Salta al contingut principal

L'Agència Tributària va realitzar 44.700 actuacions de control sobre grans empreses, patrimonis rellevants i economia submergida, un 13,7% més

Balanç 2023 de resultats de control tributari

  • L'Àrea d'Inspecció va liquidar un 10,7% més de deute, amb un pes de la Delegació Central de Grans Contribuents en les liquidacions que va fregar el 50%

  • 500 milions d'euros de bases imposables garantides amb Acords Previs de Valoració en matèria de fiscalitat internacional de multinacionals, un 31,9% més

  • S'han realitzat més de 2.300 inspeccions amb descobriment de vendes ocultes, amb quotes liquidades per un import de 466 milions, un 7,1% més

  • En relació amb contribuents dels que ha obtingut informació sobre els seus comptes a l'exterior, l'Àrea d'Inspecció ha liquidat 251 milions, un 24,8% més

  • El 2023 s'han obtingut 16.708 milions d'euros de la tasca de control i s'han realitzat 1,9 milions d'actuacions de control de tributs interns

  • S'han incrementat un 15,4% les personacions per afermar el cobrament de deutes i un 56,7% els requeriments internacionals de cobrament, fins a superar els 2.800

19 de setembre de 2024.- L'Agència Tributària va dur a terme el 2023 un total de 44.776 actuacions de control inspector relacionats amb grans empreses, patrimonis rellevants, abusos de formes societàries i lluita contra l'economia submergida, un 13,7% més que l'any anterior. Dins aquestes actuacions, que consumeixen elevats recursos d'alta qualificació, es van realitzar 34.487 actuacions sobre multinacionals, grups societaris i empreses amb facturació anual superior a sis milions d'euros (+17,3%).

Englobades en aquelles més de 44.000 actuacions destacades es troben també 3.031 d'anàlisi patrimonial i societària (+2%), 5.812 relacionades amb abusos de formes societàries i ocultació d'activitat (+3,9%) i 1.446 amb vendes ocultes descobertes en activitats econòmiques (+2,8%).

Aquestes actuacions formen part de l'activitat de control que va dur a terme l'Agència Tributària l'any passat i que va concloure amb 16.708 milions d'euros de recaptació vinculada amb la seva tasca en la prevenció i lluita contra el frau després de més d'1.898.000 actuacions de control de tributs interns, en línia amb l'any anterior.

En l'Àrea d'Inspecció es va liquidar un 10,7% més de deute, amb un pes de la Delegació Central de Grans Contribuents en les liquidacions que va fregar el 50%. També es van realitzar minoracions de bases negatives, deduccions pendents d'aplicar i quotes a compensar, per un import de 3.356 milions d'euros, actuacions de gran transcendència per eixamplar bases imposables futures i elevar la recaptació.

Eixamplament de bases en les multinacionals

Amb aquell mateix objectiu d'eixamplar bases imposables, l'Oficina Nacional de Fiscalitat Internacional (ONFI), va participar el 2023 en la gestió de 54 Acords Previs de Valoració (AU) amb resultat estimatori en matèria de fiscalitat internacional de multinacionals, fet que suposa garantir a futur bases imposables per un import de 3.578 milions d'euros, un 31,9% més que l'any anterior.

Al seu torn, i també en l'àmbit de la fiscalitat internacional de grans empreses multinacionals, l'Agència Tributària va regularitzar l'any passat bases imposables per un import de 2.925 milions d'euros en un total de 87 comprovacions inspectores que van realitzar la Delegació Central de Grans Contribuents i les altres delegacions de l'Agència amb el suport de la ONFI.

Control a partir d'informació de l'exterior i investigació

D'altra banda, el control inspector sobre contribuents dels que s'ha rebuda informació de comptes financers a l'exterior a través de la directiva europea ‘DAC2’, l'estàndard CRS de l'OCDE i l'acord ‘Fatca’ amb ELS EUA va permetre liquidar 251 milions d'euros (un 24,8% més) a 602 contribuents, de manera que des de 2017, any en el que comença a rebre's aquesta informació, l'àrea d'Inspecció de l'Agència ja ha liquidat més de 1.200 milions a més de 3.300 contribuents.

Al seu torn, i dins l'activitat anual de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) del Departament d'Inspecció, destaca especialment la preparació de les fitxes ‘FITT’ (Fitxes d'Informació amb Transcendència Tributària), que l'Oficina trasllada a les diferents delegacions de l'Agència Tributària per a la possible regularització de contingències fiscals. L'any passat, la ONIF va remetre per a anàlisi 416 fitxes FITT. Al seu torn, les remeses en els últims anys van facilitar que el 2023 les delegacions de l'Agència liquidessin un total de 501 milions d'euros a 420 contribuents.

Grans patrimonis

També l'any passat l'Agència va realitzar, des de les seves diferents delegacions, 999 actuacions de control sobre grans patrimonis de persones físiques, actuacions que van portar a liquidar deute per un import de 502 milions d'euros, en línia amb anys anteriors. A més de donar el seu suport a aquestes liquidacions, la Unitat Central de Coordinació del Control de Patrimonis Rellevants ve impulsant diversos projectes per seguir reforçant i actualitzant els sistemes de control en aquest terreny. Entre ells es troba l'eina per facilitar la detecció de falsos no residents amb patrimonis rellevants, que el 2023 ha facilitat la liquidació de 27,7 milions d'euros sobre 136 contribuents artificialment localitzats en uns altres països, i per als quals s'ha determinat que realment tenien residència efectiva a Espanya.

Economia submergida

En l'àmbit del control destinat a aflorar activitat econòmica oculta, l'Agència va realitzar l'any passat 2.317 actuacions inspectores sota diferents programes de comprovació (les ja esmentades 1.446 en el control d'activitats econòmiques, i la resta en uns altres programes) en les que va descobrir vendes ocultes, regularitzant quotes per un import de 466 milions d'euros, un 7,1% més que l'any previ.

Al seu torn, es van liquidar quotes i sancions per un import de 156 milions d'euros, un 27,9% més, a més de 1.200 contribuents que prèviament havien estat objecte d'actuacions d'entrada i registre amb suport de les Unitats d'Auditoria Informàtica, les UAI. Aquestes unitats van participar l'any passat en més de 1.500 actuacions amb abocaments informàtics que faciliten el descobriment de rendes ocultes, permeten millorar l'obtenció de proves i redueixen la durada de les comprovacions.

Les inspeccions en l'àmbit de la lluita contra l'economia submergida es complementen amb el pla de visites. El 2023, l'Agència va realitzar més de 29.600 actuacions presencials (‘pentinats ’) destinades al control ‘in situ ’en sectors i àmbits de risc fiscal. Entre aquestes actuacions es troben més de 8.100 del ‘Pla de Visites IVA’ i gairebé 1.500 visites complementàries de les macrooperacions sectorials.

Control recaptatori

Novament en el context ja esmentat de la creixent importància de la informació existent a l'exterior, però en aquest cas des de l'òptica del control recaptatori, el 2023 s'han incrementat substancialment els requeriments internacionals a tercers països, tant d'informació, com per a la trava de béns i adopció de mesures cautelars. Amb l'impuls del nou Equip Nacional de Cobrament Internacional, s'han realitzat 2.830 requeriments d'aquestes característiques, un 56,7% més que l'any anterior.

Destaca també el creixement de les derivacions de responsabilitat (35.890, +14,6%), continuant la tendència dels últims anys, en què s'ha realitzat un esforç per incrementar actuacions d'aquesta naturalesa, a vegades de gran complexitat i importància. Amb el mateix objectiu d'afermar el cobrament efectiu dels deutes s'han adoptat 4.435 mesures cautelars, un 7,5% menys que el 2022, incloent 1.232 acords de prohibició de disposar de béns immobles (un 65,4% més). L'import de deutes cobrats com a conseqüència de la utilització d'ambdues eines, derivacions i mesures cautelars, assoleix els 672 milions d'euros.

Sobre una base de fort creixement de personacions de l'Àrea de Recaptació l'any passat, recuperant la dinàmica prèvia a la pandèmia, el 2023 s'ha retornat a incrementar (un 15,4%, fins a les 16.292) el nombre de personacions per realitzar actuacions executives i d'obtenció d'informació sobre deutors.

Al seu torn, el nombre d'expedients d'investigació de moviments financers, destinats a perseguir la utilització de figures defraudatòries, com la interposició de societats o la utilització de testaferros, ha crescut un 1,8% fins als 66.362.

Per part seva, la major flexibilització incorporada el 2023 a la concessió d'ajornaments ha portat a un creixement del deute pendent de cobrament, que s'eleva un 4% fins als 42.000 milions des del seu mínim en 13 anys. Cap subratllar que es tracta de deute en període voluntari ràtios de cobrament de les quals es mantenen en els mateixos alts nivells existents abans de les mesures de flexibilització.

Lluita contra el contraban

Durant l'any passat també es van desenvolupar les habituals tasques de control d'impostos especials i mediambientals, control duaner i en l'àmbit del contraban, narcotràfic, blanqueig i altres delictes econòmics. En matèria de contraban va destacar especialment la confiscació de 90 tones de cocaïna, amb 425 detinguts, al que cap afegir la captura de 86 tones d'haixix; 6 milions de paquets i 178 tones de picada i altres tasques del tabac; i la intervenció de més de 4 milions de productes falsificats.

Durant 2023, l'Agència Tributària ha mantingut l'activitat habitual de col·laboració amb la justícia i amb unes altres administracions en l'àmbit nacional i internacional, i s'ha impulsat la prevenció del frau mitjançant les eines d'informació i assistència i els fòrums cooperatius en els que participa l'Agència.