Salta al contingut principal

Interceptat un veler amb 400 quilos de cocaïna en l'Atlàntic a 500 milles de les Açores

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • El Vaixell d'Operacions Especials ‘Fulmar’ del Servei de Vigilància Duanera, en una operació internacional coordinada pel Centre d'Anàlisi i Operacions Marítimes en matèria de Narcotràfic (MAOC-N) i el Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), ha abordat un vaixell carregat amb cocaïna valorada en uns 15millones d'euros
  • L'operació es va saldar amb la detenció dels seus dos tripulants, que són de nacionalitat búlgara

18 d'agost de 2022.- El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb la Policia Nacional, ha interceptat a 500 milles nàutiques de les illes Açores un veler tipus ‘sloop’ de 15,85 metres d'eslora, de nom ‘Frea’, amb bandera de Polònia, quan transportava aproximadament 400 quilos de cocaïna valorats en uns 15 milions d'euros.

L'operació es va iniciar, com a conseqüència de la col·laboració internacional, a través de l'intercanvi d'informació entre el MAOC-N (Centre d'Anàlisi i Operacions de l'Atlàntic), el CITCO (Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat), els investigadors del Servei de Vigilància Duanera i la Policia Nacional. A partir d'aquí, es va determinar la possible implicació d'una embarcació sospitosa de tràfic il·lícit d'estupefaents procedent d'Amèrica del Sud.

Com a conseqüència d'això, el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va establir l'oportú dispositiu aeronaval que va donar com a resultat que el seu patruller ‘Fulmar’ localitzés i abordés al veler en el matí del dia 5 d'agost.

En el moment de l'abordatge es va poder observar que el veler transportava una important quantitat de fardells dels habitualment utilitzats per al tràfic de cocaïna, ocults en un habitacle de la popa de l'embarcació. En aquell moment, es va procedir a la detenció dels seus dos tripulants, de nacionalitat búlgara, així com a la captura del vaixell, que va ser traslladat al port de Cádiz, on es va procedir al seu registre.

Els investigadors tenien la sospita de què, a més dels a prop de 18 quilos de cocaïna que havien estat detectats després de l'abordatge, ja en el propi casc del vaixell podria trobar-se amagada una quantitat substancialment superior d'aquest estupefaent. Després del registre, les sospites van resultar confirmades, assolint així la xifra total intervingut els 400 quilos de cocaïna.

La droga estava oculta en un doble fons en la part de popa del veler, per la qual cosa el seu descobriment va resultar molt laboriós.

L'operació ha estat dirigida i coordinada per la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional. Tant els detinguts, com l'embarcació, la droga i les diligències policials passaran a disposició del Jutjat Central d'Instrucció número 5.

Aquesta operació és una més de les efectuades en la lluita contra el tràfic de drogues en la denominada Ruta Atlàntica de la cocaïna, coneguda per ser utilitzada per velers que procedents d'Amèrica del Sud transborden les substàncies estupefaents a la meitat de l'Atlàntic per a la seva posterior introducció en el continent europeu.

Filmació de l'operatiu (per descarregar els vídeos s'han d'introduir les adreces següents web):

https://we.tl/t-IjsytluwTe

https://we.tl/t-cNrKPw8QrH