Salta al contingut principal

Desmantellada a Almería la major plataforma logística de proveïment de combustible per als trànsits il·lícits del Mediterrani

Operació conjunta d'Agència Tributària i Guàrdia Civil

  • Intervingudes 25 embarcacions dedicades a proveïment de combustible, així com sis motos d'aigua, deu remolcs d'embarcacions, set motors d'alta cilindrada i més de 40.000 litres de combustible destinat a l'aprovisionament de "narcollanxes"

  • Confiscats més de 700.000 euros en efectiu, en part ocults en dobles fons sota el sòl i després de les parets dels immobles dels líders de l'organització

  • Decomissats 33 vehicles, alguns d'alta gamma amb un valor de mercat de més de 200.000 euros, incloent un camió cisterna per al transport de combustible i tractors per al remolc de les embarcacions

24 de juny de 2024.- El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i Guàrdia Civil, en el marc de l'operació"Ovidio", han detingut a 50 persones integrants del conegut com "Clan dels Lateros". Amb aquesta actuació es considera desmantellada la major plataforma logística de proveïment de combustible per als trànsits il·lícits durant el Mediterrani.

En l'operació s'han intervingut nombrosos efectes entre els que destaquen més de 700.000 euros en efectiu, en part ocults en dobles fons sota el sòl i després de les parets dels immobles dels líders de l'organització, així com cinc armes de foc tipus escopeta i 33 vehicles, alguns d'ells d'alta gamma per valor de més de 200.000 euros i incloent també un camió cisterna per al transport de combustible i tractors per al remolc de les embarcacions.

S'han intervingut també 25 embarcacions dedicades al proveïment de combustible, així com sis motos d'aigua, deu remolcs d'embarcacions, set motors d'alta cilindrada i més de 40.000 litres de combustible destinat a l'aprovisionament de "narcollanxes". Igualment, s'ha procedit a l'embargament de 42 actius immobiliaris i 85 vehicles, així com al bloqueig i embargament d'un total de 52 comptes bancaris de diferents entitats financeres, amb un valor total de més de cinc milions d'euros.

L'operació es va iniciar a principis de 2023, quan els investigadors van poder constatar l'existència d'una organització criminal assentada en la barriada de Puente del Riu (Adra, Almería), coneguda com el "Clan dels Lateros", que es dedicava a l'obtenció, dipòsit i proveïment de grans quantitats de combustible a embarcacions utilitzades per al tràfic de drogues i immigració irregular mitjançant embarcacions recreatives amb amarratges en els ports esportius d'Adra i Almerimar, principalment.

Fruit d'aquesta informació, els agents van intervenir un gran nombre d'embarcacions, procedint a aplicar sancions administratives per contraban per l'obtenció irregular de combustible de les gasolineres.

Plataforma logística i embarcadors il·legals

El denominat "Clan dels Lateros", per al transbord del combustible en alt mar a les "narcollanxes", desenvolupava amb caràcter general un modus operandi que es dividia en dues fases.

En una primera fase, adquirien el combustible en diferents gasolineres, generalment mitjançant el proveïment de dipòsits de gran capacitat (1.000 litres), que traslladaven en camions o furgonetes no habilitades per a tal efecte, amb el consegüent risc per transportar mercaderia inflamable sense cap mesura de seguretat.

Posteriorment, aquest combustible era transportat fins a una parcel·la ubicada en la barriada de Puente del Riu, on l'organització havia adquirit la major part dels immobles i havia instal·lat gran quantitat de cambres de vigilància en punts estratègics, la qual cosa, unit a què es tractava d'una zona aïllada, generava que aquest lloc, permanentment vigilat pels seus integrants, constituís una zona segura per al desenvolupament de les seves activitats il·lícites.

Aquest lloc s'havia convertit en una "plataforma logística", on l'organització va arribar a disposar de més de deu vehicles, entre camions i furgonetes, que es dedicaven al transport de combustible, destacant una de les seves últimes adquisicions, un camió cisterna.

En la segona fase, el combustible transvasat a garrafes es transportava fins a finques situades en primera línia de costa del terme municipal d'Adra (Almería), on l'organització havia construït il·legalment embarcadors. Allà posseïa un gran nombre d'embarcacions que eren empleades per al transport de les garrafes fins a les narcollanxes en alt mar. Durant aquesta investigació, aquestes embarcacions s'han pogut vincular amb desembarcaments recents de gran quantitat de migrants a les costes d'Almería, així com amb partides d'haixix.

Activitat permanent i alts nivells de violència

Aquestes embarcacions recreatives que partien de costa podien arribar a transportar quantitats d'entre 200 i 300 garrafes en cada viatge i gairebé cada dia, arribant en una mateixa jornada a sortir fins a quatre o cinc embarcacions transportant combustible.

L'organització feia ús de la violència, donant-se nombrosos incidents amb terceres organitzacions fins que es feia amb el control absolut de la zona de costa des de la qual operava, així com contra gasolineres a les que acovardia, igual que a dipositaris que no volien retirar les embarcacions que confiscaven i a la població civil que pretenia denunciar les seves activitats il·legals.

Investigació de blanqueig

Els beneficis econòmics que li reportava el desenvolupament d'aquesta activitat criminal era empleat per l'organització per a l'adquisició i reforma d'immobles, vehicles d'alta gamma i cavalls pur sang.

Direcció de l'operativa criminal des de la presó

Per tot això, es va establir un ampli dispositiu policial amb un total de 35 entrades i registres a les localitats d'Adra i Berja. Així mateix, s'ha realitzat el registre d'una cel·la del centre penitenciari d'Ullastre (Almería) corresponent a un dels principals membres de l'organització, que dirigia les operatives des de presó usant per això un telèfon mòbil que ocultava en la cel·la i amb el que es comunicava mitjançant aplicacions encriptades.

S'ha procedit a la detenció d'un total de 50 persones pels delictes d'Organització Criminal, Tràfic de Drogues, Contra els Drets dels Ciutadans Estrangers, Contraban, Contra la Seguretat Col·lectiva, Tinença Il·lícita d'Armes, Sostracció de Vehicles i Blanqueig de Capitals.

Risc per a la població

Les operatives de proveïment de combustible a "narcollanxes" venen generant nombroses situacions de perill per a la població que han donat lloc a diversos incidents, com l'enfonsament i incendi d'embarcacions amb els abocaments associats, o fins i tot la defunció de la tripulació d'alguna embarcació, generant en els diferents nuclis de població en els que es desenvolupava aquesta activitat criminal una greu alarma social. El propi transport en vehicle a través de poblacions urbanes, o el dipòsit en llocs ocults sense les condicions adequades és, en si mateix, un risc d'extrema gravetat.

L'operació ha estat desenvolupada per Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i Guàrdia Civil, i coordinada pel Jutjat d'Instrucció número 2 de Berja i la Fiscalia Antidroga de l'Almería.

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

https://we.tl/t-uUnPBcj1Sg