10.15.26. Por cantidades investidas en instalacións de autoconsumo ou de xeración de enerxía eléctrica ou térmica a través de fontes renovables

Contía

O 40% do importe das cantidades investidas en instalacións realizadas na vivenda habitual do contribuínte ou en instalacións colectivas do edificio onde figure se están destinadas a algunha das seguintes finalidades:

• Instalacións de autoconsumo eléctrico, conectadas á rede de transporte ou distribución de enerxía eléctrica en calquera das modalidades contempladas no artigo 9.1 da Lei 24/2013, do 16 de decembro, do sector eléctrico e a normativa que a desenvolve, que fosen inscritas no Rexistro administrativo de autoconsumo da Comunidade Valenciana.

• Instalacións de produción de enerxía eléctrica a partir de enerxía solar fotovoltaica ou eólica, para electrificación de vivendas illadas da rede eléctrica de distribución, que conten co certificado de instalacións eléctricas de baixa tensión dilixenciado polo organismo competente.

• Instalacións de produción de enerxía térmica a partir da enerxía solar, da biomasa ou da enerxía xeotérmica para xeración de auga quente sanitaria, calefacción ou climatización. Cando sexa preceptivo, deberán ser dadas de alta no rexistro do certificado da instalación xestionada polo órgano competente da Comunitat Valenciana.

A porcentaxe de dedución será do 20% cando os investimentos se realicen en vivendas que constitúan segundas residencias sempre que non se encontren relacionadas co exercicio dunha actividade económica, de conformidade coa normativa de IRPF.

Non dará dereito á aplicación desta dedución aquelas instalacións que sexan de carácter obrigatorio en virtude da aplicación do Real decreto 314/2006, do 17 de marzo, polo que apróbase o Código técnico da edificación (CTE).

Requisitos e condicións

• As vivendas terán que estar situadas no territorio da Comunitat Valenciana.

• Non cumprirá ostentar a titularidade o inmoble para poder practicarse a dedución.

• No suposto de instalacións financiadas a través dun contrato de leasing, cumprirá que se exercite a opción de compra. A falta de exercicio da devandita opción determinase a perda da dedución practicada, debendo incluírse na autoliquidación correspondente ao período impositivo en que se producise o incumprimento as deducións indebidamente aplicadas canda os xuros de mora.

• Para os efectos desta dedución, terase que axustar ao concepto de vivenda contida na normativa autonómica reguladora da vivenda.

• No caso de conxuntos de vivendas en réxime de propiedade horizontal en que se leven a cabo estas instalacións de forma compartida, sempre que teñan cobertura legal, esta dedución poderá ser aplicada por cada un dos contribuíntes individualmente segundo o coeficiente de participación

• Para aplicar a dedución teranse que conservar os xustificantes de gasto e de pagamento, os cales terán que cumprir o que se dispón na súa normativa de aplicación.

• A aplicación da dedución requirirá que o importe comprobado do patrimonio do contribuínte ao finalizar o período impositivo exceda do valor que guindase a súa comprobación ao comezo do mesmo en, polo menos, a contía dos investimentos realizados.

Con esta finalidade, non se computarán os incrementos ou diminucións de valor experimentado durante o citado período impositivo polos bens que ao final do mesmo sigan formando parte do patrimonio do contribuínte.

Base da dedución

A base desta dedución está constituída polas cantidades efectivamente satisfeitas no exercicio polo contribuínte para adquirir o custo da adquisición da instalación, sen incorporarse outros conceptos tales como intereses, seguros ou cotas de mantemento, entre outros.

A aplicación da dedución queda condicionada a que a entrega dos importes monetarios derivados do acto ou negocio xurídico que dea dereito á súa aplicación realícese mediante tarxeta de crédito ou débito, transferencia bancaria, cheque nominativo ou ingreso en contas en entidades de crédito.

A parte do investimento financiado con subvencións públicas non dará dereito a dedución.

A base máxima anual establécese en 8.800 euros por vivenda e exercicio.

No caso de varios contribuíntes e con respecto a unha mesma vivenda, o límite de 8.800 euros distribuirase segundo a proporción de cantidades efectivamente satisfeitas por cada un deles .

Se nun exercicio coinciden cantidades pendentes de dedución procedente de exercicios anteriores, suxeitas ao réxime vixente a 31 de decembro de 2022, con importes a deducir deste exercicio considérase que ambos os dous límites son independentes polo que pola mesma vivenda poderán aplicarse ambos os dous importes co límite de 8.800 euros en cada un deles .

Regras de aplicación

As cantidades correspondentes ao período impositivo non deducidas por insuficiencia de cota íntegra poderán aplicarse nas liquidacións dos períodos impositivos que conclúan nos catro anos inmediatos e sucesivos.

Ás cantidades derivadas de importes satisfeitos nos exercicios 2019, 2020, 2021 e 2022 serálles de aplicación o réxime vixente a  31 de decembro de 2022 que permitía aplicar nas liquidacións dos períodos impositivos que concluísen nos catro anos inmediatos e sucesivos as cantidades correspondentes ao período impositivo non deducidas. Os porcentaxes de dedución aplicables serán os correspondentes ao exercicio en que se efectuaron os investimentos.

No caso de que, por aplicación de cantidades pendentes de aplicación procedente de exercicios anteriores  ou doutras deducións cuxo dereito nacese no mesmo exercicio, non tivese suficiente cota íntegra autonómica para aplicar a dedución, o contribuínte poderá aplicar o saldo restante nos períodos impositivos que conclúan nos catro anos inmediatos e sucesivos.

Se existen importes pendentes de aplicación de exercicios anteriores desta dedución ou da dedución por investimento na subscrición e desembolso de accións e participacións darase prioridade aos dereitos adquiridos con máis anterioridade.

Formalización

1. Cantidades investidas ata 2022

Para cada vivenda consignará as cantidades satisfeitas en 2019, 2020, 2021 e 2022, excluídos os intereses e as subvencións, que estivesen pendentes de dedución. Indicará se a vivenda é a súa vivenda habitual e, se é así, a súa porcentaxe de titularidade. O programa trasladará as cantidades pendente de aplicación ao Anexo B.9 da declaración.

2. Cantidades investidas a partir de 2023

Para cada vivenda consignará as cantidades satisfeitas no exercicio, excluídas as subvencións. Indicará se a vivenda é a súa vivenda habitual, a porcentaxe que representa a cantidade satisfeita polo contribuínte sobre o importe total do investimento realizado e a referencia catastral da vivenda que será trasladada polo programa ao anexo B.9 da declaración.