de 35 tones.

L'operació marítima, de grans dimensions i denominada ‘Goleta-Gràtil’, s'ha desenvolupat entre els dies 24 i 28 de setembre en diversos escenaris marítims de l'océano Atlántico, comptant amb la participació de quatre patrullers, un helicòpter i un avió de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, i el BAM ‘Meteor’ de l'Armada, que se sumen a la investigació desenvolupada durant mesos per efectius de l'Agència Tributària i Policia, Nacional.

L'origen de les actuacions

La investigació engega l'octubre de 2019, quan investigadors de l'Àrea Regional de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Andalusia i de Policia Nacional van detectar una embarcació sospitosa de narcotràfic, l'‘Amaalta’, començant una investigació conjunta sobre aquesta i altres embarcacions.Aquesta organització hauria establert inicialment la seva base d'operacions a les Illes Balears, des d'on pretenia preparar les embarcacions fora del possible control que normalment s'exerceix per part de les Forces de Seguretat sobre les zones més actives o calentes en les quals actuen les organitzacions per dur a terme aquest tipus d'activitats il·lícites.

Les actuacions conjuntes van ser judicialitzades al Jutjat Mixt Núm. 5 d'El Puerto de Santa María, obrint-se posteriorment noves diligències, en funció de l'avenç de les investigacions, al Jutjat d'Instrucció Núm. 3 de Manacor, Jutjat d'Instrucció Núm. 3 d'Inca i el Jutjat d'Instrucció Núm. 2 de Telde (Gran Canària).

Durant la investigació, en els mesos següents es detecten més embarcacions sospitoses de la mateixa organització (‘Phase One’, ‘Hanna’, ‘Sweet Breeze’, ‘Eagle Ray’ i Carla), tots ells velers d'alta gamma.

El primer fruit de la investigació conjunta es produeix durant l'Estat d'Alarma, el 26 de març, quan el patruller ‘Paíño’ de Vigilància Duanera, amb base a Palma de Mallorca, aborda a 80 milles al sud de Mallorca el veler ‘Phase One’, de 17,2 metres d'eslora i bandera holandesa, amb 4.244 quilos d'haixix, en una actuació en alta mar d'alt risc a causa de dues circumstàncies:primer les condicions de la mar i segon l'intent de sabotatge mitjançant un incendi per part de la tripulació que viatjava a bord, dos súbdits búlgars que van ser posats a disposició del Jutjat Número 3 de Manacor que dirigia aquesta investigació juntament amb la Fiscalia de Palma de Mallorca.

Posteriorment, el 14 juliol de 2020, es produeix la segona actuació contra l'organització, mitjançant la intervenció de l'‘Hanna’, de 14,5 metres d'eslora i bandera del Regne Unit, al Golf de Cadis, amb 360 quilos d'haixix a bord.

La macroperación marítima

Finalment, el setembre de 2020, l'organització desenvolupa un important desplegament de mitjans, en el que posen a la mar simultàniament els quatre velers que estaven sent objecte de control pels investigadors de Vigilància Duanera i Policia Nacional:el ‘Sweet Breeze’, l'‘Eagle Ray’, l'‘Amaalta’ i el ‘Carla’.

A partir d'aquell moment s'activa un dispositiu de control marítim amb la finalitat de procedir a la seva intercepció, en el qual participen mitjans de Vigilància Duanera i de l'Armada espanyola, que es culmina amb èxit, agafant els quatre velers, la qual cosa constitueix una important fita en la lluita contra el narcotràfic, ja que es tracta del cop més gran donat al trànsit d'haixix per via marítima.

El ‘Sweet Breeze’, de bandera del Regne Unit i 21,99 metres d'eslora, és abordat pel patruller ‘Sacre’ de Vigilància Duanera, amb base a Las Palmas, el 24 de setembre, al sud-est de Fuerteventura i en aigües internacionals, amb 10.700 quilos d'haixix.

L'‘Eagle Ray’, de bandera del Regne Unit i 18,6 metres d'eslora, és abordat pel patruller ‘Àguila II’ de Vigilància Duanera, amb base a Algesires, el mateix 24 de setembre, en aigües internacionals pròximes a l'Estret de Gibraltar amb 9.300 quilos d'haixix.

L'‘Amaalta’, de bandera alemanya i 17,2 metres d'eslora, és abordat el 26 de setembre per una dotació de presa de Vigilància Duanera embarcada en el Vaixell d'Acció Marítima (BAM) ‘Meteor’ de l'Armada Espanyola davant les costes de Mauritània, en aigües internacionals, amb una quantitat estimada de 4.500 quilos d'haixix.

En aquest cas l'operativa va resultar especialment complexa, a causa que el veler presentava una important via d'aigua que va motivar que quedés sense govern a mercè d'unes condicions meteorològiques molt desfavorables després de l'actuació, i que ha portat finalment a l'enfonsament del veler en la tornada a port.

Finalment, el Carla, de bandera holandesa i 16,2 metres d'eslora, és abordat el 28 de setembre en aigües al sud-est de Fuerteventura pel patruller ‘Sacre’ de Vigilància Duanera, amb base a Las Palmas, amb una quantitat estimada de 6.000 quilos d'haixix.

Les embarcacions intervingudes, juntament amb la droga i els detinguts, han estat llocs a disposició de les autoritats judicials competents.

La rellevància de l'organització

Aquestes actuacions policials suposen un gran cop a la qual els investigadors consideren l'organització més gran criminal dedicada al trànsit d'haixix per via marítima composta per delinqüents de països de l'Est, havent-se frustrat la introducció, en conjunt i incloent les aprehensions prèvies de la primavera passada, de més de 34 tones d'haixix, així com la confiscació de sis velers valorats en més de 5 milions d'euros.

S'ha atacat així a la capacitat logística dels màxims responsables de les organitzacions criminals d'origen búlgars dedicades al transport de substàncies estupefaents en embarcacions d'esbarjo, evitant que noves rutes sorgeixin o apareguin aprofitant la pandèmia.

Alhora, s'ha intervingut abundant material en els registres efectuats als velers, que serà degudament analitzat per les forces actuants per a la detecció de noves proves i indicis de la conducta criminal.La investigació segueix oberta en aquests moments, provant de localitzar i identificar nous integrants de l'organització criminal, no es descarten noves detencions.

La coordinació internacional

La complexa operativa de l'organització, que modificava amb freqüència el nom i pavelló dels velers, ha requerit actuacions a cinc països europeus per aconseguir la identificació plena dels objectius.Així, en el pla internacional, mitjançant la coordinació del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), s'ha comptat amb la col·laboració de la National Criminal Agency (NCA) del Regne Unit, les autoritats holandeses, búlgares, gregues i italianes, el Maritime Analysis and Operation Centre – Narcotics (MAOC-N) i Europol.

L'intercanvi d'informació amb organismes internacionals com Europol i MAOC-N, permet un coneixement més gran i seguiment dels grups criminals transnacionals que, de manera itinerant, utilitzen el territori nacional i la seva extensa costa per intentar dur a terme les seves finalitats il·lícites.

En el cas de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, aquestes actuacions s'emmarquen en el pla d'intensificació de les actuacions d'investigació de l'Agència Tributària, i en concret, ha estat coordinat a través de les Oficines d'Intel·ligència Marítima per la Subdirecció General d'Operacions, mitjançant l'operació ‘Nautilus’, el propòsit principal de la qual és determinar les relacions entre individus i embarcacions sospitoses de dedicar-se a activitats il·lícites.

Al seu torn, en el marc de la present emergència sanitària provocada per la COVID-19, per part de la Policia Nacional s'han establert una sèrie de mesures preventives per combatre el narcotràfic en l'actual situació, ja que el tràfic de drogues a gran escala continuava amb la seva activitat habitual i, inclusivament, en alguns casos s'ha vist incrementada aprofitant l'especial situació i les restriccions sanitàries existents.

En l'operació en el seu conjunt han participat, per part de l'Agència Tributària, la Subdirecció General d'Operacions de Vigilància Duanera, la xarxa d'Oficines d'Intel·ligència Marítima de V.A. i les Àrees Regionals de V.A. d'Andalusia, les Canàries i les Balears.Per part de Policia Nacional han participat la Secció IV BCE-UDYCO Central, BCE-Grup 50, BCE-GRECO Cadis, Secció OCT BCCO-UDYCO Central, UDYCO Mallorca, UDYCO Las Palmas i GRECO Màlaga.

Imatges de l'operatiu (per descarregar els vídeos i les fotografies s'ha d'introduir la següent adreça web):

https://we.tl/t-LoqFkRI4GI