Salta al contingut principal

Intervingut a la badia de Cádiz un veler carregat amb 4,4 tones d'haixix amb destinació a Amèrica del Sud

Operació conjunta de l'Agència Tributària i la Policia Nacional

  • L'embarcació va sortir cap a la costa occidental del Marroc per carregar la droga, retornant després a aigües espanyoles a causa del mal temps
  • S'ha detingut als dos tripulants del veler, de nacionalitat britànica, que va ser abordat després de ser auxiliat durant un temporal

27 de desembre de 2022.- Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en col·laboració amb Policia Nacional i amb la participació de la National Crime Agency del Regne Unit, ha intervingut 4,4 tones d'haixix a l'interior d'un veler britànic a la badia de Cádiz. L'embarcació va partir cap a la costa occidental del Marroc per carregar la droga, havent de retornar a aigües espanyoles a causa de les condicions meteorològiques.

L'operació s'ha desenvolupat en el marc de la cooperació internacional contra el tràfic d'estupefaents, a través del Centre d'Anàlisi i Operacions Marítimes en matèria de Narcotràfic (MAOC-N), òrgan europeu de control en l'Atlàntic d'embarcacions sospitoses. En aquest àmbit, les autoritats britàniques van alertar de la presència d'un veler sospitós que podria trobar-se en les costes espanyoles. Les investigacions van permetre esbrinar que l'embarcació anava a ser utilitzada per carregar al Marroc una gran quantitat d'haixix per ser transportat posteriorment a Amèrica del Sud.

En aquell moment van començar les investigacions per detectar la presència de l'embarcació en les costes andaluses, essent finalment localitzada per funcionaris de la Unitat de Vigilància Duanera de Cádiz en Port Amèrica, un dels ports esportius d'aquesta localitat.

Una vegada localitzat el veler, de nom ‘IVY ROSA’, es va iniciar el dispositiu de vigilància i control dels possibles moviments del vaixell, que va sortir de Cádiz cap a la costa occidental del Marroc per carregar la droga, tornant després cap a aigües espanyoles a causa del mal temps en l'estret de Gibraltar.

Trucada d'auxili i abordatge

Quan l'embarcació es va acostar cap a la badia de Cádiz per intentar refugiar-se del temporal, a la matinada de dissabte passat, i aprofitant la trucada que van fer els seus tripulants a Salvament Marítim perquè se'ls prestés ajuda, el patruller de Vigilància Duanera ‘Milà II’ es va servir del factor sorpresa per acostar-se i abordar l'objectiu sospitós, observant en el seu interior nombrosos bonys d'arpillera i ràfia dels comunament utilitzats per al transport d'aquesta classe d'estupefaents.

Una vegada auxiliats i traslladada l'embarcació al port de Cádiz es va detenir als seus dos tripulants i es va dur a terme el corresponent registre, localitzant-se 130 bonys que contenien uns 4.400 quilos de resina d'haixix.

Tant els detinguts, amb l'embarcació intervinguda i la droga confiscada, han estat llocs a disposició del Jutjat d'Instrucció número 2 de Cádiz.

La investigació continua oberta, per la qual cosa no es descarta que es produeixin noves detencions.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-oXTijdykgb