L'Agència Tributària impulsa el control de persones físiques amb signes externs de riquesa en clara discrepància amb la seva renda i patrimoni declarats
Directrius del Pla Anual de Control Tributari
-
El 2025 es posarà en marxa una segona fase de simplificació del llenguatge administratiu que afectarà a més de quatre milions de documents a l'any en matèria de comprovació d'IVA i Societats, sancions d'IRPF i altres tràmits de les àrees de Recaptació i Duanes
-
L'Agència Tributària inicia l'estudi d'un sistema de IA per preveure la necessitat d'assistència del ciutadà i adaptar-se a la demanda diària
-
S'intensificarà el control d'operacions que amaguin grans alteracions patrimonials, l'ús fraudulent d'avantatges fiscals dissenyades per preservar la neutralitat de reestructuracions empresarials i l'ocultació del beneficiari real d'operacions econòmiques significatives
-
En l'àmbit recaptatori s'anticiparà el control i es farà un seguiment preventiu dels riscos de cobrament associats a delictes fiscals i de contraban, al mateix temps que es posa en marxa l'Equip Nacional de Procediments Concursals per impulsar la gestió de cobrament en aquest àmbit
-
Es realitzaran investigacions sobre els "neobancs" en relació amb el blanqueig de fons per part d'organitzacions criminals
17 de març de 2025.- L'Agència Tributària impulsarà les tasques d'investigació, anàlisi d'informació patrimonial i comprovació sobre persones físiques que compten amb signes externs de riquesa en clara discrepància amb les rendes i el patrimoni que declaren. Aquesta línia d'actuació destacada figura en les directrius generals del Pla de Control Tributari 2025 publicades avui en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), on se subratlla també la intenció d'intensificar progressivament i des d'aquest any el control de les contingències tributàries més complexes, així com aquelles vinculades a grans empreses, grups fiscals i patrimonis rellevants.
En l'apartat d'investigació i control del frau, es pretén, entre altres accions, intensificar la vigilància sobre operacions que puguin amagar grans alteracions de patrimoni, l'ús fraudulent d'avantatges fiscals dissenyades per preservar la neutralitat de reestructuracions empresarials i l'ocultació dels beneficiaris reals d'operacions econòmiques significatives.
Dins aquest enfocament, l'àrea d'Inspecció de l'Agència Tributària inclou una línia específica d'actuació per a aquelles contribuents persones físiques que, a diferència dels patrimonis rellevants més convencionals, mantenen una forta asimetria entre el nivell de vida real i el que figura en les declaracions tributàries.
Es tracta de supòsits molt específics, en els quals el contribuent manté un estàndard de vida que no es compadeix en absolut amb les rendes declarades o el patrimoni conegut. Per fer-ho, aquestes persones es valen de la utilització abusiva de societats instrumentals per desviar despeses personals, situar en elles actius per al seu ús personal, simular arrendaments de béns i serveis, o encobrir rendes a través de préstecs ficticis.
En aquests casos, el control de l'Agència Tributària se centrarà, entre altres aspectes, en l'anàlisi de les estructures creades, per tal d'atribuir a les persones físiques com a rendes l'import de totes les despeses i inversions que, essent del seu gaudi exclusiu, s'estiguin declarant com a despeses deduïbles o inversions de les estructures que han creat amb finalitats defraudatoris.
Més enllà d'aquests supòsits concrets d'especial gravetat i complexitat, en el conjunt de la tradicional anàlisi patrimonial de contribuents d'alta capacitat econòmica s'atendrà especialment a la utilització de societats per a la deducció de despeses personals, així com a l'aprofitament gratuït, o per preus no de mercat, de béns de la societat per part del soci i el seu cercle familiar.
Igualment, s'intensificarà el control sobre determinats col·lectius, com el d'aquells empresaris o professionals sense ingressos de targetes quan els pagaments per aquesta via siguin habituals en el seu sector, o sobre aquells que simulin una activitat econòmica i emetin factures irregulars, així com especialment en els receptors d'aquelles factures, que obtenen devolucions indegudes d'IVA i generen despeses fictícies. També s'analitzarà el paper dels inversors que participin en estructures associatives de finançament com les agrupacions d'interès econòmic, canalitzadores de beneficis fiscals.
A més, en l'àmbit dels no residents s'impulsarà la regularització de les rendes o guanys derivats d'immobles i les infraretencions en les rendes d'artistes i esportistes. També aquest any l'Agència iniciarà l'adaptació dels seus esquemes de devolució de retencions de dividends per IRNR a la directiva ‘Faster’, que té en compte regles harmonitzades d'emissió i validesa de certificats de residència i procediments per a l'ajustament de les retencions practicades.
Economia submergida
L'Agència Tributària mantindrà també presència en sectors amb alt risc d'existència d'economia submergida, realitzant actuacions coordinades, entre altres supòsits, sobre contribuents que utilitzen mitjans de pagament radicats a l'estranger i que eviten les obligacions de subministrament d'informació a l'Agència.
De la mateixa manera, els plans sectorials de visites posaran l'èmfasi en el control de les terminals de venda (TPV) i altres sistemes de facturació al públic, informant de la propera entrada en vigor de les noves obligacions relatives als sistemes informàtics de facturació per evitar l'ús del "programa de doble ús".
Al mateix temps, s'impulsaran actuacions de control sobre contribuents que hagin operat amb monedes virtuals sense declarar les rendes o guanys derivats de la seva tinença i transmissió.
Comerç electrònic i sistemes de pagament virtual
En l'àmbit del comerç electrònic a través de plataformes, aquest any es podrà aprofitar ja per a actuacions de control la nova informació sobre pagaments transfronterers i la informació duanera vinculada al règim de finestreta única per a la detecció d'infradeclaracions d'IVA. A més, des de la pròpia òptica duanera, s'explotaran noves tecnologies per a la millora de la identificació d'enviaments amb possible infravaloració de la mercaderia. També s'impulsarà, a partir de l'intercanvi d'informació internacional "DAC7", la identificació de propietaris i intermediaris en el mercat del lloguer turístic.
Juntament amb l'economia de les plataformes, suposa igualment un repte per al control fiscal el creixement d'activitat dels denominats "neobancs". Aquest fenomen portarà a una intensificació de controls fiscals per evitar que els mitjans de pagament alternatius suposin una via d'elusió o frau, però també s'analitzarà des de l'òptica de la investigació del blanqueig de capitals per part d'organitzacions criminals.
Assistència al contribuent
Al seu torn, l'Agència Tributària iniciarà aquest any l'estudi d'una sèrie de projectes per utilitzar la intel·ligència artificial (IA) amb l'objectiu de reforçar l'eficiència de les seves actuacions. Entre ells, les directrius del Pla de Control assenyalen la possible utilització per part de l'Agència d'un sistema que, ajudat per la IA, permeti preveure la demanda d'assistència que puguin requerir els contribuents, de manera que l'oferta d'assistència per canals presencials i no presencials s'ajusti el més possible a la demanda real diària existent.
Totes les noves propostes de projectes d'ús de IA que presentin els diferents departaments i serveis de l'Agència es canalitzaran a través d'un grup de treball que coordinarà les peticions de desenvolupament garantint que compleixen amb els criteris i prioritats del Pla Estratègic de l'Agència per al període 2024-2027, que estableix la necessitat de què en cap dels projectes en estudi la IA sigui l'última instància de presa de decisions i que qualsevol actuació estigui subjecta a una supervisió humana.
L'estudi del sistema de IA per preveure la demanda d'assistència és un element més de tota una estratègia de millora contínua del model d'informació i assistència implantat en l'Agència, entenent que les millores d'assistència, juntament amb aquelles que es realitzin en la prevenció dels incompliments, permeten seguir avançant en el foment del compliment voluntari com eina primordial, també, en la lluita contra el frau.
En aquest sentit, s'han projectat una sèrie de millores, cas de la implantació de la cita telefònica durant el dia com opció intermèdia entre l'atenció immediata i la cita per a l'endemà, o aquest any la creació de la nova modalitat denominada "Renda Directa" per a la presentació de declaracions senzilles d'IRPF per part de determinats contribuents en la propera Campanya de Renda.
Segona fase de la simplificació de documents
Al seu torn, el 2025 es posarà en marxa una segona fase de simplificació del llenguatge administratiu que afectarà a més de 4,1 milions de documents a l'any, entre altres matèries en l'àmbit de la comprovació d'IVA i Societats, les sancions d'IRPF i altres tràmits de les àrees de Recaptació i Duanes. D'aquesta manera, s'amplia a nous tràmits i procediments el procés de clarificació del llenguatge iniciat l'any 2023, quan es van modificar ja més de 3,7 milions de documents en termes anuals.
També es treballarà en la conversió de l'‘Informador censal’ en un "Assistent virtual de censos" i en la posada en marxa de "Censos Web", un servei que facilitarà al contribuent l'alta d'activitats i el compliment assistit de la resta d'obligacions censals.
Aquest any, a més, s'admetrà gradualment el pagament a través de "Bizum", fins i tot en contextos d'assistència telefònica i presencial, i s'ampliaran les possibilitats de pagament amb targeta de crèdit o dèbit en condicions de comerç electrònic assegurança, permetent de forma generalitzada l'ingrés amb aquest tipus de sistemes.
Rectificació d'errors
Entre les novetats previstes en matèria de prevenció del frau destaca l'augment de supòsits per als quals es posarà a disposició del contribuent d'IRPF la possibilitat d'autocorregir possibles errors o omissions mitjançant una declaració complementària prèviament calculada per l'Agència, o l'avenç al mes d'abril de les comunicacions que es venen realitzant a potencials no declarants d'IRPF que estan obligats a presentar la declaració.
També s'avançarà en transparentación de dades fiscals, entre altres mesures amb la posada a disposició dels contribuents d'informació rellevant per a possibles rectificacions de declaracions d'IVA ja presentats aprofitant les campanyes de declaració de Renda i Societats, moment en què ja es compta amb informació de tercers que no estava disponible quan es va declarar l'impost indirecte.
Control recaptatori
En l'àmbit recaptatori s'anticiparà el control i es farà un seguiment preventiu del risc de cobrament associat a delictes fiscals i de contraban per ocultació de béns o rendes. També s'actualitzaran els procediments d'embargament per fixar unes regles de periodicitat i tramitació més àgils i concordes a la immediatesa que requereixen aquests procediments. A més, a partir de la posada en marxa de l'Equip Nacional de Procediments Concursals, s'impulsarà la gestió de cobrament en aquell àmbit i la detecció de concursos fraudulents.
De la mateixa manera, es farà una anàlisi de deutors amb especial atenció als buidatges patrimonials per aparentar insolvències, utilització de "societats refugi", existència de vincles a l'exterior o construcció d'entramats de societats sota un control únic per a la prestació de serveis ficticis per unes altres entitats del mateix grup.
Delinqüència organitzada
Quant a l'activitat del Servei de Vigilància Duanera, i a més de l'habitual lluita contra el tràfic de cocaïna i haixix, i el contraban de tabac, durant el 2025 es desenvoluparan projectes amb IA per satisfer necessitats operatives i d'investigació, al mateix temps que es participarà en projectes europeus amb funcionalitats de IA en matèria de suport a la detecció i anàlisi de riscos.