Salta al contingut principal

Interceptat en l'Atlàntic un semisubmergible que s'adreçava cap a la costa peninsular

Operació d'Agència Tributària, Guàrdia Civil i Policia Nacional

  • Detinguts els quatre tripulants, de nacionalitat colombiana, que van ser rescatats després que enfonsessin l'artefacte davant l'acostament del vaixell ‘Fulmar’ del servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a 280 milles a l'oest de la costa de Cádiz

  • Els investigadors apunten que la nau presenta característiques similars a unes altres ‘narcoembarcacions’ localitzades en operacions anteriors, i pel lloc de la intervenció i el mode d'actuar de la tripulació, es presumeix que transportaven cocaïna a bord

  • En una operació paral·lela s'han intervingut 900 quilos de cocaïna a 200 milles de les Canarias, amb la col·laboració internacional de la NCA britànica i la DEA dels EUA

26 de juny de 2024.- Funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació conjunta amb Policia Nacional i Guàrdia Civil, han dut a terme la intercepció d'un semisubmergible que s'adreçava a les costes de la Península. L'operació, duta a terme pel vaixell ‘Fulmar’ de Vigilància Duanera, ha conclòs amb la detenció dels quatre tripulants de l'artefacte, de nacionalitat colombiana, que van ser rescatats després d'enfonsar l'embarcació a 280 milles a l'oest de la costa de Cádiz, davant l'acostament del "Fulmar". 

Els investigadors apunten que la nau presenta unes característiques similars a les d'unes altres ‘narcoembarcacions’ localitzades en operacions anteriors, i pel lloc de la intervenció, així com el mode d'actuar de la tripulació detinguda, es presumeix que transportava cocaïna a bord.

L'operatiu s'inicia el passat dia 24, quan es rep informació de la Drug Enforcement Administration (DEA) dels EUA, que indica un possible punt de transbord entre un objectiu desconegut i una embarcació presumiblement semirígida en una zona on el Servei de Vigilància Duanera ja mantenia vigilància intensificada mitjançant mitjans satel·litals i cap a on ja estava navegant el ‘Fulmar’ per optimitzar la travessia de tornada a port.

En el matí del dia 25, a unes 280 milles a l'oest de Cádiz, el Vaixell d'Operacions Especials localitza per la seva proa un semisubmergible de 20 metres d'eslora, similar als ja localitzats en la ria de Aldán el 2019 i en la ria de Arousa el 2023.

La tripulació de l'artefacte, en el moment en què perceben la proximitat del vaixell, obren les aixetes de fons i surten a la superfície per posar-se fora de perill. El semisubmergible s'inunda en minuts i s'enfonsa amb la seva càrrega al fons del mar. Els quatre tripulants colombians són rescatats i detinguts per la tripulació del "Fulmar".

Operació prèvia amb 900 quilos de cocaïna confiscada

Es dona la circumstància de què el vaixell de Vigilància Duanera ja anava carregat amb droga confiscada, a prop de 900 quilos de cocaïna, en el moment de la intervenció del semisubmergible, atès que acabava de realitzar, tres dies abans, una altra actuació igualment conjunta amb Guàrdia Civil i Policia Nacional.

En aquest primer operatiu, i fruit de la col·laboració internacional, es rep intel·ligència dels serveis de la National Crime Agency (NCA) britànica i la DEA, canalitzada a través del Centre d'Anàlisi contra el Narcotràfic Marítim en l'Atlàntic (MAOC) i del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

Com a resultat de l'anàlisi de la intel·ligència rebuda, realitzat pels serveis policials i duaners espanyols, es va activar el ‘Fulmar’ per intentar localitzar i intervenir una embarcació que presumiblement transportava una important quantitat de cocaïna amb destinació a Espanya. La tripulació del ‘Fulmar’, a la matinada de dissabte 22, localitza en la zona estimada de transbord la semirígida, que en veure's descoberta inicia la fugida, carregada amb una important quantitat de fardells dels utilitzats habitualment per al tràfic de cocaïna.

La persecució, en condicions meteorològiques complicades, es prolonga durant més de sis hores, i finalment s'aconsegueix frustrar l'intent de partida. La tripulació de la ‘narcollanxa’ llança la càrrega, un total de 30 fardells amb a prop de 900 quilos de cocaïna, que són recuperats pels funcionaris del SVA.

La persecució va cessar en el moment en què, constatat que el total de la mercaderia havia estat llançada al mar, l'objectiu perseguit va posar rumb a la illa de La Palma. Es dona la circumstància de què l'endemà va aparèixer una llanxa abandonada a la platja de Tazacorte a La Palma que, gairebé amb qualsevol seguretat, corresponia a la que va fugir després de ser perseguida pel Vaixell d'Operacions Especials.

Tots aquests fets han estat informats la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional, que ha remès al Jutjat de Guàrdia les actuacions per continuar les investigacions, prendre declaració als tripulants del semisubmergible i intentar identificar als de la semirígida.

L'èxit d'aquest tipus d'actuacions és fruit de l'excel·lent treball de col·laboració entre diversos organismes europeus i nacionals (MAOC, CITCO) i els diferents cossos policials i duaners espanyols, així com, en aquest cas, de la cooperació de la DEA i la NCA.

 

 

Filmació de l'operatiu (per descarregar el vídeo s'ha d'introduir l'adreça següent web):

 

https://we.tl/t-W3tFoCFc9U