Saltar al contingut principal

Desarticulada a València una trama de frau intracomunitari de IVA al sector dels automòbils

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Guàrdia Civil

  • Bloquejats 75 vehicles de mitjana i alta gamma, així com 44 comptes bancaris, i intervingudes 17 propietats, set rellotges de luxe, ordinadors, telèfons mòbils i abundant documentació en format físic i digital
  • La valoració dels béns travats i intervinguts cobreix bona part dels més de 14 milions d'euros en què s'estimen fins ara les quantitats defraudades per l'organització
  • Han resultat detingudes 23 persones de nacionalitat espanyola i romanesa, i s'han registrat tres concessionaris oberts al públic, tres naus utilitzades per emmagatzemar els vehicles i dos domicilis
  • Es tracta de la primera operació de trames de IVA dirigida i coordinada per la Fiscalia Europea

29 de desembre de 2022.- L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, en el marc d'una operació conjunta dirigida i coordinada per la Fiscalia Europea, han desarticulat una trama de frau intracomunitari de IVA establerta a València que operava al sector dels automòbils.

Com a resultat de les actuacions, han estat detingudes 23 persones, s'han bloquejat 75 vehicles i 44 comptes bancaris, i s'han intervingut 17 propietats, entre altres efectes que permeten cobrir bona part dels més de 14 milions d'euros en què s'estimen fins ara les quantitats defraudades per l'organització.

L'inici de l'operació, denominada ‘Cavallino’, se situa l'any 2021 passat quan, l'Oficina Nacional d'Investigació de Frau (ONIF) i la Dependència Regional d'Inspecció de l'Agència Tributària a València, conjuntament amb la Guàrdia Civil, detecta una organització ubicada a València que feia servir una complexa xarxa de societats instrumentals (societats ‘truites’) que, administrades per testaferros, introduïen els vehicles a Espanya.

Prèviament, l'organització donava d'alta aquestes societats instrumentals en el Registre d'Operadors Intracomunitaris i, a través d'elles, adquirien virtualment els vehicles al seu únic proveïdor comunitari, ubicat a Alemanya.

Tanmateix, aquestes transaccions eren un mer artifici, ja que realment els vehicles eren adquirits directament a Alemanya per una sèrie de societats revenedores que, en fer-ho d'aquesta manera, estaven defraudant una porció important de IVA que haguessin estat obligades a liquidar.

Detencions i registres

La complexa investigació va finalitzar entre els mesos de novembre i desembre del present any, quan es va dur a terme la detenció a Espanya d'un total de 23 persones de nacionalitats espanyola i romanesa en diverses localitats.

La detenció de les 23 persones, entre les quals hi ha 18 homes i 5 dones de nacionalitat espanyola i romanesa, ha tingut lloc en diverses localitats de la província de València:València capital, Torrent, Bétera, Llíria, Pobla de Vallbona, Marines i Olocau.Als detinguts se'ls atribueixen delictes contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

Durant la fase d'explotació de l'operació, la Guàrdia Civil de València i l'Agència Tributària van ser procedents a l'entrada i registre a dos domicilis, tres concessionaris oberts al públic i tres naus que l'organització utilitzava per a la guarda i custòdia dels vehicles.

A més de les detencions, l'actuació ha tingut com a resultat el bloqueig d'un total de 75 vehicles de mitjana i alta gamma valorats en més de set milions d'euros –d'ells 18 d'alta gamma, valorats en dos milions d'euros. També s'han bloquejat els comptes de 14 persones i 30 empreses amb 1.350.000 euros i s'han intervingut 17 propietats amb un valor estimat de 3.000.000 euros, set rellotges valorats en més de 100.000 euros, sis ordinadors, sis telèfons mòbils i abundant documentació, tant en format físic com digital.

Durant la investigació s'ha explicat amb el suport i cooperació d'Europol, que ha exercit com a òrgan interlocutor per a l'intercanvi d'informació amb altres països de la Unió Europea, especialment amb Alemanya.

Es tracta de la primera operació de trames de IVA dirigida i coordinada per la Fiscalia Europea a Espanya.Les diligències han estat lliurades a la Fiscalia Europea a Espanya i no es descarten noves detencions, una vegada finalitzada la revisió i anàlisi de la copiosa documentació intervinguda.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir la següent adreça web):

https://we.tl/t-Fjs5ZuMVLH