Salta al contingut principal

Desmantellada una 'macrofàbrica' clandestina de cigarrets amb capacitat per produir 57.600 paquets al dia

Operació conjunta de l'Agència tributària i Policia Nacional

  • L'organització disposava de quatre naus industrials; una d'elles, localitzada a Saragossa que operava com centre de producció, mentre que les altres tres – ubicades a Saragossa, Guadalajara i Madrid – eren empleades com naus de seguretat
  • Comptaven amb la maquinària necessària per dur a terme les dues fases completes que duu a terme una fàbrica de tabac, des que es rep el full fins que surten el màster o calaixos disposats en palets per a la seva venda
  • Els agents han detingut a 20 persones, desmantellant així una organització criminal perfectament organitzada i jerarquitzada, i fruit dels registres realitzats han intervingut nombrós material que permetria produir 2.000.000 de paquets de cigars

12 de març de 2022.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb la Policia Nacional i la Direcció General de Lluita contra el Crim Organitzat de Bulgària, ha desmantellat una ‘macrofàbrica’ clandestina de cigarrets. L'organització disposava de quatre naus industrials; una d'elles, localitzada a Saragossa que operava com centre de producció, mentre que les altres tres – ubicades a Saragossa, Guadalajara i Madrid – eren empleades com naus de seguretat.

Comptaven amb la maquinària necessària per dur a terme les dues fases completes d'una fàbrica de tabac, des que es rep el full fins que surten el màster o calaixos disposats en palets per a la seva venda, i eren capaços de produir 57.600 paquets al dia. Els agents han detingut a 20 persones, desmantellant així una organització criminal perfectament organitzada i jerarquitzada, i fruit dels registres realitzats han intervingut nombrós material que permetria produir 2.000.000 de paquets de cigarrets.

Les indagacions es van iniciar gràcies a l'intercanvi d'informació entre la Policia Nacional i les autoritats policials de Bulgària. Els agents van tenir coneixement de l'existència a Espanya d'una organització criminal, liderada per ciutadans búlgars i presumptament dedicada al contraban de mercaderies prohibides.

Després de mesos d'àrdues investigacions, els agents van identificar una àmplia estructura criminal perfectament organitzada i jerarquitzada, que tenia a la seva disposició quatre naus industrials – a les províncies de Saragossa (2), Guadalajara i Madrid –, que la dotaven d'una gran capacitat de producció i seguretat. A més, les naus es trobaven ubicades en polígons industrials amb gran activitat empresarial, el que afavoria que les seves activitats il·lícites passessin inadvertides.

Una nau com centre de producció i tres naus de seguretat

Amb l'avenç de la investigació, els agents van detectar fins a quatre espais empleats per l'organització per dur a terme la seva activitat il·lícita. El primer d'ells, es tractava d'una nau industrial de grans dimensions – ubicada en un polígon industrial de Saragossa – que l'entramat utilitzava com centre de producció de grans quantitats de paquets de tabac. Estava perfectament condicionada i disposava de nombrosa maquinària especialitzada, així com de diferents espais de producció.

A més, l'organització comptava amb una altra nau en la mateixa ciutat, però en un polígon industrial diferent, empleada per fer els transvasaments dels paquets de tabac ja elaborades a furgonetes per a la seva posterior distribució. Aquesta segona nau era utilitzada com un espai de seguretat on deixaven ‘refredar’ la mercaderia fins a poder garantir la seva distribució amb seguretat, evitant que es pogués establir qualsevol relació entre el lloc des del qual es pretenia distribuir el material i el centre de producció.

D'altra banda, l'entramat tenia arrendada una altra nau a Guadalajara amb l'objectiu d'ocultar els vehicles encarregats de dur a terme la distribució. En el seu interior disposaven d'un remolc de grans dimensions, així com de sis llanxes semirígides amb embolcalls de restes d'haixix. Finalment, en un polígon industrial d'Humanes (Madrid) comptaven amb un espai destinat a rebre tota la primera matèria – tant els materials imprescindibles per fabricar els cigarrets i els paquets, com aquells necessaris per al condicionament de la nau de producció –. L'existència d'aquesta última nau augmentava la seguretat i salvaguardava el centre de producció, que és on s'enviava el material, no sense abans adoptar múltiples i diverses mesures de seguretat.

Les gestions policials practicades també van permetre identificar als membres de l'entramat criminal, alguns dels quals pernoctaven a l'interior de les naus industrials amb l'objectiu de custodiar els materials que es trobaven en el seu interior.

Capacitat per produir 57.600 paquets de cigarrets diàries

Els béns immobles arrendats per l'organització – així com la seva estructura i jerarquització – reflectien el potencial econòmic de la mateixa, que reflectia una gran especialització tant dels seus membres com de les seves instal·lacions.

La nau de producció de Saragossa comptava amb unes instal·lacions i materials capaços de produir 57.600 paquets de cigarrets al dia. Els agents van identificar a l'encarregat d'aquesta producció, resultant ser un ciutadà búlgar que dirigia tant les tasques de manteniment de la maquinària com el condicionament de la nau. Aquestes funcions requeien en dos ciutadans d'origen colombià, que eren els encarregats d'instal·lar la maquinària necessària per a la producció de cigarrets, així com d'aïllar acústicament el lloc.

La maquinària instal·lada formava part d'una cadena de producció amb dues fases completes i perfectament diferenciades, des que es rep el full de tabac fins que surten el ‘màster’ o calaixos disposats en palets per a la seva venda. D'una banda, disposaven de maquinària per tallar, picar, assecar i emmagatzemar el full de tabac. Per un altre, també comptaven amb les eines necessàries per fabricar els paquets de 20 cigarrets i el cartonatge amb la serigrafia d'una coneguda marca. Això els permetia confeccionar els paquets, plastificar-les i agrupar-les de deu en deu, conformant així els cartrons de tabac que quedaven llestos per a la seva posterior distribució i venda.

Explotació de l'operació

A l'inici de 2022, i una vegada que l'organització havia finalitzat les tasques d'instal·lació de la maquinària i el condicionament de les naus industrials, els agents van observar que els investigats es van desplaçar a Barcelona. Allà van recollir a vuit persones (set ciutadans ucraïnesos i un búlgar), que formaven part de la mà d'obra necessària per a la producció dels cigarrets, i els van traslladar directament a l'interior de la nau de producció de Saragossa, on van romandre fins a l'explotació de l'operació.

El mes de febrer passat es va detectar com un camió de grans dimensions – que usaven de manera exclusiva per a aquest tipus de transports –  descarregava la primera matèria necessària per a la producció dels paquets i els cigarrets al centre de producció. Tan sols onze dies després el camió tornava a la nau, aquesta vegada per traslladar el material ja fabricat a la nau de seguretat situada en un altre polígon industrial de la capital aragonesa. Després de descarregar el material, els agents van observar que el camió es va desplaçar fins a Madrid, concretament a un polígon industrial ubicat a Humanes, on va tornar a carregar la primera matèria allà custodiada que seria traslladada novament a la nau de producció de Saragossa.

Finalment, a mitjan febrer, els líders de l'organització es van traslladar a la nau de seguretat de Saragossa, on van carregar tota la mercaderia que es trobava en el seu interior en un nou camió que usarien per a la seva distribució. Els agents van realitzar un dispositiu policial pel qual es va intervenir el vehicle, localitzant en el seu interior més de 120.000 paquets de cigarrets llistes per a la seva comercialització.

Material per produir dos milions de paquets

La valoració realitzada, tant de la maquinària empleada com del material intervingut, així com dels materials utilitzats per al condicionament de les naus, evidència la gran capacitat econòmica de l'organització desarticulada.

En els registres realitzats, els agents han intervingut 264.000 paquets de tabac, valorades en 1.320.000 euros, 1.680 quilos de picada de tabac, dos camions, sis llanxes semirígides sense motor, i maquinària valorada en 1.500.000 euros, entre altres efectes. Amb tots els efectes intervinguts, s'estima que l'organització comptava amb material per produir un total de 2.000.000 de paquets de cigarrets. A més, el perjudici econòmic a la Hisenda Pública, conseqüència de l'evasió dels impostos, està valorat en més d'un milió d'euros.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-14HE2FCEkE