Salta al contingut principal

Desarticulada a Navarra i el País Basc la major xarxa de fabricació i distribució de tabac de contraban d'Europa

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil

  • Han confiscat 4,5 milions de paquets i 31 tones de full de tabac i picada, així com maquinària i precursors per a l'elaboració dels paquets
  • Detingudes 16 persones després dels cinc registres practicats en diferents naus de Navarra i el País Basc on es fabricaven de manera il·legal els cigarrets per al mercat europeu
  • Amb tota l'activitat delictiva, el grup criminal desarticulat hauria obtingut uns beneficis econòmics estimats en a prop de 80 milions d'euros
  • Amb jornades diàries de 12 hores i males condicions de salubritat, l'organització era capaç de produir un milió de cigarrets al dia, arribant a comptabilitzar-se més de 14 milions de paquets fabricats durant els últims mesos d'activitat i fins al seu desmantellament gràcies a l'actuació policial

14 de desembre de 2022.- El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil de Navarra, amb el suport de la Unitat Central Operativa (UCO), han completat l'operació ‘Baserría/Artifici’ que ha portat a desarticular la que es considera la major xarxa de fabricació i distribució de tabac de contraban desmantellada fins a la data a Europa.

L'inici de l'operació va tenir lloc després que els investigadors obtinguessin informacions sobre activitats d'índole sospitosa que estaven tenint lloc en diverses explotacions agrícoles i ramaderes situades en diferents àrees de la Cuenca de Pamplona i la Comarca Nord de Aralar, a Navarra.

Del conjunt d'indagacions realitzades es van extreure indicis d'activitats delictives, per la qual cosa es van establir dispositius de vigilància sobre aquestes zones.

Durant el transcurs de la investigació, els agents realitzaven seguiments discrets als propietaris, així com a part dels treballadors de les explotacions agrícoles i ramaderes.

Es va comprovar que aquestes persones prenien fortes mesures de seguretat per no ser descoberts. De la vigilància exercida sobre aquestes persones es va saber que mantenien reunions en restaurants amb diferents camioners; posteriorment se'ls guiava fins a naus situades en polígons industrials de Navarra i el País Basc, on realitzaven càrregues i descàrregues de productes paletizados i emmagatzemats. Els investigadors presumien que pogués tractar-se de full de tabac per a la seva posterior manipulació i transformació en el producte final, simulant tabac de diferents marques comercials d'ús habitual tant a Espanya com d'uns altres països europeus, amb la corresponent etiqueta en cada idioma.

Cooperació internacional

Durant la investigació es va comptar amb el suport de EUROPOL per a l'intercanvi d'informació amb els països de procedència i trànsit de la primera matèria necessària per a la fabricació del tabac a Espanya, més concretament a la Comunitat Foral de Navarra, on es realitzaven les tasques de fabricació de cigarrets en una fàbrica clandestina, camuflada en una nau corresponent a una granja agrícola. 

Explotació de l'operació

Després de localitzar una gran infraestructura instal·lada i segmentada a Navarra i el País Basc dedicada a l'elaboració de cigarrets de tabac, es va sol·licitar a l'Autoritat Judicial l'entrada i registre en les fàbriques clandestines.

A Espanya es van realitzar cinc entrades i registres en edificis clandestins situats en les dues comunitats autònomes, on es van intervenir més de tres milions de paquets de tabac, més de 27 tones de full de tabac i més de 3 tones de picada, així com maquinària i precursors per a l'elaboració dels paquets.

Una vegada intervingut el material, es va procedir a la detenció dels presumptes autors de l'activitat il·lícita. En total han resultat detingudes 16 persones (sis de nacionalitat espanyola, set ucraïnesos i tres búlgars). Se'ls considera presumptes autors de set delictes (contraban, pertinença a grup criminal, delicte contra els drets dels treballadors, delicte contra la propietat industrial, delicte contra la hisenda pública, intenta éssers humans i delicte contra la salut pública).

Cal destacar també, en el transcurs de l'operació, la detenció d'un camioner que transportava 7,2 tones de tabac ja elaborat i emmagatzemat en cartrons de deu paquets disposats per a la seva venda, equivalents a 300.000 paquets, que, juntament amb les intervingudes a la fàbrica de Navarra i altres punts, sumen un total de 4,5 milions de paquets.

Capacitat de producció i patrimoni derivat de l'activitat il·lícita

A l'interior de la nau de Larraun-Aldatz (Navarra) es van intervenir els llibres-registres de l'activitat de la fàbrica clandestina en els que s'observa, per la producció de paquets, que tenia una alta activitat. Durant els mesos previs a l'actuació policial i fins a la seva culminació, s'haurien produït un total de 14.421.000 paquets de tabac, segons la comptabilitat intervinguda. S'estima que la capacitat de producció de la fàbrica seria de 3.175.000 paquets al mes, al voltant d'un milió de cigarrets al dia.

De l'activitat il·lícita de l'elaboració i distribució del tabac, el grup criminal hauria obtingut uns beneficis econòmics de gairebé 80 milions d'euros.

Llargues jornades de treball i males condicions de salubritat

En el taller de fabricació de tabac ubicat a Navarra van ser localitzats set treballadors de nacionalitat ucraïnesa. A l'interior de la nau, els capitostos de la trama havien construït una nau secundària, el que conformaria una espècie de cofre, que contenia tot l'entramat corresponent a la fàbrica clandestina i que havien ocultat amb palla perquè des de l'exterior simulés estar totalment ocupat per aquest producte. La zona d'accés a l'interior estava oculta per una zona dedicada per a fusteria i material agrícola, tot la qual cosa havia de ser mogut amb maquinària elevadora per deixar pas a una porta corredissa. D'aquesta manera es tractava d'evitar la detecció del taller de fabricació en una possible inspecció.

Els treballadors s'allotjaven i realitzaven la seva activitat en la nau interior secundari que s'utilitzava com allotjament precari. La nau havia estat construïda com a gran caixa hermètica, tenia totes les sortides secundàries bloquejades i només una sortida habilitada, però tancada mitjançant un cadenat exterior.

Les condicions de treball incloïen jornades laborals diàries d'entre deu i dotze hores de mitjana, i els treballadors no sortien de la nau en cap moment del dia. Un dels capitostos era l'encarregat de fer la compra que els propis treballadors ucraïnesos sol·licitaven.

A més, es vulneraven les normes de prevenció en matèria de riscos laborals; això és, obstrucció de l'accés a l'exterior, falta de ventilació, emanacions de gasos per combustió, cables a la vista amb evident risc de provocar un curtcircuit, i fonamentalment l'absència de vies d'escapament davant qualsevol tipus d'incendi o accident, el que tenia molt alt risc que es produeixi pel tipus d'activitat que es realitzava. Aquests set treballadors als que es va incloure en les diligències com participants de la trama es troben en llibertat a l'espera de resolució judicial.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-rBH9NhyfiO