Saltar al contingut principal

L'Agència Tributària confisca més de 2.300 quilos d'haixix després d'abordar una 'narcolancha' al mar d'Alborán

Operació contra el narcotràfic

  • L'operació va requerir una acció operativa coordinada i simultània de dues patrulleres del Servei de Vigilància Duanera amb base a Motril, prèvia alerta d'un dels mitjans aeris, que en va detectar tres de semirígides en alta mar en actitud d'espera
  • Detinguts els quatre tripulants de la llanxa que portava la droga després d'un intent de fuga desactivat gràcies al ràpid desplegament del dispositiu d'abordatge

20 de juliol de 2022.- Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària han confiscat 2.384 quilos d'haixix en una operació contra el narcotràfic al mar d'Alborán i la costa de Granada.L'actuació ha acabat amb l'aprehensió de la droga i la detenció dels quatre tripulants de la ‘narcolancha’ que portava l'estupefaent.

L'operació es va iniciar en la matinada del dia 7 de juliol, quan un dels mitjans aeris de Vigilància Duanera, que es trobava en missió de patrulla, control i vigilància rutinària, va localitzar tres embarcacions semirígides aturades i abarloadas a 15 milles al sud-est de l'illa d'Alborán i va confirmar que una de les semirígides es trobava carregada amb un nombre indeterminat de farcells d'arpillera i ràfia dels comunament utilitzats per al transport de l'haixix, en actitud d'espera.

Immediatament, es va establir un dispositiu de seguiment i control dels objectius sospitosos, en el qual van participar mitjans aeronavals del Departament de Duanes de l'Agència Tributària, i al que es van incorporar els patrullers de Vigilància Duanera ‘Calàbria II’ i ‘Fènix III’, ambdós amb base a Motril.

Ràpid desplegament operatiu

Durant la matinada, el patruller ‘Fènix III’ es va aproximar a l'embarcació pneumàtica semirígida equipada amb tres motors que transportava els farcells.En aquell moment els seus tripulants van fugir i van començar a donar al mar part de la càrrega que transportaven, fent cas omís als senyals acústics i lluminosos d'alt.Després de la fugida, el patruller ‘Fènix III’ va procedir a l'abordatge de l'embarcació contrabandista.

Immediatament es va procedir a la detenció dels quatre tripulants, tots de nacionalitat marroquina, i es va assegurar l'embarcació i la càrrega que transportava.

Paral·lelament, el patruller ‘Calàbria II’ es va encarregar del rastreig i recuperació dels farcells llançats al mar.

Tot seguit, es va traslladar la droga, l'embarcació intervinguda i els detinguts fins a les dependències de la Base Marítima de Vigilància Duanera de Motril, on s'han instruït les corresponents diligències.

El total de la mercaderia intervinguda ascendeix a 68 farcells amb un pes total aproximat de 2.364 quilos de resina d'haixix, el valor de la qual al mercat superaria els 15 milions d'euros.

Tant els detinguts com els gèneres intervinguts han passat a disposició del Jutjat de Motril en funcions de guàrdia, que ha ordenat l'ingrés a presó dels quatre detinguts.

L'operació forma part d'un dispositiu especial de vigilància que realitza el Departament de Duanes de l'Agència Tributària a les costes andaluses i sobre embarcacions potencialment susceptibles de dedicar-se a activitats il·lícites.

La investigació dels funcionaris de Vigilància Duanera a Motril continua oberta, per la qual cosa no es descarta que es produeixin noves detencions en els propers dies.

Vigilància duanera:Presentació de denúncies per contraban i delictes relacionats 

Telèfon gratuït 900351378.

Email:denunciasvigilanciaaduanera@correo.aeat.es