Salta al contingut principal

Intervinguts 1.400 quilos de cocaïna ocults en contenidors al port de Bilbao

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • La confiscació és producte de dues operacions consecutives, de 185 quilos i 1.212 quilos, respectivament, en el control de mercaderia amb origen a Amèrica del Sud
  • El total de la droga hauria assolit en el mercat il·lícit un valor de més de 86 milions d'euros

14 de juny de 2021.- L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil en el marc d'una operació conjunta han confiscat 1.397 quilos de cocaïna en dues operacions consecutives realitzades durant els mesos de març i maig al port de Bilbao. En concret, la Unitat d'Anàlisi de Risc del recinte duaner del port de Bilbao, dependent de l'Àrea Regional de Duanes del País Basc i integrada per funcionaris del Servei de Vigilància Duanera i agents del Resguard fiscal de la Guàrdia Civil, van decomissar a finals de març una primera partida de 185 quilos de cocaïna, i en el transcurs del mes de maig una segona partida, en aquesta ocasió de 1.212 quilos, ambdós ocults en contenidors originaris d'Amèrica del Sud.

En els dos casos, després de detectar-se irregularitats en els contenidors, es va procedir al seu trasllat al Centre Integral de Reconeixement Duaner que l'Agència Tributària disposa en el recinte duaner per realitzar una inspecció amb deteniment.

A mesura que la mercaderia anava essent descarregada ja podia observar-se l'existència d'una sèrie de fardells no declarats que se semblaven als utilitzats per al transport de substàncies estupefaents. En el seu interior s'ocultaven gran quantitat de paquets contenint la substància que va resultar ser cocaïna.

Els 1.397 quilos decomissats haguessin assolit en el mercat il·lícit un valor superior als 86 milions d'euros. Les investigacions continuen obertes, no descartant-se futures detencions.

Paral·lelament, el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària ha iniciat investigacions en matèria de blanqueig de capitals.

Intensificació del control

Aquestes aprensions tenen com antecedent la confiscació de 1.100 quilos de cocaïna realitzada per la Vigilància Duanera de l'Agència Tributària l'abril de l'any passat (operació ‘Hammer’). Arran d'aquella operació la Dependència Regional de Duanes de l'Agència Tributària al País Basc va intensificar encara més els mecanismes de control duaner sobre les importacions de mercaderies emmarcat tot això en el context de l'assegurament de la cadena logística del comerç internacional.

D'acord amb l'Observatori Europeu de Droga i Toxicodependencias, els contenidors són un dels principals canals marítims d'introducció de cocaïna a Europa. Cal tenir en compte que dos terços de la cocaïna confiscada en el continent ha viatjat per mar.

Espanya figura com un dels punts més calents en aquestes entrades. S'introdueix fonamentalment per via marítima, utilitzant enginyosos mètodes com el del dit ‘ganxo perdut’, aprofitant-se d'empreses que desenvolupen activitats lícites e fins i tot camuflant la droga dins mercaderies com ara peces de fruita, conserves o cilindres metàl·lics.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-KSy0UK2tlo