Saltar al contingut principal

Desarticulada una organització criminal que es dedicava a la introducció de cocaïna finançada amb el contraban de tabac

Operació conjunta de l'Agència Tributària i Policia Nacional

  • En el marc de l'operació s'ha procedit a la detenció de deu individus de la xarxa, que s'assentava a les províncies de Sevilla i Cadis
  • S'han agafat 500 quilos de cocaïna amb destinació Santiponce (Sevilla) i més de 800 quilos de picadura de tabac de contraban, així com diversos vehicles, diners en efectiu i altres efectes després de realitzar un total de dotze registres en domicilis i naus de l'organització

25 d'abril de 2022.- El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb Policia Nacional, ha desarticulat una organització criminal assentada a les províncies de Sevilla i Cadis que es dedicava presumptament a la introducció i posterior distribució de grans quantitats de cocaïna que adquiria amb els beneficis obtinguts pel contraban de tabac.

L'operació, dirigida pel titular del Jutjat d'Instrucció número 4 de Sevilla amb el suport de la Fiscalia, s'ha saldat amb la detenció de deu persones d'aquesta xarxa i la confiscació de mitja tona de cocaïna, més de 800 quilos de picadura de tabac de contraban, diversos vehicles, diners en efectiu i altres efectes després d'efectuar una dotzena de registres en naus i domicilis que l'organització tenia disseminats a vuit localitats de les províncies de Cadis i Sevilla.

L'operació es va iniciar a començaments del present any, quan els investigadors van tenir coneixement de l'existència d'una organització criminal que pretenia introduir una gran quantitat de cocaïna a la província de Sevilla, utilitzant per a això contenidors procedents de Sud-amèrica.

Cocaïna en una càrrega de tarimes de fusta

Com a resultat de les diferents gestions d'investigació, i després de la detinguda anàlisi de la documentació duanera, es va detectar l'arribada al port d'Algesires de dos contenidors amb contingut declarat ‘tarimes de fusta’. Amb origen a Asunción (Paraguai), la mercaderia anava a ser importada per una empresa establerta a la província de Sevilla, relacionada amb l'organització que ja s'estava investigant.La ruta dels contenidors, que es va iniciar al Paraguai, va continuar per l'Argentina i el Marroc, fins a arribar a Espanya.

A primers de març passat, els contenidors van arribar al port d'Algesires, procedint-se a la seva descàrrega i inspecció del contingut.A l'interior d'un dels contenidors, rere dos palets de fusta, es va detectar una espècie de cofre que contenia un total de 500 paquets de cocaïna, amb forma rectangular, d'un quilo aproximadament cada un.

Seguiment dels contenidors

Després del seu descobriment, funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a Sevilla, i agents de la Policia Nacional, van procedir a realitzar el seguiment i lliurament vigilat dels contenidors.

Días més tard, el contenidor que transportava la droga, seguint ordres de l'organització contrabandista, va ser portat fins a una nau situada a la localitat de Santiponce (Sevilla).Com a conseqüència de l'operatiu de seguiment especial, es va procedir a la detenció de quatre individus:un d'ells dins de la nau, un altre que realitzava tasques de contravigilància als voltants, també a l'arrendatari de la nau i, finalment, a l'administrador de la societat importadora.

A continuació, es van efectuar sis entrades i registres en diferents domicilis i naus a les localitats sevillanes de Santiponce, Llits, Valencina de la Concepción i Sevilla capital, agafant en una d'elles 808 quilos de picadura de tabac i destapant amb això la implicació de dues noves empreses en el contraban de tabac.

Posteriorment, es va aconseguir retenir l'enviament, ja en marxa, de 28,5 quilos més de picadura de tabac a nom de les dues empreses implicades, amb el que el total de picadura de tabac agafada va ascendir a 836,5 quilos.

D'aquesta manera, es va posar de manifest la utilització del contraban de tabac per aconseguir finançament necessari per sufragar els costos de compra i introducció de la droga.

Nous registres i detencions

En fase posterior, ja aquest mes d'abril, es van efectuar uns altres sis registres en diferents domicilis i naus establerts a les localitats sevillanes de Gines, Mairena del Aljarafe, Llits i Colomars del Riu, així com en Algesires (Cadis).

També van ser detingudes unes altres sis persones relacionades amb les operacions de trànsit d'estupefaents i contraban de tabac anteriors.Es van intervenir dispositius electrònics, tres vehicles, una motocicleta, un detector de freqüències, nombrosa documentació i 29.000 euros en efectiu.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir la següent adreça web):

https://we.tl/t-x7EEpXoe22