En els dos primers mesos de campanya ja han rebut la seva devolució de Renda 7.400.000 contribuents, per un import de 4.895 milions d'euros
Campanya de Renda 2021
- Ja han presentat la seva declaració 12.990.000 contribuents, i d'aquells amb sol·licitud de devolució ja han rebut el corresponent reintegrament un 80,8%, mentre s'han abonat el 73,4% dels imports sol·licitats fins al moment.
- L'Agència Tributària comença a prestar des d'avui el servei d'assistència en oficines mentre continua el pla ‘Li Llamamos’, que explica ja amb més de 968.000 cites per a la confecció de la declaració i més de 739.000 contribuents amb la Renda presentada per aquesta via pensada per a tots aquells contribuents menys habituat a les noves tecnologies que requereixin una assistència personalitzada.
- L'‘Informador’ de Renda i l'específic per a activitats econòmiques ofereixen des del web de l'Agència més de 800 respostes als dubtes més destacats i connecten amb un xat atès per especialistes de l'ADI.
1 de juny de 2022.- Un total de 7.399.000 contribuents han rebut ja la devolució de més de 4.895 milions d'euros superats els dos primers mesos de campanya de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques de 2021 (IRPF 2021), de manera que ja han estat abonades el 80,8% de les sol·licituds de devolució realitzades de moment i el 73,4% dels imports per retornar que s'han sol·licitat.Fins ara, l'Agència ha abonat un nombre equivalent de devolucions a les pagades l'any passat en les mateixes dates, malgrat que les mateixes presentacions amb sol·licitud de devolució descendeixen lleugerament, un 1,6% en número i un 1,7% en import.
En paral·lel, s'han presentat ja més de 2.966.000 declaracions amb resultat a ingressar (+9%) per part de contribuents que han optat per agilitar la presentació, ja que no han de realitzar els primers pagaments fins al final de la campanya.
La campanya arriba ara al seu terç final i, en total, ja han presentat la seva declaració per vies no presencials 12.990.000 contribuents, 164.000 més que l'any passat en les mateixes dates (+1,3%).
En el conjunt de la campanya està prevista la presentació de 21.921.000 declaracions, un 0,9% més que l'any passat, i d'aquest total s'espera que 14.350.000 donin dret a devolució (dos terços del total i un 1,1% més que l'any anterior) per un import estimat d'11.122 milions d'euros (5,8% més).També es preveuen 5.971.000 declaracions a ingressar (un 1,5% menys), per import de 13.400 milions d'euros.
Més de 739.000 declaracions per telèfon
Per vies de presentació, a més de la pàgina web de l'Agència Tributària (sede.agenciatributaria.gob.es) com canal telemàtic principal, s'han presentat també més de 365.000 declaracions a través de l'aplicació mòbil de l'Agència (+1,6% que l'any passat), de les quals 264.000 es corresponen amb presentacions ‘en un sol clic’ i la resta són contribuents que l'‘app’ ha derivat al web de la AEAT per realitzar alguna modificació i han tornat a l'aplicació per concloure la presentació.
En tot cas, i igual com l'any passat a aquestes dates, la principal alternativa no presencial al web de l'Agència per presentar la declaració continua sent el pla ‘Li Llamamos’ de confecció de declaracions de Renda per telèfon, per al que ja han demanat cita prèvia més de 968.000 contribuents i dels quals ja compten amb la seva declaració presentada més de 739.000.
L'any passat any la campanya va acabar amb una xifra rècord de més de 1.153.000 declaracions presentades per aquesta via telefònica (el 70% de totes les declaracions que es van realitzar amb assistència personalitzada) que permet atendre els contribuents fins al final de la campanya sense necessitat de desplaçaments i de manera personalitzada.
Així, els contribuents menys habituats a les noves tecnologies compten amb una potent alternativa a l'assistència en oficines que comença ara, podent accelerar la presentació i, d'aquesta forma, també la devolució que correspongui.
El funcionament és el ja habitual per a aquest servei:una vegada que el contribuent demana cita (es recomana la sol·licitud per internet o mitjançant servei automàtic en el 91 535 73 26, o en el 901 12 12 24) i tria horari de demà o de tarda, el sistema li proposa un dia i una hora en què rebrà la trucada de l'Agència Tributària.En favor de la mateixa agilitat del servei, resulta molt convenient que el contribuent tingui disponible la informació i documentació necessària per realitzar la declaració quan li truqui l'Agència.
Comença l'assistència en oficines
Al seu torn, des d'avui l'Agència Tributària complementa aquesta assistència personalitzada per telèfon amb l'habitual servei de confecció de declaracions a les oficines prèvia cita, que deixarà en col·laboració amb CCAA i ajuntaments, igual com en el cas del pla ‘Li Llamamos’.
Amb aplicació de mesures de distància de seguretat i control d'aforaments, l'assistència en oficines es continuarà prestant amb un esquema d'obertura progressiva, de manera que es pugui ajustar la capacitat d'absorció que tinguin els centres d'atenció.
Per tant, i igual com en els anys anteriors, si en un moment donat el contribuent no troba cites disponibles, això no significarà que no quedin cites, sinó que es tornaran a obrir més cites en els dies següents.En tot cas, l'Agència recomana no esperar a aquesta nova obertura, sinó optar pel servei ‘Li Llamamos’, que continuarà explicant amb capacitat suficient d'absorció de la demanda.
Com tots els anys, amb la finalitat de mitigar una eventual pèrdua de cites en perjudici del conjunt dels contribuents, l'Agència recorda els ciutadans que poden anul·lar la seva cita per qualsevol de les vies habilitades per a la seva obtenció si han decidit no fer ús d'ella.En anys passats, de les cites concertades amb més d'una setmana d'antelació el contribuent no es presentava en més d'un 25% dels casos.
‘Informador’ de Renda
La campanya d'aquest any compta, com a principal novetat, amb una versió renovada i ampliada de l'‘Informador’ de Renda i la creació d'un altre específic sobre activitats econòmiques.Aquesta eina, disponible en el web de l'Agència, inclou els blocs d'ajuda en Renda estructurats i sistematitzats per oferir la informació sol·licitada a partir de preguntes senzilles realitzades per l'‘Informador’, que també permet conservar el diàleg i la resposta donada en format PDF.
L'‘Informador’ de Renda és un servei integral d'assistència en línia amb més de 800 respostes als dubtes més destacades de tot l'impost en matèries tals com les novetats de campanya, l'obligació de declarar, opcions de tributació i situacions personals i familiars, beneficis fiscals, immobles i productes financers, així com les incloses en l'‘Informador’ específic sobre activitats econòmiques.Tot això a partir de 23 apartats inicials de continguts.
Al seu torn, els diferents blocs d'informació es connecten a un xat que atenen especialistes de l'Administració Digital Integral (ADI) en horari de nou del matí a set de la tarda, permetent així una assistència personalitzada per a les qüestions que hagin quedat pendents de resoldre en les respostes de l'‘Informador’. Fins al moment, aquesta assistència de l'ADI per resoldre dubtes en Campanya de Renda s'ha traduït ja en més de 1.700 hores d'atenció personalitzada al contribuent.
D'altra banda, des del primer dia de campanya es manté obert el tradicional canal telefònic de resolució de dubtes tributaris, als telèfons 91 554 87 70 i 901 33 55 33, de 9 a 19 hores, de dilluns a divendres.Aquesta via d'assistència ha atès en els dos primers mesos de campanya més de 1.370.000 trucades de diferent perfil de contribuents.
Qui no està obligat a declarar
En termes generals, no són obligats els contribuents amb rendes exclusivament procedents del treball fins a un import de 22.000 euros anuals.Tanmateix, aquest límit es redueix si els rendiments són procedents de més d'un pagador (tret d'excepcions), o també quan el pagador no està obligat a retenir i quan els rendiments estan subjectes a un tipus fix de retenció.En tals casos, el límit és de 14.000 euros anuals.
Ambdós límits continuen sent vàlids per no declarar si el contribuent compta, al seu lloc, o a més, amb els següents rendiments íntegres:
- Dividends, interessos i guanys patrimonials sotmesos a retenció amb un límit conjunt de 1.600 euros.
- Rendes immobiliàries imputades, rendiments íntegres del capital mobiliari no subjectes a retenció derivats de lletres del Tresor i subvencions per a l'adquisició d'habitatges de protecció oficial o de preu taxat, i altres guanys patrimonials derivats d'ajuts públics, amb el límit conjunt de 1.000 euros.
Igual que l'any anterior, tampoc no estaran obligats els contribuents que comptin amb rendiments del treball, capital i activitats econòmiques, així com guanys patrimonials (subvencions, premis i d'altres), amb el límit conjunt de 1.000 euros, juntament amb pèrdues patrimonials inferiors a 500 euros.
Es recorda que els beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital han de presentar la declaració, d'acord amb la normativa que estableix l'IMV.
Revisió de dades personals i econòmiques
Sempre resulta convenient revisar l'esborrany de declaració que ofereix l'Agència Tributària.A través de RENDA WEB la informació serà la més actualitzada possible però, en tot cas, l'Agència pot no disposar de totes les dades amb transcendència en la declaració, dades que potser el contribuent hagi d'incorporar a l'esborrany de declaració.
Alguns casos típics que aconsellen aquesta revisió són els següents:
- Immobles i les seves referències cadastrals
- Circumstàncies personals i familiars (si van canviar el 2021)
- Arrendaments d'immobles
- Transmissions
- Aportacions a plans de pensions
- Quotes sindicals
- Percepció de prestacions per ERTE
- Percepcions per subvencions
- Deduccions familiars i per maternitat
- Deducció per inversió en habitatge habitual
- Deduccions autonòmiques
Com obtenir ‘Clau PIN’ i el número de referència?
El número de referència i ‘Clau PIN’ continuen sent, al costat del certificat i el DNI electrònics, els sistemes d'accés a RENDA WEB i a altres serveis de Campaña de Renda, com la consulta de dades fiscals i de l'estat de tramitació de la devolució.
L'obtenció de Clau PIN requereix un registre previ únic i una sol·licitud posterior cada vegada que ho necessiti el contribuent.El registre previ es podrà efectuar per internet, seguint les instruccions de la carta que l'Agència remetrà als qui la sol·licitin a través de l'opció oferta en l'apartat ‘Clau PIN’ del seu web, facilitant el DNI, data de validesa i el número de mòbil.També és possible el registre per videotrucada, o a les oficines de l'Agència, aportant el DNI i un número de mòbil.
Una vegada registrat en el sistema, quan el contribuent desitgi realitzar algun tràmit, podrà sol·licitar el PIN d'accés des de l'enllaç disponible en el mateix tràmit, o des de l'‘app’. Per a això haurà de consignar el NIF i la data de validesa del DNI, a la qual cosa s'afegeix una contrasenya de quatre caràcters que ja li vindrà donada per a cada sol·licitud.A continuació, rebrà per SMS un PIN de tres caràcters que, juntament amb la contrasenya, formen el codi d'accés necessari per realitzar els seus tràmits.
Per a l'obtenció del número de referència mitjançant el servei REN0 a la pàgina de l'Agència, se sol·licitarà el NIF, la casella 505 de la Renda 2020 i la data de validesa del mateix DNI.Als no declarants a l'exercici anterior, o amb la casella de la seva Renda 2020 amb valor zero, en lloc de la casella 505 se'ls sol·licitaran els últims dígits del codi d'un compte bancari del qual sigui titular el contribuent.Amb la finalitat de facilitar el seu ús, el número de referència estarà format per només sis caràcters.
Principals serveis d'assistència i informació
- Internet:https://sede.agenciatributaria.gob.es i ‘app’
(ofereix informació i gestions sense horaris).
- Telèfon sol·licitud ‘Le Llamamos’:
91 535 73 26 i 901 12 12 24 (servei automàtic, 24 hores)
91 553 00 71 i 901 22 33 44 (operador, de 9 a 19 hores, L-V)
- Telèfon sol·licitud cita Renda per a atenció en oficines:
91 553 00 71 i 901 22 33 44 (operador, de 9 a 19 hores, L-V)
- Telèfon Renda Informació:91 554 87 70 y 901 33 55 33
(per resoldre dubtes;de 9 a 19 hores, L-V)
IRPF 2021 (Dades a 1 de juny)
. | IRPF 2020 |
IRPF 2021 |
% 2021/2020 |
NAVEGACIÓ RENDEIX WEB (núm. de contribuents) |
14.070.095 |
14.826.270 |
5,37% |
declaració presentades |
12.825.479 |
12.990.105 |
1,28% |
declaració a ingressar |
2.719.946 |
2.966.660 |
9,07% |
Import (milions de €) |
3.190,929 |
3.790,036 |
18,78% |
declaració amb sol·licitud de devolució |
9.305.665 |
9.160.121 |
-1,56% |
Import (milions de €) |
6.783,715 |
6.669,033 |
-1,69% |
Devolucions Pagades |
7.427.806 |
7.399.100 |
-0,39% |
Import (milions de €) |
4.912,338 |
4.895,272 |
-0,35% |
Nota:
La suma de declaracions a ingressar i devolucions no coincideix amb les declaracions presentades, ja que no s'inclouen les declaracions negatives i les declaracions amb renúncia a la devolució.
declaració presentades
DELEGACIONES PROVINCIALS |
Total, declaració presentades IRPF 2021 |
ALMERÍA |
228.403 |
CÁDIZ |
278.000 |
CÓRDOBA |
220.500 |
GRANADA |
261.324 |
HUELVA |
174.506 |
JAÉN |
189.031 |
MÁLAGA |
447.366 |
SEVILLA |
557.030 |
JEREZ |
83.859 |
CEUTA |
22.496 |
MELILLA |
24.110 |
ANDALUCÍA |
2.486.625 |
HUESCA |
63.327 |
TERUEL |
37.703 |
ZARAGOZA |
319.175 |
ARAGÓN |
420.205 |
OVIEDO |
213.590 |
GIJÓN |
110.660 |
ASTURIAS |
324.250 |
ILLES BALEARS |
291.791 |
ILLES BALEARS |
291.791 |
LAS PALMAS |
310.993 |
STA.CREU DE TENERIFE |
273.586 |
CANARIAS |
584.579 |
CANTABRIA |
171.564 |
CANTABRIA |
171.564 |
ALBACETE |
113.057 |
CIUDAD REAL |
137.781 |
CUENCA |
53.878 |
GUADALAJARA |
83.776 |
TOLEDO |
200.577 |
CASTILLA-LA MANCHA |
589.069 |
ÁVILA |
46.245 |
BURGOS |
117.118 |
LEÓN |
141.995 |
PALENCIA |
51.901 |
SALAMANCA |
100.482 |
SEGOVIA |
46.630 |
SORIA |
27.980 |
VALLADOLID |
175.386 |
ZAMORA |
48.090 |
CASTILLA Y LEÓN |
755.827 |
BARCELONA |
1.649.832 |
GIRONA |
204.546 |
LLEIDA |
117.969 |
TARRAGONA |
229.614 |
CATALUÑA |
2.201.961 |
BADAJOZ |
183.037 |
CÁCERES |
114.653 |
EXTREMADURA |
297.690 |
A CORUÑA |
309.870 |
LUGO |
85.960 |
OURENSE |
80.926 |
PONTEVEDRA |
152.280 |
VIGO |
109.538 |
GALICIA |
738.574 |
MADRID |
2.161.707 |
MADRID |
2.161.707 |
MURCIA |
337.127 |
CARTAGENA |
103.777 |
MURCIA |
440.904 |
NAVARRA |
1.180 |
NAVARRA |
1.180 |
ÀLABA |
396 |
GUIPÚSCOA |
506 |
VIZCAYA |
830 |
PAÍS VASCO |
1.732 |
LA RIOJA |
100.422 |
LA RIOJA |
100.422 |
ALICANTE |
483.545 |
CASTELLÓN |
177.798 |
VALENCIA |
760.682 |
C. VALENCIANA |
1.422.025 |
TOTAL NACIONAL |
12.990.105 |
Devolucions sol·licitades i pagades(imports en milions d'euros)
DELEGACIONES PROVINCIALS |
Sol·licitades (núm.) IRPF 2021 |
Pagades (núm.) IRPF 2021 |
% Pag./sol. |
Importe solicitado IRPF 2021 |
Import pagat IRPF 2021 |
% Pag./Sol. |
ALMERÍA |
175.095 |
144.931 |
82,77% |
94,563 |
70,192 |
74,23% |
CÁDIZ |
204.037 |
167.231 |
81,96% |
158,016 |
121,335 |
76,79% |
CÓRDOBA |
158.422 |
129.393 |
81,68% |
97,343 |
72,824 |
74,81% |
GRANADA |
181.489 |
142.918 |
78,75% |
123,884 |
89,498 |
72,24% |
HUELVA |
137.539 |
115.600 |
84,05% |
79,627 |
61,120 |
76,76% |
JAÉN |
141.034 |
113.056 |
80,16% |
81,859 |
60,477 |
73,88% |
MÁLAGA |
310.976 |
244.517 |
78,63% |
220,338 |
158,444 |
71,91% |
SEVILLA |
407.237 |
330.036 |
81,04% |
289,709 |
212,566 |
73,37% |
JEREZ |
62.642 |
52.202 |
83,33% |
44,643 |
34,385 |
77,02% |
CEUTA |
16.744 |
13.683 |
81,72% |
12,023 |
9,044 |
75,23% |
MELILLA |
17.894 |
14.532 |
81,21% |
13,324 |
9,851 |
73,93% |
ANDALUCÍA |
1.813.109 |
1.468.099 |
80,97% |
1.215,330 |
899,736 |
74,03% |
HUESCA |
42.623 |
33.441 |
78,46% |
28,413 |
20,100 |
70,74% |
TERUEL |
25.026 |
19.535 |
78,06% |
15,661 |
11,311 |
72,22% |
ZARAGOZA |
209.506 |
163.383 |
77,98% |
147,489 |
105,433 |
71,49% |
ARAGÓN |
277.155 |
216.359 |
78,06% |
191,564 |
136,844 |
71,44% |
OVIEDO |
151.624 |
120.534 |
79,50% |
125,707 |
94,860 |
75,46% |
GIJÓN |
76.154 |
60.303 |
79,19% |
58,920 |
43,577 |
73,96% |
ASTURIAS |
227.778 |
180.837 |
79,39% |
184,627 |
138,436 |
74,98% |
ILLES BALEARS |
177.381 |
137.305 |
77,41% |
131,672 |
90,933 |
69,06% |
ILLES BALEARS |
177.381 |
137.305 |
77,41% |
131,672 |
90,933 |
69,06% |
LAS PALMAS |
241.293 |
196.643 |
81,50% |
162,055 |
119,234 |
73,58% |
TENERIFE |
210.444 |
170.544 |
81,04% |
140,283 |
102,135 |
72,81% |
CANARIAS |
451.737 |
367.187 |
81,28% |
302,338 |
221,369 |
73,22% |
CANTABRIA |
124.204 |
99.814 |
80,36% |
96,712 |
71,406 |
73,83% |
CANTABRIA |
124.204 |
99.814 |
80,36% |
96,712 |
71,406 |
73,83% |
ALBACETE |
83.260 |
68.979 |
82,85% |
59,539 |
45,019 |
75,61% |
CIUDAD REAL |
103.261 |
86.672 |
83,93% |
71,161 |
55,304 |
77,72% |
CUENCA |
40.929 |
33.634 |
82,18% |
28,576 |
21,274 |
74,45% |
GUADALAJARA |
61.993 |
51.276 |
82,71% |
48,230 |
36,774 |
76,25% |
TOLEDO |
147.977 |
120.824 |
81,65% |
104,669 |
78,703 |
75,19% |
C.-LA MANCHA |
437.420 |
361.385 |
82,62% |
312,175 |
237,074 |
75,94% |
ÁVILA |
33.163 |
26.763 |
80,70% |
22,699 |
16,623 |
73,23% |
BURGOS |
83.927 |
67.703 |
80,67% |
63,360 |
46,794 |
73,85% |
LEÓN |
102.421 |
84.136 |
82,15% |
73,124 |
55,923 |
76,48% |
PALENCIA |
37.146 |
30.300 |
81,57% |
25,624 |
19,223 |
75,02% |
SALAMANCA |
71.343 |
58.381 |
81,83% |
47,891 |
35,640 |
74,42% |
SEGOVIA |
33.792 |
27.333 |
80,89% |
23,186 |
17,072 |
73,63% |
SORIA |
20.328 |
16.360 |
80,48% |
12,945 |
9,456 |
73,05% |
VALLADOLID |
129.567 |
107.396 |
82,89% |
94,514 |
72,438 |
76,64% |
ZAMORA |
34.740 |
28.110 |
80,92% |
21,466 |
15,994 |
74,51% |
C. I LLEÓ |
546.427 |
446.482 |
81,71% |
384,810 |
289,164 |
75,14% |
BARCELONA |
1.013.427 |
796.385 |
78,58% |
848,546 |
609,941 |
71,88% |
GIRONA |
127.527 |
97.963 |
76,82% |
98,775 |
68,656 |
69,51% |
LLEIDA |
77.436 |
60.984 |
78,75% |
54,050 |
38,365 |
70,98% |
TARRAGONA |
149.064 |
117.439 |
78,78% |
117,743 |
84,020 |
71,36% |
CATALUÑA |
1.367.454 |
1.072.771 |
78,45% |
1.119,114 |
800,981 |
71,57% |
BADAJOZ |
129.140 |
105.716 |
81,86% |
72,305 |
53,215 |
73,60% |
CÁCERES |
77.979 |
64.226 |
82,36% |
43,690 |
32,850 |
75,19% |
EXTREMADURA |
207.119 |
169.942 |
82,05% |
115,995 |
86,065 |
74,20% |
A CORUÑA |
213.825 |
174.141 |
81,44% |
150,353 |
112,359 |
74,73% |
LUGO |
59.299 |
48.021 |
80,98% |
38,826 |
28,752 |
74,05% |
OURENSE |
51.773 |
40.731 |
78,67% |
32,339 |
22,989 |
71,09% |
PONTEVEDRA |
108.511 |
87.053 |
80,23% |
76,739 |
55,667 |
72,54% |
VIGO |
77.801 |
63.120 |
81,13% |
57,061 |
42,189 |
73,94% |
GALICIA |
511.209 |
413.066 |
80,80% |
355,319 |
261,955 |
73,72% |
MADRID |
1.620.596 |
1.340.160 |
82,70% |
1.303,671 |
970,287 |
74,43% |
MADRID |
1.620.596 |
1.340.160 |
82,70% |
1.303,671 |
970,287 |
74,43% |
MURCIA |
259.038 |
211.270 |
81,56% |
184,961 |
136,158 |
73,61% |
CARTAGENA |
79.473 |
66.653 |
83,87% |
59,075 |
45,322 |
76,72% |
MURCIA |
338.511 |
277.923 |
82,10% |
244,035 |
181,480 |
74,37% |
NAVARRA |
782 |
618 |
79,03% |
0,389 |
0,259 |
66,63% |
NAVARRA |
782 |
618 |
79,03% |
0,389 |
0,259 |
66,63% |
ÀLABA |
285 |
218 |
76,49% |
0,137 |
0,083 |
60,51% |
GUIPÚSCOA |
320 |
245 |
76,56% |
0,149 |
0,103 |
69,24% |
VIZCAYA |
578 |
456 |
78,89% |
0,293 |
0,209 |
71,36% |
PAÍS VASCO |
1.183 |
919 |
77,68% |
0,579 |
0,395 |
68,24% |
LA RIOJA |
72.175 |
58.363 |
80,86% |
48,467 |
35,080 |
72,38% |
LA RIOJA |
72.175 |
58.363 |
80,86% |
48,467 |
35,080 |
72,38% |
ALICANTE |
325.659 |
262.429 |
80,58% |
204,251 |
147,004 |
71,97% |
CASTELLÓN |
125.435 |
100.720 |
80,30% |
83,766 |
60,735 |
72,51% |
VALENCIA |
534.787 |
424.721 |
79,42% |
374,221 |
266,068 |
71,10% |
C. VALENCIANA |
985.881 |
787.870 |
79,92% |
662,237 |
473,807 |
71,55% |
TOTAL NACIONAL |
9.160.121 |
7.399.100 |
80,78% |
6.669,033 |
4.895,272 |
73,40% |