Carteira de valores

1. IDEAS XERAIS

O programa “CARTEIRA DE VALORES” é unha ferramenta que permite obter, para persoas físicas, un resumo de todas as operacións efectuadas durante o exercicio con accións cotizadas en mercados secundarios oficiais de valores.

“CARTEIRA DE VALORES” é un programa personalizado para cada contribuínte, e en que, a partir do exercicio 2018, incorporarase de forma automática a información relativa ás operacións efectuadas polo contribuínte sobre accións, (adquisicións, subscricións, entrega de accións liberadas, devolucións de primas de emisión, reducións de capital, trocos con adiamento e splits) co que, mediante este programa poderase calcular a ganancia ou perda xerada en cada operación para a súa incorporación a Renda Web.

O programa ten continuidade no tempo para cada contribuínte, polo que se irán incorporando as operacións de todos os exercicios a partir do exercicio 2018.

Os valores que se trasladan á Carteira (ou, se é o caso, os que se deben reflectir) son os que corresponden ao contribuínte segundo a súa porcentaxe de titularidade.

Todas as operacións incorporadas de forma automática son susceptibles de modificación por parte do contribuínte, para garantir a súa correcta formalización. O contribuínte debe revisar os datos incorporados para engadir toda aquela información que sexa necesaria para obter os resultados. En todas as pantallas de información, para modificar calquera dos datos existe un botón de “Editar” polo que se accede á modificación que queiramos realizar.

Para evitar duplicidades e erros, non é posible introducir manualmente datos de operacións relativas a un determinado ano ata que non se incorporaron pola AEAT as operacións relativas ao devandito exercicio.

Respecto das accións de que o contribuínte sexa titular a 1 de xaneiro de 2018 deberanse incorporar manualmente as operacións que determinen o seu valor e data de adquisición, toda vez que as operacións soas se incorporan de forma automática desde o 1 de xaneiro de 2018.

Carteira de Valores é complementario ao programa de RENDA WEB, polo que os resultados das ganancias ou perdas patrimoniais son susceptibles de ser incorporados aos recadros correspondentes de Renda Web de cada contribuínte.

Esta incorporación dos resultados a Renda Web realizarase de forma automática se os resultados de Carteira de Valores son totalmente consistentes desde un primeiro momento, ou actualizando desde Renda web os resultados de Carteira de Valores tras completar neste os datos necesarios para que os resultados sexan consistentes.

A utilización de Carteira de Valores é opcional para o contribuínte, por iso sempre poderá optar no apartado de Renda Web de ganancias e perdas derivadas da transmisión de accións cotizadas por cubrir este apartado de forma manual sen utilizar Carteira de Valores. Ambas as dúas opcións son incompatibles, polo tanto, o contribuínte deberá cubrir o devandito apartado integramente utilizando Carteira de valores ou de forma manual.

Sen prexuízo do anterior, se o contribuínte transmitiu no exercicio accións adquiridas antes de 1994 que xerasen ganancias patrimoniais susceptibles de redución de conformidade co que se establece no DT 9ª, ou é maior de 65 anos con posibilidade de aplicar a exención por reinvestimento en rendas vitalicias, unha vez trasladados os resultados de Carteira de Valores á súa Renda Web será aquí onde poderá cubrir os datos necesarios para aplicar ambos os dous beneficios fiscais.

A venda de dereitos de subscrición, ao ter un tratamento específico desde o 1 de xaneiro de 2017 noutros apartados do Programa de Renda Web, non se incorporan no Programa de Carteira de Valores. (Só débense introducir de forma manual as vendas de dereitos de subscrición relativa a valores de que sexa titular a 1 de xaneiro de 2018 e que se realizaron con anterioridade a 1 de xaneiro de 2017, ao afectar ao seu valor de adquisición que se debe capturar de forma manual nestes casos.)